Λευκάδα: «Ο Άγιος Νικήτας έχει εγκαταλειφθεί από την Τοπική Διοίκηση»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πολιτιστικός – εξωραϊστικός Συλλόγος (ΠΕΣ) Αγίου Νικήτα για τα προβλήματα του χωριού.

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι ο οικισμός έχει εγκαταλειφθεί από την Τοπική Διοίκηση και όλα έχουν φορτωθεί στον «αυτόματο πιλότο» και η παραίτηση του εκλεγμένου προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας του Αγίου Νικήτα είναι το «κερασάκι στην τούρτα»!.

Η ανακοίνωση:

Αγαπητοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού της Λευκάδας.

Πριν λίγες μέρες, δόθηκε στη δημοσιότητα, η παραίτηση του εκλεγμένου προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας του Αγίου Νικήτα και γίναμε έτσι – πιθανότατα -το πρώτο χωριό στο νησί χωρίς εκλεγμένο εκπρόσωπο, για να μας εκπροσωπεί στις δύο βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως η παραίτηση αυτή δεν ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία»! Είναι απλά το «κερασάκι στην τούρτα»!

Εδώ και πολύ καιρό, ο Άγιος Νικήτας, το διαμάντι της Λευκάδας, ο πόλος έλξης των τουριστών και μία από τις κυριώτερες πηγές εσόδων για την τοπική αυτοδιοίκηση -μια θέση που την κατάκτησε χάρις στο φυσικό κάλος της περιοχής και στο μόχθο των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτήν- έχει πλήρως εγκαταλειφθεί από την Τοπική Διοίκηση και όλα εχουν φορτωθεί στον «αυτόματο πιλότο». Το πρόβλημα του χωριού μας, δεν είναι βέβαια ότι -τώρα- δεν εχει πρόεδρο! Το πρόβλημά του είναι ότι εδώ και πολύ καιρό, δεν έχει ούτε δήμαρχο, ούτε περιφερειάρχη, ούτε λιμενάρχη, ούτε αστυνομικό διευθυντή, ούτε καν Μητροπολίτη.Κανείς δεν μας γνωρίζει, η πλήρης εγκατάλειψη! Σαν νά ‘μαστε στη μέση της ερήμου και όχι η βιτρίνα του νησιού.

(από τις διαμαρτυρίες του Π.Ε.Σ. Αγίου Νικήτα, την φετινή θερινή περίοδο)

Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, θα δώσουμε μια σύντομη περιγραφή της κατάστασης στον οικισμό μας:

  • Κεντρικός πεζόδρομος: Ο δρόμος αυτός σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια γλυστερή κατηφόρα γεματη “αόρατες” τρύπες. Κατ’ αρχάς είναι βατός μόνο ημέρα, καθώς δεν φωτίζεται επαρκώς ποτέ, καμία εποχή και καμία ώρα χειμώνα-καλοκαιρι. Δεξιά και αριστερά συνήθως τρέχουν νερά από σπασμένους σωλήνες υδρευσης, οι οποίοι για να επσκευασθούν περνανε μήνες και- άν αυτό συμβεί τελικά- η ζημιά στο οδόστρωμμα δεν αποκαθίσταται ποτέ. Προφανώς είναι αντικείμενο άλλου –πιο δυσευρετου- τεχνικού, όχι του υδραυλικού ο οποίος επισκευάζει απλά τον σωλήνα. Τη θερινή περίοδο παρατηρούνται καθημερινά, 5-6 περιπτώσεις αιφνιδίων πτώσεων τουριστών, που προκαλούν απλά εκδορές και μικροτραύματα. Σε κάποιες ομως περιπτώσεις-περίπου 2 φορές την εβδομάδα- καλείται το ασθενοφόρο καθώς πρόκειται για σοβαρότερους τραύματισμους.
  • Μονάδα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων: Όταν κατασκευάστηκε ο βιολογικός την δεκαετία του ’90, είχε ήδη γίνει αντιληπτό ότι το Χωριό, την μισή χρονιά θα φιλοξενεί περιπου 100 κατοίκους και την άλλη μισή, κάποιες χιλιάδες. Αυτό ελήφθη υπ’ όψη από τους μελετητές και επιλέχθηκε η κατασκευή ενός μοντέλου που θα εξυπηρετούσε, με την συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία του, σε όλες τις εποχές τον οικισμό. Η συνεχής λειτουργία των μηχανημάτων, εξασφάλιζε την λειτουργικότητά τους, αλλά παράλληλα απαιτούσε ένα ελάχιστο προσωπικό, αρμόδιο για την συντηρήσή τους.

