Το Σωματείο «Ιπποκράτης» σχετικά με το καθηκοντολόγιο των Β. Νοσηλευτών

Σε ανακοίνωση του το Δ.Σ του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο " Άγιος Ανδρέας" αναφέρει:

Εν μέσω καλοκαιριού με 100.000 κρούσματα και 350 θανάτους κάθε εβδομάδα από covid,η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αποφάσισαν να ασχοληθούν με το Καθηκοντολόγιο των Β.Νοσηλευτών.

Με την έκδοση και εφαρμογή του Καθηκοντολογίου των Β.Νοσηλευτών αποδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το μόνο που ΔΕΝ τους ενδιαφέρει είναι η εύρυθμη λειτουργεία των Νοσοκομείων και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τόσα χρόνια, οι Β.Νοσηλευτές στήριξαν και λειτούργησαν το ΕΣΥ καλύπτοντας τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό κάνοντας ΜΟΝΟΙ τους νύχτες,αργίες, απόγευμα(όπως συνεχίζει και σήμερα)δίνοντας και την ψυχή τους, μαζί με το υπόλοιπο Νοσηλευτικό προσωπικό και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όταν η κυβέρνηση καλούσε τους πολίτες να χειροκροτήσουν από τα μπαλκόνια τους «ΗΡΩΕΣ» με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες ,δεν τους ξεχώριζε ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ.

Και ενώ ανέμεναν αναβάθμιση και τον ΕΝΙΑΙΟ ΝΟΣΗΛΕΥTΙΚΟ ΚΛΑΔΟ βλέπουν να γυρίζουν πίσω αφού σαφώς τους υποβαθμίζει σε σχέση με το σήμερα και τους αναθέτει καθήκοντα κατηγορίας ΥΕ.

Το τραγικό δε είναι ότι στο ΦΕΚ χρησιμοποιεί τους Νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ ως άλλοθι μια και θα μπορούν οι συνάδελφοι Β.Νοσηλευτές να κάνουν Νοσηλευτικές πράξεις που ανατίθεται από τον υπεύθυνο Νοσηλευτή, υπό την προυπόθεση ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο Νοσηλευτής.Δηλ.και υποβάθμιση αλλά και «αναβάθμιση»όπου οι ανάγκες το απαιτούν….

Πολύ θα θέλαμε να δούμε ποιοί Νοσηλευτές θα δεχθούν να αναλάβουν ευθύνες που θα προκύψουν για πράξεις άλλων.

Και στο Νοσοκομείο μας είναι προφανές ότι με τις τεράστιες ελλείψεις σε Νοσηλευτικό προσωπικό το σχετικό Καθηκοντολόγιο όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά δεν ανταποκρίνεται και στις ανάγκες του Νοσηλευτικού προσωπικού για επαγγελματική αναβάθμιση και την ανάγκη θεσμοθέτησης του Ενιαίου Νοσηλευτικού Κλάδου.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να κατανοήσει ότι «όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες»και να ανακληθεί το σχετικό ΦΕΚ το οποίο σπέρνει και καλλιεργεί το ΔΙΧΑΣΜΟ μεταξύ του Νοσηλευτικού προσωπικού, με ανυπολόγιστες συνέπειες την επόμενη μέρα.

Να αρχίσει επιτέλους ένας διάλογος για το τι πραγματικά έχει ανάγκη το Νοσηλευτικό προσωπικό και τι πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει το Υπουργείο για να είναι σε θετική κατεύθυνση, με στόχο την αναβάθμιση και την αναγνώριση του ρόλου των Β.Νοσηλευτών στο ΕΣΥ.


Πηγή