«ΑΝΑΣΑ» για ΑΧΙΛΛΕΙΟ: «Ζητούμενα ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά, την νομιμότητα και το δημόσιο χρήμα»

Πολιτική παχυδερμία της διοίκησης της ΕΤΑΔ ΑΕ και λοιπών συνυπεύθυνων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ |
08/05/2022 Οι πληροφορίες και τα φωτογραφικά δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με το έργο «αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχιλλείου στην Κέρκυρα» δημιούργησαν πληθώρα ερωτημάτων που, δυστυχώς, μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν αναπάντητα.

  • Επιτρέπονται βαρέα μηχανήματα και «σφυρί» εντός του Αχιλλείου;
  • Οι καταστροφές υφιστάμενων μαρμάρινων δαπέδων συνιστούν αποκατάσταση ή μήπως βανδαλισμό του μουσείου;
  • Επιβλέπουν τις εργασίες ιδιώτες μηχανικοί που αμείβονται από τον ανάδοχο κατασκευαστή, δηλ. από αυτόν που υποτίθεται ότι ελέγχουν;
  • Αν ναι, είναι σύννομη η διαδικασία, αφού οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της δεν υφίστανται εν προκειμένω;

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση η στάση της «ιδιοκτήτριας» ΕΤΑΔ ΑΕ η οποία όχι μόνο δεν είχε την ευαισθησία να ενημερώσει τους Κερκυραίους/ες και τους Έλληνες/δες για τα τεκταινόμενα αλλά, αντιθέτως, επιλέγει την τακτική των απειλών και των εκβιασμών προσπαθώντας να λάβει δηλώσεις «μετανοίας». Η εν πολλοίς απαξιωτική συμπεριφορά της ΕΤΑΔ ΑΕ προς το Αχίλλειο και την πολιτιστική μας κληρονομιά δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ίδια νοοτροπία επέδειξε και στο παρελθόν όταν αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει ή ίδια, ως όφειλε, το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του Αχιλλείου, πράγμα που μας οδήγησε το 2019 ως ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ και υπό το βάρος της επαπειλούμενης μεγαλύτερης καταστροφής του μνημείου, να δεσμεύσουμε 12 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ των Ιονίων Νήσων. Το ίδιο έπραξε και στην περίπτωση του 6ου δημοτικού σχολείου της Κέρκυρας, όπου ζήτησε και έλαβε 300.000 ευρώ από την ΠΙΝ/Κράτσα για να παραχωρήσει στην ΠΙΝ την χρήση του κτιρίου. Η όλη αυτή συμπεριφορά της ΕΤΑΔ ΑΕ προς την μνημειακή και πολιτιστική μας κληρονομιά θέτει μετ’ επιτάσεως το μέγα θέμα της παρά φύση ιδιοκτησίας της. Αποδεικνύεται ότι ως ανώνυμη εταιρεία δεν έχει ούτε το ηθικό ανάστημα αλλά ούτε και την διαχειριστική ικανότητα να προστατεύσει αυτόν τον μοναδικό πλούτο για την Κέρκυρα, τα Ιόνια και την Ελλάδα. Η ΑΝΑΣΑ έχει την θέση ότι όλα τα μνημεία που «κατέχει» με μνημονιακούς νόμους η ΕΤΑΔ ΑΕ πρέπει να επιστραφούν στις κοινωνίες που ανήκουν, με διαχειριστή την εκλεγμένη αυτοδιοίκηση και επόπτη το ΥΠΠΟΑ. Η ΑΝΑΣΑ θέτει το θέμα των εργασιών στο Αχίλλειο σε δημόσια συζήτηση και δημόσια θέα και περιμένει πειστικές απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών:

  • Από την ΕΤΑΔ ΑΕ, έστω και τώρα.
  • Από την ΠΙΝ/Κράτσα που, ως συνήθως, επέλεξε πάλι την τακτική του «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».
  • Από το ΥΠΠΟΑ και την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία Ιωαννίνων.
  • Από το πρωθυπουργικό γραφείο, που δήθεν θα «επέβλεπε» το έργο.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά



Photo|Corfu TV News

Tweet


Πηγή