Σήμερα η Δημοτική αρχή έχει κρίνει «ασύμφορη» την χειμερινή λειτουργία του βιολογικού και τον κλείνει. Συνεπώς τα χειμερινά λύμματα καταλήγουν ακατέργαστα στη θάλασσα. Με την έναρξη της θερινής περιόδου τον θέττουν σε λειτουργία ξανά, αλλά τα μηχανήματα -κατα κανονα- δεν ανταποκρίνονται αφού παρέμειναν σε συνεχή αδράνεια επί 6 μήνες, εκτεθειμένα σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Αποτέλεσμα: συχνότατα «black out» (φέτος π.χ. έγιναν τουλάχιστον τρία) κατά τα οποία το χωριό και η θάλασσα γεμίζει με δυσώδη λύμματα παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των τεχνικών που καλούνται να δώσουν λύση τη τελευταία στιγμή. Επι πλέον προβλήματα στο θέμα αυτό, ειναι ότι (1) ο Δήμος αδιαφορεί και δεν επιβάλλει στους δημότες την υποχρεωτικότητα της σύνδεσης της αποχέτευσής τους με τον κεντρικό αγωγό ή τις διακλαδώσεις του και (2) το γεγονός ότι δεν λαμβάνει υπ’ οψη του την εκ των πραγμάτων επέκταση του οικισμού, ώστε να δραστηριοποιηθεί αναλόγως προχωρόντας στην επέκταση του δικτύου. Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός νέων καταλυμάτων, είναι γνωστό ότι δεν συνδέονται με το αποχετευτικό δίκτυο μολύνοντας ανεξέλεγκτα, όχι μόνο την θάλασσα, αλλά και -το σπουδαιότερο- τον υδροφόρο ορίζοντα, από τον οποίο υδροδοτείται ουσιαστικά το χωριό

  • Το παραλιακό μέτωπο: Ο κυματοθραύστης που κατασκευάστηκε την δεκαετία του ’90 για να προστατεύσει τα παράλια κτίσματα στον οικισμό, έχει σήμερα διαβρωθεί από το θαλάσσιο κύμα και έχει καταπονηθεί ισχυρά από την μανία του «Εγκέλαδου», που χτύπησε το χωριό ισχυρά ήδη δύο φορές (το 2003 και το 2015). Έτσι πλέον τα σπίτια και τα μαγαζιά της παραλίας κινδυνεύουν από το χειμέριο κύμα και ο κίνδυνος αυτος είναι κάθε χρονιά μεγαλύτερος. Οι κάτοικοι πλεον ειναι σε απόγνωση.

Παράλληλα, με τις ευλογίες πάντα της Λιμενικής αρχής, η γραφική παραλία του οικισμού έχει μετατραπεί ουσιαστικά, σε λιμάνι φορτοεκφόρτωσης ορδών τουριστών προς την παραλία του Μύλου. Η ηχορύπανση και τα καυσαέρια που εξαπολύουν κατά των λουομένων τα λεγόμενα taxi -boats, σε συνδιασμό με την ανεξέλεκτη ρύπανση που προκαλούν οι πελάτες τους αφήνοντας τα απορρίματά τους, κυριαρχούν στο χώρο της παραλίας. Είναι αστείο να θεωρεί ο Δήμος ότι λύνει το πρόβλημα, στέλνοντας για ένα πρωινό 6ωρο, μία υπάλληλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Όταν υπάρχει σχετικά έντονος κυματισμός, η παραλία περιορίζεται ως χώρος και η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη.

Εδώ πρεπει να υπενθυμίσουμε ότι και φέτος είχαμε τραγικό γεγονός στο γειτονικό μας «Μύλο», τον θάνατο δηλαδή του νεαρού Ρουμάνου. Ένα ιδιαίτερα ατυχές περιστατικό, όπου όλοι οι «αρμόδιοι» έτρεξαν να βγαλουν έξω την ουρά τους. Πρόκειται -ως γνωστόν- για μια παραλία με πολύ μεγάλο αριθμό λουομένων, όπου -με την έγκριση των αρχών- δραστηριοποιούνται διάφορες επιχειρήσεις (εστίασης, ομπρελλοξαπλωστρών και μεταφοράς επιβατών) χωρίς καμία μέριμνα όμως για την καθαριότητα και -κυρίως- την ασφάλεια σ’ αυτή.

