Το σπιράλ στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Εθελοντισμό

Το σπιράλ συμμετείχε στο «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Εθελοντισμό»που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών το τριήμερο 5-7 Μαΐου 2022. Το συνέδριο αφορούσε τον «εθελοντισμό στην Κοινωνία για Αλληλεγγύη, Ευημερία και Αειφορία». Η δημοτική παράταξη ήταν η μόνη από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης που έδωσε δυναμικό παρόν, με ομιλίες, παρουσιάσεις και συμμετοχή στις επιμέρους δράσεις.

Η κεντρική εισήγηση από την πλευρά του σπιράλ έγινε το πρωί της Πέμπτης, στην ενότητα «Εθελοντισμός και Κοινωνία» από τη Μαρία Γούβη, συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας #Εθελοντισμός, που λειτουργεί εντός της παράταξης. Παρουσιάστηκε η φιλοσοφία του σπιράλ σε σχέση με τον εθελοντισμό, οι δραστηριότητες που έχουν ήδη διοργανωθεί κατά τα τρία χρόνια λειτουργίας του και, κυρίως, η πρόταση που αφορά την αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος από έναν σύγχρονο δήμο.

Μεταξύ άλλων η Μαρία Γούβη είπε: «Στο σπιράλ πιστεύουμε στον ενεργό, υγιή και οργανωμένο εθελοντισμό, ο οποίος είναι καταγεγραμμένος στο DNAτης παράταξής μας. Εθελοντισμός και Αυτοδιοίκηση οφείλουν να αλληλοσυνδέονται και να αλληλοσυμπληρώνονται. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας ισχυρός, αυτοτελής δημοκρατικός θεσμός της πολιτείας που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Συνεπώς η συνεργασία του Δήμου με το εθελοντικό κίνημα είναι μια απόλυτη αναγκαιότητα που αξίζει να στηριχθεί περαιτέρω. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίεςπου θα κατοχυρώνουν το θεσμό του εθελοντισμού, θα τον ενισχύουν και θα τον απελευθερώνουν σε όλα τα πεδία εφαρμογής του χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» και πρόσθεσε: «Στο σπιράλ δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη θεσμική λειτουργία μιας δεμένης δημοτικής ομάδας εθελοντών, οι οποίοι σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς μπορούν να αποτελέσουντη γέφυρα μεταξύ Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης για την παροχή σημαντικής κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης»

Το σπιράλ στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Εθελοντισμό


Πηγή