«Ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη: Τρέχουσα κατάσταση, προκλήσεις και μελλοντικές ευκαιρίες» με την συμμετοχή τ […]

Ο Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης συμμετείχε διαδικτυακά στην εκδήλωση του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) και του Κέντρου Ανάλυσης του Διεθνών Σχέσεων (AIR Center) του Αζερμπαϊτζάν με θέμα η «Ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη: Τρέχουσα κατάσταση, προκλήσεις και μελλοντικές ευκαιρίες» που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν σπουδαίοι ομιλητές, εξειδικευμένοι σε θέματα ενέργειας ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με τους τρόπους που θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση αλλά και πως θα είμαστε ασφαλείς στο μέλλον. Μάλιστα, έγινε εκτενής ενημέρωση στις συζητήσεις που ξεκίνησαν στην Περιφερειακή Διάσκεψη Ενδιαφερομένων Μερών «Black Sea Synergy: the wayforward» (Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2019), που διοργανώθηκε από το ΔΙΚΕΜΕΠ στο πλαίσιο τουENI East Instrument.

Ο κ. Ζαΐμης, τόνισε τη σημασία των τριών ενεργειακών έργων που προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη δικτύων αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης με LNG από τη ΔΕΔΑ Α.Ε., στην κατασκευή Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης από την Τρίπολη προς την Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ) Πάτρας μέσω διασύνδεσης με τη ΔΕΣΦΑ καθώς και στο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης στο Μεσολόγγι. «Η Περιφέρεια στηρίζει τα παρόντα έργα, καθώς αποβλέπουν στη ρήξη του ενεργειακού αποκλεισμού και της ενεργειακής απομόνωσης που βιώνει η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια»τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν δια ζώσης: Ο Γενικός Διευθυντής, Διεθνές Κέντρο Μαύρης Θάλασσας Σπουδές (ICBSS),Γεώργιος Μητράκος, και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα,AnarΗuseynov και διαδικτυακά: o Διευθυντής Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας,NoshrevanLomtatidze, o Γενικός Γραμματέας, Ινστιτούτο EURISPES, Ιταλία, Δρ. MarcoRicceri , το Μέλος ΔΣ, Κέντρο Ανάλυσης Διεθνών Σχέσεων (AIR Center),Dr. EsmiraJafarova , o Αναπληρωτής Διευθυντής M.Sc. ΠΜΣ Διαχείριση και μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, Καθ. Δρ. Κωνσταντίνος Ι. Βατάλης, o Ανώτερος σύμβουλος, Κέντρο Ανάλυσης Διεθνών Σχέσεων (AIR Center),Δρ. ShahmarHajiyev, και ο Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΤΑ. Δρ. Γεώργιος Κυριακαράκος.

Τα αποτελέσματα της εκδήλωσης παρουσιάζονται στο Έγγραφο Πολιτικής του ΔΙΚΕΜΕΠ «Συνέργεια Ευξείνου Πόντου: ο δρόμος προς τα εμπρός» που θέτει τη βάση για μια εποικοδομητική συνέχεια με θεματικά εργαστήρια και συνέργειες με γνώμονα τα έργα στα στοχευμένα πεδία συνεργασίας.


Πηγή