Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα,κ. Sergii Shutenko, στη Zante Press24

  • «Για να τελειώσουμε με τον πόλεμο πρέπει να έχουμε όπλα. Όπως βλέπετε έχουμε πολύ δυνατούς στρατιώτες που για την πατρίδα τους θα πολεμάγανε μέχρι θάνατο… …. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε και ανθρωπιστική βοήθεια»
  • «Μόλις νικήσουμε τον κατακτητή , τον εχθρό μας τη Ρωσία, θα υπάρχει πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της ανοικοδόμησης της χώρας, γιατί η Ρωσία όπως ξέρετε, δεν κάνει πόλεμο με στρατό, η Ρωσία ισοπεδώνει τα πάντα, κάνει πόλεμο με όλο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, με τις γυναίκες , με τους γέρους , με τα παιδιά … Ο πρόεδρός μας, ο κ.Ζελένσκυ, δίνει προτεραιότητα στην μάχη και στη νίκη μας, αλλά δεύτερη προτεραιότητα είναι και η ανοικοδόμηση και το μέλλον της χώρας μας…»
  • «Ο σκοπός μου , εκτός από το να ευχαριστήσω για τη μεγάλη βοήθεια που έχουμε πάρει, είναι να προτείνω σε δήμαρχο και σε αντιδήμαρχο, την αδελφοποίηση των δήμων και των περιφερειών, για όφελος και των δύο πλευρών, και την ανοικοδόμηση της Ουικρανίας , αλλά και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με τη Ζάκυνθο»
  • «Οι Ουκρανοί πολίτες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο ,πρώτα από όλα , μας εξέφρασαν τη μεγάλη ευγνωμοσύνη τους προς τις αρχές της Ζακύνθου αλλά και σε κάθε απλό πολίτη, στον κάθε έλληνα, για την βοήθεια που έχουν πάρει … Όλα όσα χρειάζονται τα έχουν ,σπίτια, έχουν εργασία, έχουν υποστήριξη από τον τοπικό πληθυσμό και τις τοπικές αρχές.
  • Ο μόνος προβληματισμός αυτή τη στιγμή είναι ότι η εργασία που έχουν είναι εποχιακή. Η σαιζόν τελειώνει… Ο δήμαρχος εξέφρασε ενδιαφέρον και η δημοτική αρχή για να βρεθούν εργασίες στους άλλους τομείς γι αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, επειδή οι Ουκρανοί έδειξαν καλές ικανότητες στον τουριστικό τομέα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να εργαστούν»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ακολουθεί VIDEO

  • Καλώς ήρθατε στη Ζάκυνθο.Ποιοι είναι οι λόγοι της επίσκεψής σας στο νησί;

Θέλω να τονίσω ότι επισκέπτομαι για πρώτη φορά στη Ζάκυνθο και βέβαια για το ότι είμαι εδώ ευχαριστώ το φίλο μου τον Αναστάσιο Μαρίνο. Δεν είναι ο κ.Μαρίνος μόνο δικός μου φίλος αλλά είναι και φίλος της χώρας μου, της Ουκρανίας. Γνώρισα από τα λόγια του , αλλά επιβεβαιώθηκα σήμερα , στις συναντήσεις μου με τους επικεφαλείς τοπικών αρχών, ότι η Ζάκυνθος έχει βοηθήσει πάρα πολύ και την χώρα μου στον αγώνα που κάνουμε , και στους συμπατριώτες μου που ήρθαν εδώ. Γι αυτό πρόθεση μου ήταν να έρθω , να ευχαριστήσω ολους για την ανθρωπιστική βοήθεια … Η Ουκρανία όχι μόνο κάνει αγώνα για την ελευθερία και επιβίωσή της, αλλά και σκέφτεται για το μέλλον της. Μόλις νικήσουμε τον κατακτητή , τον εχθρό μας τη Ρωσία, θα υπάρχει πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της ανοικοδόμησης της χώρας, γιατί η Ρωσία όπως ξέρετε, δεν κάνει πόλεμο με στρατό, η Ρωσία ισοπεδώνει τα πάντα, κάνει πόλεμο με όλο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, με τις γυναίκες , με τους γέρους , με τα παιδιά και πολύ σημαντικό για εμάς θα είναι το θέμα της ανοικοδόμησης, μετά τη νίκη μας. Γι αυτό ο πρόεδρος μας, ο κ.Ζελένσκυ, δίνει προτεραιότητα στην μάχη και στη νίκη μας, αλλά δεύτερη προτεραιότητα είναι και η ανοικοδόμηση και το μέλλον της χώρας μας, πώς να ξαναφτιάξουμε , να ξαναχτίσουμε, αυτό που μας έχουν χαλάσει, γιατί ισοπεδώνουν κάθε πόλη. Η συνεργασία είναι πολύ πιο ουσιαστική και πραγματική μεταξύ των δήμων και περιοχών. Είναι άμεση και βοηθάει πολύ γρήγορα. Γι αυτό ο σκοπός μου , εκτός από το να ευχαριστήσω για τη μεγάλη βοήθεια που έχουμε πάρει, είναι να προτείνω σε δήμαρχο και σε αντιδήμαρχο, την αδελφοποίηση των δήμων και των περιφερειών, για όφελος και των δύο πλευρών, και την ανοικοδόμηση της Ουικρανίας , αλλά και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με τη Ζάκυνθο. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος, που υποστήριξαν την πρόταση μου και τώρα εμείς όλοι μαζί και συγκεκριμένα με τον κ.Μαρίνο, θα δουλέψουμε για την πραγματοποίηση υλοποίησης των αδελφοποιήσεων. Πρώτα από όλα βέβαια για να τελειώσουμε με τον πόλεμο πρέπει να έχουμε όπλα. Όπως βλέπετε έχουμε πολύ δυνατούς στρατιώτες που για την πατρίδα τους θα πολεμάγανε μέχρι θάνατο… Αλλά με τι να πολεμήσουν; Γι αυτό πρώτα από όλα να τους εξοπλίσουμε να έχουν όπλα για να πολεμήσουν. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη αυτό που μόλις είπα, ότι μας έχουν ισοπεδώσει τις πόλεις , την αγροτική μας βιομηχανία, τις βιοτεχνίες, πολλά πράγματα χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή και ανθρωπιστική βοήθεια , γιατί δεν λειτουργούν τώρα πολλά πράγματα. Είναι πολύ πρακτικά και απλά πράγματα, όπως είναι τα καύσιμα και όλα που αφορούν την υγεία.

