Πάτρα: Αδειάζουν οι εμπορικοί δρόμοι από μαγαζιά – Φεύγουν λόγω αύξησης ενοικίων

Σαν να μην τους έφταναν όλα τα άλλα, με την πτώση της εμπορικής κίνησης που χαρακτηρίζει την αγορά της Πάτρας και τις υποχρεώσεις που τρέχουν και ζητούν να πληρωθούν, οι έμποροι έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον και τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών που τους μισθώνουν τα μαγαζιά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τους τελευταίους μήνες υπάρχει μία τάση των ιδιοκτητών να ζητούν από τους μισθωτές – εμπόρους μια αύξηση των μισθωμάτων που παίρνουν κάθε μήνα, παρόλο που γνωρίζουν ότι η κατάσταση στην αγορά είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη και τα μαγαζιά δεν έχουν περιθώρια για να βλέπουν τα πάγια έξοδα τους να μεγαλώνουν.

Όπως τονίζει ο Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος βασικό επιχείρημα των ιδιοκτητών, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν με αυτόν τον τρόπο την απαίτηση τους για αύξηση του μισθώματος, είναι ο πληθωρισμός. «Επικαλούνται τον πληθωρισμό και ζητούν μεγαλύτερες τιμές στα ενοίκια».

Ο πληθωρισμός έχει μία αύξηση της τάξεως του 1% και του 2%, στοιχείο που μάλλον δεν δικαιολογεί σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών. Πόσο μάλλον όταν ο μέσος όρος των αυξήσεων που ζητούν μπορεί να φτάσει το 8% και το 10%, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Ξενοικιάζουν και πάνε σε διπλανές οδούς

Μια αύξηση του ενοικίου της τάξεως του 8% και του 10% είναι ζήτημα μετεγκατάστασης για ένα εμπορικό κατάστημα που δραστηριοποιείται στο κέντρο και που έχει δει όλους αυτούς τους μήνες μία κατρακύλα της εμπορικής κίνησης του, χωρίς να υπάρχει η προοπτική της ανάκαμψης.

Για αυτό και αν παρατηρήσει κάποιος το τελευταίο διάστημα υπάρχουν μαγαζιά που βρίσκονται σε καθαρά εμπορικούς δρόμους του ιστορικού κέντρου τα οποία ξενοικιάζονται και φεύγουν πηγαίνοντας να μισθώσουν άλλα ακίνητα, σε διπλανές οδούς, με πιο χαμηλά ενοίκια.

«Συνήθως αποχωρούν από τους οριζόντιους εμπορικούς δρόμους και πάνε σε παράπλευρες οδούς του ιστορικού κέντρου ή και εκτός αυτού. Το να έχεις πλέον μαγαζί σε δρόμους όπως είναι η Μαιζώνος ή Κορίνθου εντός του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, θα είναι πλέον κάτι αρκετά δύσκολο για έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία».


Πηγή