Ενδιαφέρουσα η ημερίδα “Παρουσίαση διαχειριστικών δράσεων στα πλαίσια του ΥΜΕΠΕΡΑΑ της Μονάδας Διαχείρισ […]

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή η ενημερωτικήεσπερίδα της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού ΠάρκουΥγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής ΠελοποννήσουτουΟργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής(Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), με θέμα:«Παρουσίαση διαχειριστικών δράσεων στα πλαίσια του ΥΜΕΠΕΡΑΑ της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου» η οποία πραγματοποιήθηκε στις24 Ιουνίου 2022καιώρα 18.00 – 20.00 στο χώρο «σινέ-ΑΣΤΡΟΝ», στα Λεχαινά Ηλείας, αφού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής και όχι μόνο κοινότητας.

Σκοπός της ενημερωτικήςεσπερίδαςήταν η παρουσίαση του έργου της Μονάδας Διαχείρισης σχετικά με την υλοποίηση διαχειριστικών δράσεων στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Την ενημερωτικήεσπερίδα άνοιξανκαι συντόνισαν από κοινού ο Προϊστάμενος της ΔιεύθυνσηςΔιαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Β του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), κ.Νικόλαος Καραβάς, Δρ.Περιβαλλοντολόγος, και η κα.Γεωργία Καραμπέρου, Δρ. Δασολόγος, προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης.
Την ενημερωτική εσπερίδα τίμησε με την παρουσία της η Βουλευτής Ηλείας, Δρ.Αυγερινοπούλου Ζήσιμου Διονυσία – Θεοδώρα, η οποία με την ιδιότητά της ωςΠρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής των Ελλήνων,τόνισε τη σημαντικότητα της διασφάλισης της βιοποικιλότητας στην περιοχή ευθύνη της Μονάδας Διαχείρισης, μέσω της διατήρησηςτων φυσικών οικοτόπων καιτων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας ώστε να αποφεύγεται η υποβάθμισή τους καθώς και τυχόν σοβαρές επιπτώσεις στα είδη.
Την ενημερωτική εσπερίδα χαιρέτησε επίσης και ο Βουλευτής Ηλείας, κ. Μιχάλης Κατρίνης.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την ενημερωτική εσπερίδα χαιρέτισεο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο οποίος αφούεξήρε το έργο και τις δράσεις τόσο της Μονάδας Διαχείρισης, όσο και του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ, υπογράμμισε τη δέσμευση της Περιφέρειας γιαβιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή με σεβασμό πρωτίστως στο περιβάλλον και τους κατοίκους της.

Στην συνέχεια η κα.Γεωργία Καραμπέρου, άνοιξε το κύκλο των ομιλιών με την παρουσίαση της με θέμα: «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές, Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με την οποία ανέδειξε τις διαχειριστικές δράσεις που υλοποιεί η Μονάδα Διαχείρισης στα πλαίσια του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της καςΜαρίας Δημάκη, Διδάκτωρ Βιολογικών Επιστημών, με θέμα: «Η πορεία του ΄Έργου: Παρακολούθηση του Κιρκινεζιού (Falconaumanni) στα Λεχαινά και στην ευρύτερη περιοχή».Στόχος του Έργου είναι η εδραίωση του πληθυσμού του Κιρκινεζιού στην περιοχή των Λεχαινών μέσω της επίτευξης ενός μεγέθους πληθυσμού πουνα είναι βιώσιμος και εκτός κινδύνου εξαφάνισης. Με σκοπό την υποβοήθηση του φωλιάσματος του είδους στα Λεχαινά και στην ευρύτερη περιοχή τοποθετήθηκαν επιπρόσθετες τεχνητές φωλιές και αντικαταστήθηκαν παλιές φθαρμένες, συνεχίζοντας το μέχρι τώρα (από το 2015) έργο της Μονάδας Διαχείρισης. Ακόμα υλοποιήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά η δακτυλίωση νεοσσών κιρκινεζιών για τη καλύτερη παρακολούθηση του είδους. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης του είδους είναι πολύ ενθαρρυντικά, όπως επισήμανε η κα. Δημάκη.
Ενώ την τελική ομιλία παρουσίασε ο κ.Κωνσταντίνος Γρίβας, Γεωπόνος, εκπρόσωπος της εταιρείας «ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ» με τίτλο: «Έργο αποκατάστασης παρόχθιων δασών – πιλοτική διαχείριση της κοίτης των ποταμών & των στραγγιστικών καναλιών».Συστάδες με σκλήθρα (Alnusglutinosa) και νερόφραξους (Fraxinusangustifoliasubsp. oxycarpa) έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ελάχιστες θέσεις στην Πελοπόννησο, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται μέσα και γύρω από το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Το έργο είναι μια πιλοτική διαχειριστική δράση καθώς τα παρόχθια δάση έχουν υψηλή οικολογική αξία, λόγω του πλούτου ειδών που φιλοξενούν, της ιδιαίτερης θέσης τους στο τοπίο και των οικολογικών τους λειτουργιών.Επισημάνθηκαν οι κύριες απειλές αλλά και η αναγκαιότητα διατήρησης και αποκατάσταση αυτών των συστάδω,νοι οποίες αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για το Εθνικό Πάρκο γιατί συγκεντρώνουν στη μικρή τους έκταση μεγάλο αριθμό ειδών και ποικιλία ενδιαιτημάτων, παρέχοντας καταφύγιο, χώρο φωλιάσματος και διάδρομο μετακίνησης για πολλά είδη (θηλαστικά, πουλιά, έντομα κ.α.).
Μετά το πέρας των ομιλιών δημιουργήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγήαπόψεων μεταξύ εκπροσώπων των φορέων καθώς και τοπικών παραγόντων, επιστημόνων αλλά καιτηςκας Αυγερινοπούλου για τα θέματα που χρήζουν επίλυσης στις περιοχές ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης και ειδικότερα για τη Λ/Θ Κοτύχι. Προτάθηκαν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν αυτάνα επιλυθούν και διερευνήθηκε περαιτέρω το ενδιαφέρον για ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών σε υγιή και βιώσιμη βάση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς& ΠροστατευόμενωνΠεριοχών Δυτικής Πελοποννήσου, προγραμματίζει το προσεχές χρονικό διάστημα σειρά εκδηλώσεων και ενημερωτικών δράσεων με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η ενημερωτική ημερίδα/σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την οργανωτική στήριξη της εταιρείας διοργάνωσης εκδηλώσεων ENALIAEVENTS.


Πηγή