Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ενημερώνει για την επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου από 1η Οκτωβρίου

Από την ανακοίνωση το υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκύπτει : από την 1η Οκτωβρίου , όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος θα ισχύσει η κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες. Η επιδότηση αφορά όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Παράλληλα, προβλέπονται, για την δεύτερη και τρίτη κλίμακα, μπόνους με επιπλέον επιδότηση για μείωση κατανάλωσης.

Η κλιμακωτή επιδότηση 01/10/2022 διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500KWh η επιδότηση φτάνει στα 436 €/MWh,το μέτρο αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα και απορροφάτε το 90% της αύξησης.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh, η επιδότηση θα είναι στα 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWhτο μέτρο αυτό απορροφά το 80% της αύξησης .
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάτε όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Η ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Εμπορικά Τιμολόγια

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Το μέτρο απορροφά το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Κόστος του μέτρου που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό : Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δις. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τσουκαλάς Γ. Νίκος Λογιστής α τάξης Tweet


Πηγή