  • Στη διάρκεια της επίσκεψης σας σίγουρα συναντηθήκατε με Ουκρανούς πολίτες που είναι εδώ. Τι μηνύματα σας έδωσαν και τι συζητήσατε μαζί τους;

Πρώτα από όλα , μας εξέφρασαν τη μεγάλη ευγνωμοσύνη τους και προς τις αρχές της Ζακύνθου αλλά και σε κάθε απλό πολίτη, στον κάθε έλληνα,, για την βοήθεια που έχουν πάρει εδώ. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, γιατί άκουσα ότι έχουν όλα όσα χρειάζονται, έχουν σπίτια, έχουν εργασία, έχουν υποστήριξη από τον τοπικό πληθυσμό και τις τοπικές αρχές.
Ο μόνος προβληματισμός αυτή τη στιγμή είναι ότι η εργασία που έχουν είναι εποχιακή. Η σαιζόν τελειώνει. Συζητήσαμε με το δήμαρχο αμέσως γι αυτό, γιατί εσείς καταλαβαίνεται , ότι η εργασία θα εμφανιστεί ξανά την άνοιξη. Γι αυτό είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, γιατί ο δήμαρχος εξέφρασε ενδιαφέρον και η δημοτική αρχή για να βρεθούν εργασίες στους άλλους τομείς γι αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, επειδή οι Ουκρανοί έδειξαν καλές ικανότητες στον τουριστικό τομέα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να εργαστούν. Ενημερωθήκαμε από το Δήμαρχο ότι γνωρίζει 200 οικογένειες και ήρθαν 10 ακόμη και γνωρίζουμε από τον κ.Μαρίνο, ότι στη σαιζόν εργάζονταν περίπου 1000. Το θέμα είναι , και μας το είπαν και στο γραφείο του δημάρχου αλλά και στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη, ότι η Ζάκυνθος έχει πολλές θέσεις στον τομέα του τουρισμού και πολλές από αυτές τις θέσεις φέτος δεν καλύφθηκαν. Το κύριο μήνυμα μου είναι ότι οι άνθρωποι μας δεν είναι μετανάστες, δεν θέλουν κάποια επιδόματα, θέλουν θέσεις εργασίας, είναι δυνατοί, και θέλουν να συμβάλουν μόνιμα στην εργασία του τόπου. Γι αυτό συμπίπτουν τα ενδιαφέροντα και ουκρανών πολιτών και της διοίκησης του νησιού και της κυβέρνησης της Ελλάδας.

  • Ποιες οι εντυπώσεις σας και τα μηνύματα από την επίσκεψη σας στη Ζάκυνθο;

Ερωτεύτηκα τη Ζάκυνθο. Η Ελλάδα για μένα γενικά είναι μία χώρα, που σε εντυπωσιάζει κάθε μέρα και πολλές φορές με ρωτάνε , ποια περιοχή μου αρέσει πιο πολύ …Την αγαπώ και την επισκέπτομαι. Αυτή τη στιγμή είμαι ερωτευμένος με τη Ζάκυνθο. Πρώτη φορά ήρθα στο νησί , δεν έχουμε δει πολλά πράγματα, ήμασταν πρώτη μέρα σήμερα στην πόλη, γιατί ήταν μέρα εργασίας. Έχω όμως εδώ τον έμπειρο αντιδήμαρχο τουρισμού, που θα μπορέσει να μου «μαζέψει» όλη τη Ζάκυνθο σε μία ημέρα. Θέλω να σας δηλώσω, ότι λόγω του πολέμου, δεν αφήνω καθόλου την Αθήνα, εργαζόμαστε όλα τα Σαββατοκύριακα και είναι η πρώτη μου επίσκεψη σε 8 μήνες. Αύριο φεύγουμε, το θέμα ήταν αυτό που είπαμε πριν. Να έχουμε τις γέφυρες. Με εντυπωσίασε πάρα πολύ το αεροδρόμιο και είδα εξωτερικά και το νοσοκομείο όπου είμαι εντυπωσιασμένος από το μέγεθος. Βλέπω πολύ μεγάλο μέλλον του τόπου σας. Μετά τη νίκη μας στον πόλεμο , θα έρθω στη Ζάκυνθο, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης; Όπλα… Θα μας δώσουν όπλα και θα νικήσουμε γρήγορα. Η Ρωσία δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα εκτός από τη γλώσσα της δύναμης. Μόνο αν ηττηθεί στο πεδίο της μάχης μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε μαζί τους κάποιες διαπραγματεύσεις»

Κάλυψη : Κατερίνα Κακολύρη
Επιμέλεια : Δημήτρης Τετράδης





Tweet


Πηγή