Στο σημείο αυτό και παρ’ όλο που ο στόχος αυτής της ανακοίνωσης είναι η διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη του οικισμού μας και όχι η διατύπωση των θέσεων του συλλόγου μας πάνω στα καίρια προβλήματα της περιοχής, θα θελαμε να υπογραμμίσουμε ότι ο σύλλογος μας είναι ενάντιος στην εμπορευματοποίηση της συγκεκριμμένης παραλίας ιδιαίτερου φυσικού κάλους, με απώτερο σκοπό την παράδοση της στις επόμενες γενιές χωρίς τις συνέπειες μίας κακώς εννοούμενης ανάπτυξης μέσω της άκρατης τουριστικής εκμετάλλευσης -όπως π.χ. έγινε με την γειτονική παραλία “Κάθισμα”. Σήμερα,κάτι παρόμοιο επιχειρείται Στην παραλία του” Κάστρου”. Σύσωμες οι δημόσιες υπηρεσίες και η αιρετή διοίκηση τού τόπου, αντί να δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της ανάπλασης και της απόδοσης των εγκαταλειφθέντων εγκαταστάσεων προς δημόσια χρήση -όπως προτάσει η κοινή λογική μιας και πρόκειται για δημόσια περιουσία με βαθύ, μάλιστα, πολιτισμικό αποτύπωμα στην Λευκάδα-φροντίζουν με αγαστή συνεργασία να την παραδόσουν σε ιδιωτική εταιρεία εκμετάλλευσης, με σίγουρη συνέπεια, τον περιορισμό του συνταγματικου δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών σε Δημόσιο χώρο. Κατω απ’ αυτές τις συνθήκες -ως εκ τούτου- εμείς ως Π.Ε.Σ. Αγίου Νικήτα υποχρεούμαστε να δηλώσουμε ένα βροντερό “ΠΑΡΩΝ!” στον αγώνα των συντοπιτών μας στη Πρωτεύουσα.

  • . Η καθαριότητα του οικισμού: Σε έναν οικισμό που επισκέπτονται καθημερινά σχεδόν όλοι οι τουρίστες του Νησιού, για μπάνιο, καφέ ή φαγητό, έναν οικισμό που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και όπου παράγονται τόνοι σκουπιδιών, ο Δήμος θεωρεί ότι είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του, αναθέτοντας σε μια νεαρή υπάλληλο που με μοναδικό όπλο μια σκούπα, ένα φαράσι και ένα καρότσι να παλεύει με τους σωρούς σκουπιδιών που φυτρωνουν συνεχώς δίπλα στους υπερπλήρεις κάδους. Επί της ουσίας, για άλλη μια χρονιά οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής, έβαλαν το χέρι τους βαθιά στην τσέπη τους, για να καταστεί ο οικισμό μας στοιχειωδώς ευπρεπής. Λες και δεν ανήκουν αυτοί στο Δήμο Λευκάδας, αλλά σε κάποια αυτόνομη περιοχή.
  • Το οδικό δίκτυο: Η κατάσταση σ’ αυτό είναι άθλια, συγκεκριμμένα:

α. Η νέα επαρχιακή οδος: Πρόκειται για τον βασικό δρόμο μέσω του οποίου εξυπηρετείται ο οικισμός. Ένας δρόμος μονίμως φρακαρισμένος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από την κυκλοφορία των οχημάτων και το ανεξέλεκτο parking.

Ο δρόμος αυτός -για τον οποίο ειναι υπεύθυνη η Περιφέρεια Ι.Ν.- καθώς συνδέει το Χωριό με το κυριότερο οικισμό του («Κάπρος»)- έχει αποφασιστεί ότι θα διαθέτει πεζοδρόμιο για την εξυπηρέτηση των πεζών. Το αστείο είναι ότι οι σχετικές απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί από την δεκαετία του 1970. Σήμερα οι απαλλοτριωμμένοι χώροι στη περιοχή έχουν προκλητικά εγκαταλειφθεί στην τύχη τους από την Περιφέρεια, γεγονός που δίνει το δικαίωμα σε λίγους θρασείς παρόδιους ιδιοκτήτες να επιχειρούν να οικειοποιηθούν τον χώρο, αναγείροντας εντος αυτών, αυθαίρετες κατασκευές. Σε επανειλλημένα αίτηματά μας προς την Περιφέρεια, που ξεκίνησαν από το 2018, για απελευθέρωση αυτών των δημόσιων χώρων, για την κοινοτική τους χρήση, οι αρχές απαντούν με αστείες δικαιολογίες, του τύπου «δεν εχουν ψηφιοποιηθεί τα σχέδια απαλλοτρίωσης», «δεν υπάρχει προσωπικό», “θα αντιδράσουν οι καταπατητές” κ.ά Την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς στη περιοχή κινούνται χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι αναγκαστικά βαδίζουν πάνω στο οδόστρωμα, ο Π.Ε.Σ. έχει προειδοποιήσει ότι ειναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε τα πρώτα θύματα τροχαίων ατυχημάτων στη περιοχή.

