Με μεγαλοπρέπεια η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αγρίνιο (φωτο)

Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αγρίνιο

Με λαμπρότητα εορτάζεται στο Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου η μνήμη των αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων, Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το πρωί του Σαββάτου 21ης Μαΐου 2022 ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος μετέβη στο Αγρίνιο, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προέστη στην αρχιερατική θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στον Μεγάλο Κωνσταντίνο λέγοντας ότι «ήταν μια στρατιωτική και πολιτική μεγαλοφυΐα. Κυριάρχησε σε όλη την Αυτοκρατορία και κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει μια νέα αυτοκρατορία με νέα πρωτεύουσα και έχτισε την Νέα Ρώμη που πήρε αργότερα το όνομά του και ονομάστηκε Κωνσταντινούπολη».

Σημείωσε εξάλλου πως «Ταυτόχρονα ήταν και ένα θεολογικό όν που έφθασε στην εμπειρία τού ζώντος Θεού. Από τον συγκρητισμό, από την συγκρητιστική ενοποιητική αρχή που διδάχθηκε από τον πατέρα του, μέσα από την επίδραση της στωικής φιλοσοφίας και του νεοπλατωνισμού πέρασε στο ανώνυμο υπερβατικό θείο πνεύμα, σε ένα φιλοσοφικό μυστικισμό. Η μητέρα του, του δίδαξε και του γνώρισε τον Χριστό. Τελικά ο Μέγας Κωνσταντίνος έφθασε στην θεοπτία, αφού πρώτα είδε τον Σταυρό του Χριστού και στη συνέχεια, στον ύπνο του, του αποκαλύφθηκε ο Χριστός.

Για αυτό αγάπησε πολύ τον χριστιανισμό. Η Εκκλησία τον ερμήνευσε θεολογικά και μάλιστα συνέδεσε την θεοπτία του Μεγάλου Κωνσταντίνου με την θεοπτία του Αποστόλου Παύλου, όπως φαίνεται στο απολυτίκιο που ψάλλουμε».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου τόνισε ότι σήμερα, δυστυχώς, κάνουμε την αντίστροφη πορεία πηγαίνοντας από την ορθόδοξη θεολογία στον συγκρητισμό για αυτό ας παρακαλέσουμε τον άγιο Κωνσταντίνο και την αγία Ελένη, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αγωγή του παιδιού της, να πρεσβεύουν στον Θεό να μείνουμε σταθεροί στην ορθόδοξη πίστη και παράδοση. Εάν έχουμε κάτι να προσφέρουμε σε όλο τον κόσμο αυτό είναι η ορθόδοξη παράδοση που αναπτύχθηκε στην χριστιανική ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Στις 19:30 θα γίνει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων & Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης