Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

'Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα της Πέμπτης (13-10-2022) έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16-10-2022) στη δυτική και τη νότια Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Από σήμερα τη νύχτα (13-10-2022) και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (14-10-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

Αύριο Παρασκευή (14-10-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν, από νωρίς το πρωί τη δυτική Πελοπόννησο, από το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία από το απόγευμα τις δυτικές Κυκλάδες.

Κατά περιόδους έντονες θα είναι οι βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας και στην κεντρική Στερεά.

Το Σάββατο (15-10-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στις δυτικές και τις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη.

Το απόγευμα τα φαινόμενα στις Κυκλάδες θα εξασθενήσουν, αλλά θα συνεχιστούν στην Κρήτη, ενώ θα επηρεάσουν κατά τόπους και τα Δωδεκάνησα. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16-10-2022).

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Από σήμερα το βράδυ αλλάζει ραγδαία ο καιρός, αρχικά στη βορειοδυτική Ελλάδα ενώ από Παρασκευή θα έχουμε επιδείνωση και βροχές σε αρκετές περιοχές αλλά όχι σε όλη την επικράτεια.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία θα είναι η δυτική και κεντρική Ελλάδα καθώς και η δυτική Μακεδονία ενώ προς το βράδυ της Πέμπτης βροχές αναμένονται και στην κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Πελοπόννησο. Στα δυτικά οι άνεμοι θα είναι ήπιοι νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 5 που θα φτάσουν στο κεντρικό Αιγαίο και στο Καρπάθιο πέλαγος τα 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα πέσει κάτω από τους 11 βαθμούς, με εξαίρεση περιοχές της Θράκης και τα ορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Ελλάδας που θα αγγίξει τους 5 με 7 βαθμούς Κελσίου. Τις μεσημεριανές ώρες ο υδράργυρος δε θα ξεπεράσει τους 25 με 26 βαθμούς.

Στην Αττική η θερμοκρασία αναμένεται μεταξύ 17 και 26 βαθμών με κάποιες νεφώσεις και ανέμους 3 με 4 μποφόρ.

Στον παρακάτω χάρτη με το πορτοκαλί χρώμα επισημαίνονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου εμφανίζονται αυξημένες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπα με έντονα καιρικά φαινόμενα από το κύμα κακοκαιρίας που περιμένουμε τις επόμενες ώρες.

Θαλάσσιες – παραθαλάσσιες γεωγραφικές εκτάσεις εμφανίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο για πλημμυρικά επεισόδια. Η τελευταία επισήμανση αφορά τα δυτικά και νότια θαλάσσια τμήματα μιας και στο μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου θα επικρατήσει θυελλώδης βοριάς που θα "μπλοκάρει" την αστάθεια.


Πηγή