β. Η παλαιά επαρχιακή οδός: Πρόκειται για τον αρχικό δρόμο που συνέδεε τον οικισμό με την Πρωτεύουσα και που ορίστηκε ως δημόσιος δρόμος με Φ.Ε.Κ. της δεκαετίας του ’50. Και αυτή η δημόσια περιουσία έχει σήμερα εγκαταλειφθεί και σε κάποια σημεία καταπατηθεί από θρασείς ιδιώτες.

Οσον αφορά στο αρχικό τμήμα του, αυτό επισκευάστηκε τελευταία φορά την δεκαετία του ’90 και αναδείχθηκε ως οδός διαφυγής, για λόγους ασφαλείας, του οικισμού. Σήμερα δυστυχώς βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και τοο έργο αυτό πρέπει -οπωσδήποτε- να γίνει για τον οικισμό.Εάν παραμείνει στη σημερινή κατάσταση, είναι σίγουρο ότι σε περίπτωση κάποιας φυσικής καταστροφής (πυρκαγιά, σεισμός πλημμύρα κ.λ.π.) θα θρηνήσουμε πολλά θύματα και βέβαια πάλι όλοι «θα νίπτουν τας χείρας τους». Οι δικαιολογίες που επικαλούνται εδώ είναι «δεν υπάρχουν χρήματα», «δεν το επιτρέπει η Κτηματική Υπηρεσία» κ.λ.π. Μάλιστα κατά τον προηγούμενο χειμώνα, μετά από μια έντονη κακοκαιρία, η κατάσταση στον δρόμο αυτό επιδεινώθηκε. Με πίεση του συλλόγου μας και με παρέμβαση και του Προέδρου, ο Δήμος ενέταξε το έργο σε έκτακτη κυβερνητική χρηματοδότηση για φυσικές καταστροφές και εισεπραξε προς τούτο κάποια χρήματα. Παρ’ ολ’ αυτά , στην περιοχή δεν έγινε κάποιο έργο μέχρι σήμερα.

Ένα άλλο σημαντικό τμήμα του δρόμου αυτού, συγκεκριμμένα το τμήμα που προσεγγίζει την παραλία “Πευκούλια”, όπου βρίσκεται και το περίφημο πέτρινο γεφύρι της “Λαγκάδας” – μία γέφυρα του 19ου αιώνα, ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, η οποία αν ηταν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος θα είχε κυρηχθεί εθνικό μνημείο, δεχόμενη πλήθος επισκεπτών- αφέθηκε, χωρίς αιδώ, να περιφραχθεί από ιδιώτες, οι οποίοι απαγορεύουν αυθαίρετα την είσοδο στο δημόσιο αυτό χώρο και διευθετούν κατά τις βουλήσεις τους με αυθαίρετες επεμβάσεις ακόμα και το ίδιο το ρέμα, ώστε να “ασφαλίσουν την ιδιοκτησία τους”. Και εδώ ο Π.Ε.Σ. Αγίου Νικήτα -ως μη όφειλε, καθ’ οσον η περιοχή ανήκε παλιά στις κοινότητες των Τσουκαλάδων και της Καρυάς- αλλά από ευαισθησία γι αυτό το σημαντικό μνημείο της περιοχής μας, προσέφυγε το 2021 στη Πολεοδομία Λευκάδος, αιτούμενος προς αυτή να εξετάσει την νομιμότητα των κατασκευασθέντων έργων. Επί του αιτήματος αυτού ουδέποτε λάβαμε απάντηση, παρ΄ολο που γνωρίζουμε ότι μετέβη αργότερα επι τόπου κλιμάκιο της υπηρεσίας αυτής προς έλεγχο.

γ. Δίκτυο «αγροτικων» δρόμων: Καθώς ο οικισμός μας τα τελευταία χρόνια συνεχώς επεκτείνεται, οι νέες κατοικίες εξυπηρετούνται από το «αγροτικό» οδικό δίκτυο της δεκαετίας του 1980 και του 1990, που χαρακτηρίστηκε έτσι γιατί τότε συνέδεε το Χωριό με αγροτικές του περιοχές.

