Επιστρέφουν οι Πατρινοί – «Βούλιαξαν» τα νησιά, δεν το… ένιωσαν οι αγορές!

Λίγες μέρες απομένουν για να λήξει και η τουριστική σεζόν στα νησιά και τα top τουριστικά μέρη της χώρας, από τη στιγμή που ο Σεπτέμβρης βρίσκεται ήδη στα μισά, με τον Οκτώβρη να πλησιάζει.

Με τη λήξη της σεζόν πρόκειται να επιστρέψουν πίσω στην βάση τους στην Πάτρα και ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης που είχε φύγει από τις αρχές Απριλίου ή από τις αρχές του Μάη για να δουλέψει σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ, στην Μύκονο, στην Σαντορίνη, στην Πάρο, στην Ρόδο, στην Κω, στην Κρήτη ή ακόμα και στα νησιά του Ιονίου στην Κεφαλονιά και στην Ζάκυνθο.

Ορισμένοι ήδη έχουν ετοιμάσει τις βαλίτσες τους, ενώ άλλοι που εργάζονται σε μέρη που η τουριστική κίνηση αναμένεται να πιάσει έως και το τέλος του Οκτωβρίου (κυρίως σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου), ίσως να καθυστερήσουν κάπως.

Το καλοκαίρι στους εργαζόμενους αυτούς, τους εσωτερικούς μετανάστες του καλοκαιριού, ήταν σίγουρα κουραστικό και επίπονο. Η κίνηση, σύμφωνα με όσα λένε, ήταν πράγματι μεγάλη και πολλά από τα νησιά βούλιαξαν καθ' όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Όμως από την άλλη τα χρήματα που δαπανούσαν οι ξένοι τουρίστες τόσο στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου ήταν σαφώς λιγότερα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, με τους Ευρωπαίους ακόμα και από τις προηγμένες οικονομικά και τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι και σφιγμένοι στην κατανάλωση.

Ο φόβος της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης ήταν προφανώς έκδηλος και σε αυτούς. Έτσι παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση ο μέσος όρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενός νησιού, όπως ένα εστιατόριο, μία ταβέρνα, μια καφετέρια ή ένα μπαρ, είχε σαφώς λιγότερα κέρδη από το 100% της πληρότητας που είχαν τα καταλύματα.

Οι τοπικές αγορές με λίγα λόγια δεν ένιωσαν αυτή την αυξημένη τουριστική κίνηση στα ταμεία τους. Αντίθετα, είχαν να αντιμετωπίσουν την ψαλίδα των κερδών και των εσόδων τους που τους έφεραν οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες η ακρίβεια της ενέργειας.


Πηγή