Καιρός: Έρχονται επικίνδυνα και έντονα φαινόμενα από το βράδυ της Πέμπτης -Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν»

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (13/10) σε αρκετές περιοχές της χώρας, με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα.

Αν και η ημέρα δεν προμηνύει αρχικά ότι θα έχει τόσο μεγάλη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, σχεδόν όλα τα προγνωστικά μοντέλα κάνουν λόγο για βροχές και καταιγίδες, ακόμη και έντονες, κυρίως σε Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Στερεά.

Κατά τα άλλα, το επόμενο 24ωρο θα κυριαρχούν αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πυκνότερες και τοπικά φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεσημέρι της Τετάρτης (11/10) ο υδράργυρος στην Ελλάδα πλησίασε τους 28 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Μeteo, η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Γόρτυνα Ηρακλείου και ήταν ίση με 27,6 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή την Πέμπτη 13/10/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες και από τις βραδινές ώρες είναι πιθανό τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις οι οποίες στα ηπειρωτικά βαθμιαία θα αυξηθούν. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα δυτικά, η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία νότιοι 4 με 5 στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο έως 6 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 21 με 23 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, που βαθμιαία από το απόγευμα θα ενταθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Στη δυτική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς, από τις προμεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων ενισχυόμενοι αργά το απόγευμα σε 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά από το απόγευμα, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Οι περιοχές που θα έχουν τα πιο έντονα φαινόμενα την Πέμπτη 13/10/22

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου αναμένονται αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά και βόρεια, και το μεσημέρι και απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, θα είναι κατά τόπους πυκνότερες. Τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 9 έως 24, στη Θεσσαλία από 13 έως 24, στην Ήπειρο από 10 έως 23, στην Ανατολική Στερεά από 12 έως 25, στη Δυτική Στερεά από 14 έως 23, στην Πελοπόννησο από 10 έως 26, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 22, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 14 έως 22, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 15 έως 24, στις Κυκλάδες από 16 έως 22, στα Δωδεκάνησα από 19 έως 23 και στην Κρήτη από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Αρναούτογλου: Έρχονται καταιγίδες από το βράδυ της Πέμπτης 13/10/22

Για έντονα φαινόμενα από το βράδυ της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου, σε μια ημέρα που θα ξεκινήσει με συννεφιά που θα επεκταθεί από τα βορειοδυτικά στα νότια της χώρας, έκανε λόγο ο Σάκης Αρναούρογλου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ στα ανατολικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, από το πρωί θα επικρατεί ηλιοφάνεια, ενώ στη δυτική Ελλάδα θα έχει τοπικές συννεφιές. Παράλληλα, στο βόρειο Ιόνιο και στη δυτική Μακεδονία θα εκδηλωθούν έντονες βροχές.

Από το μεσημέρι η συννεφιά θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπως τις Κυκλάδες, ενώ θα αυξηθούν οι βροχές στα βορειοδυτικά τμήματα. Από το βράδυ και τα ξημερώματα της Παρασκευής (14/10) θα υπάρξουν έντονες βροχές τόσο στη βορειοδυτική Ελλάδα όσο και στα νησιά του Ιονίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο βόρειοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία το μεσημέρι θα κυμανθεί στους 25 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, στους 22°C στο Αιγαίο και στους 24°C στο Ιόνιο. Στα νότια της Πελοποννήσου ο υδράργυρος θα «αγγίξει» και τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική, ενώ η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει με ηλιοφάνεια, από το απόγευμα και μετά οι συννεφιές θα πυκνώσουν, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 17 και 26 βαθμών Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται συννεφιά, που θα ενταθεί από το μεσημέρι, ενώ την εμφάνισή τους θα κάνουν και οι πρώτες βροχές στα βορειοδυτικά της κεντρικής Μακεδονίας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου οι νεφώσεις θα συνεχιστούν και θα κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά εκτός της περιοχής της Θράκης. Στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα θα εκδηλωθούν βροχές, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και στην Αττική.

Για την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο ο Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε πως το Σάββατο (15/10) θα υπάρχει αστάθεια σε ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κρήτη και Δωδεκάνησα, ενώ την Κυριακή (16/10) αναμένεται βελτίωση του καιρού με φαινόμενα μόνο στην Κρήτη και πιο ανατολικά.

Από την επόμενη Δευτέρα (17/10) σε όλη τη χώρα επιστρέφει η ηλιοφάνεια, με λίγα μόνο φαινόμενα στην περιοχή της Κρήτης.

Πηγή: iefimerida.gr