Σήμερα ο χαρακτήρας των δρόμων αυτών έχει αλλάξει ολοκληρωτικά και θεωρούμε ότι οι δρόμοι αυτοί εκπληρώνουν όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθούν ως «δημοτικοί οδοί» του Δήμου Λευκάδας. Ο Π.Ε.Σ., με παλαιότερο έγγραφό του, είχε απαιτήσει αυτή τη μεταβολή, καθώς τη θεωρεί αναγκαία και χρήσιμη, τόσο για τους ενδιαφερόμενους κατοίκους, όσο και για τον Δήμο , ως οργανισμό. Κατανοούμε ότι η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, καθώς δεν είναι απλή, αλλά κάποτε πρέπει να γίνει μια αρχή.. Στο μεταξύ όμως αυτοί οι δρόμοι, έστω και ως αγροτικοί, πρέπει που και που να καθαρίζονται και να επισκευάζονται. Να θυμίσουμε ότι πολύ πρόσφατα ο κ. Δήμαρχος, εξήγγειλε πανηγυρικά την διάθεση κονδυλίων για αγροτικούς δρόμους σε διάφορα χωριά του νησιού, από τον κατάλογο των οποίων απουσιάζει επιδεικτικά ο Άγιος Νικήτας.

Αστυνόμευση του οικισμού: Είναι σαφές σε κάθε διερχόμενο από τον οικισμό την καλοκαιρινή περίοδο, ότι στον πεζόδρομο του Αγίου Νικήτα, επικρατεί μια κατάσταση χαοτική. Εισέρχονται σ’ αυτόν κάθε λογής οχήματα (δίκυκλα, Ι.Χ., Δ.Χ., φορτηγά. μικρά λεωφορεία κ.ά), χωρίς κανένα έλεγχο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, θορυβούντα πολλές φορές υπέρμετρα και σταθμεύοντα οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.

Το τελευταίο ήμισυ τμήμα του πεζόδρομου θεωρείται -στη πράξη- κτήμα των καταστηματαρχών, οι οποίοι καταλαμβάνουν πρακτικά το σύνολο της επιφανείας του με πυκνή τοποθετηση τραπεζοκαθισμάτων και αντικειμένων προς πώληση, πολύ έξω από τις θέσεις που έχει ορίσει η Δημοτική Αρχή, σε τέτοιο βαθμό που δυσκολεύεται να περάσει ακόμα και πεζός άνθρωπος. Όλοι παρατήρησαν ότι και στη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, όσες φορές κλήθηκε ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα για παροχή βοήθειας, παρέμενε αναγκαστικά στο πρώτο τμήμα του δρόμου και στη συνέχεια οι τραυματιοφορείς ή διασώστες, μετέβαιναν πεζοί στο σημείο όπου είχαν κληθεί.

Είναι προφανές ότι για την κατάσταση αυτή, ο μόνος υπεύθυνος είναι ο Δήμος Λευκάδας. Ο ελλειπής έλεγχος, η επιλεκτική επιβολή προστίμων στάθμευσης, η μη επιβολή ποινών για την αυθαίρετη κατάληψη του πεζόδρομου (χαρακτηριστικό του «ενδιαφέροντος» του Δήμου, είναι το γεγονός ότι για τις επιχειρήσεις εστίασης το όριο για τα τραπεζοκαθίσματα ορίστηκε στο τέλος Αυγούστου) δημιούργησαν αυτή την ακραία κατάσταση, που εκθέτει το Χωριό και το νησί μας, στα μάτια των επισκεπτών του.

Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες, αυτή είναι εν ολίγοις η κατάσταση στον αγαπημένο μας οικισμό. Μια κατάσταση που διαιωνίζεται παρά την θέλησή μας και παρά τις καθημερινές διαμαρτυρίες μας. Χτυπάμε -δυστυχώς- την πόρτα κουφών αρχόντων! Κανείς δεν μας ακούει, κανείς δεν μας δίνει σημασία, προφανώς γιατί το χωριό μας εχει “λίγους” ψήφους.

Παρ’ όλ’αυτά εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να αρθρώσουμε τη σημερινή αυτή κραυγή αγανάκτησης απέναντι στην αδιαφορία όλων των διοικούντων της περιοχής, που -κατά την άποψή μας-οδηγούν σε καταστροφή τον οικισμό μας.