Καμαρίνα Πρέβεζας: Εκδήλωση τιμής από το «Ζάλογγο έως τη Μικρά Ασία» (φωτο)

Πλήθος κόσμου στον Ιερό Βράχο και στην Καμαρίνα

Η αυτοθυσία των Ελληνίδων που επέλεξαν να πέσουν στο γκρεμό, επιλέγοντας τον θάνατο από τη σκλαβιά και την ατίμωση αλλά και τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τιμήθηκαν την Κυριακή το πρωί εκδήλωση που θα πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου και την πλατεία “Τσακαλώτου” της Καμαρίνας.

Την εκδήλωση με τίτλο “Ζάλογγο- Μικρά Ασία, Δεν ξεχνώ” διοργάνωσαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος, Κρυοπηγής Γιάννης Τσούτσης και Ωρωπού Ηρακλής Σίσκας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Πρέβεζας. Με σημείο εκκίνησης, τις κορυφές του Ζαλόγγου νωρίς το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Βράχο τελέστηκε από τον πατέρα Νικηφόρο η επιμνημόσυνη δέηση.

Η μαθήτρια της Β’ Λυκείου του 2ου Λυκείου Πρέβεζας Κατερίνα – Αντιγόνη Γκόλια που πρώτευσε σε διαγωνισμό έκθεση πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία ενώ τον χαιρετισμό του Δημάρχου Νίκου Γεωργάκου μετέφερε ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Γιώργος Σαριάνογλου . «Σήμερα , εδώ στον ιερό βράχο του Ζαλόγγου με τη συνδρομή των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων Καμαρίνας, Κρυοπηγής και Ωρωπού, με την εκθέσεις των μαθητών του 2ου λυκείου Πρέβεζας, την εικαστική παρέμβαση των μαθητών της 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ωρωπού και των μελών των συλλόγων που μας τιμούν με την παρουσία τους πλαισιωμένοι από το Σώμα Απόδοσης Τιμών -Σουλιώτες αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι αφοσιώθηκαν στους αγώνες, δίνοντας ψυχή και σώμα.

Η ανδρεία, η αυτοθυσία, η φλογερή προσήλωσή τους στο ιδανικό της ελευθερίας εμπνέουν σεβασμό και δέος.
Τους θυμόμαστε όλους με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και ειλικρινούς ευγνωμοσύνης γιατί ανταποκρίθηκαν με πάθος στο κάλεσμα της ελευθερίας « ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαριάνογλου.

Χαιρετισμό απεύθυναν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι Πάργας Νικόλαος Ζαχαριάς και Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ματσίρας, ο εκπρόσωπος του Ομίλου Απόδοσης Τιμής Σουλιωτών και εκπρόσωποι των χορευτικών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και παρουσίαση του χορού του Ζαλόγγου από το Χορευτικό του Δήμου Πρέβεζας ενώ ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στους παρευρισκόμενους το άκουσμα του εθνικού ύμνου. Το μεσημέρι της ίδιας μέρα ένα απέραντο χοροστάσι έγινε η γαμάτη με κόμσο πλατεία της Καμαρίνας στην εκδήλωση που συντόνιζε η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί. Συγκεκριμένα ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Χαλκίδος «Η Αναπάλη» παρουσίασε χορούς από την Αρτάκη, την χερσόνησο της Ερυθραίας και την Πόλη ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σαμψούντας «Η Αμισός» χορούς του Πόντου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας χορούς από την Ιωνία και το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πρεβέζης παρουσίας χορούς του Σουλίου και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Σημαντική στιγμή της εκδήλωση ήταν η αναφορά στη φορεσιές και στις αρματωσιές των Σουλιωτών από το Σώμα Απόδοσης Τιμών –Σουλιώτες .

Παράλληλα οι μαθητές της 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ωρωπού που συμμετείχαν τις ζωγραφιές τους παρέλαβαν αναμνηστικά δώρα από το χορηγό της εκδήλωσης ενώ βραβεύθηκαν και οι μαθήτριες του 2ου λυκείου Πρέβεζας που έγραψαν έκθεση σχετικά με το Ζάλογγο. Στη σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της κοινότητα Καμαρίνας Θεόδωρος Δράκος ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση μνήμης και ιδιαίτερα τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων που στήριξαν στην εκδήλωση, τόνισε οι Σουλιώτισσες πέφτοντας στον γκρεμό έγιναν αιώνιο σύμβολο αυτοθυσίας για την ελευθερία και σημείωσε ότι στόχος είναι το συγκεκριμένο συναπάντημα να γίνει θεσμός. Μίλησε για το αδούλωτο πνεύμα των Σουλιωτών αλλά και των μικρασιατών και τους αγώνες για την ελευθερία και σημείωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί πρόταση, και περιμένει έγκριση, ώστε από τη νέα σχολική χρονιά στην έκθεση με θέμα το Ζάλογγο να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές της Πρέβεζας

Τα έργα των μαθητών εκτέθηκαν στην πλατεία της Καμαρίνας και στη συνέχεια θα αποτελέσουν μόνιμο έκθεμα του λαογραφικού Μουσείου

Τον Δήμο Πρέβεζας στις εκδηλώσεις εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρός και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σαριάνογλου, Κώστας Ακρίβης και Γρηγόρης Κουμπής, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς , ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραΐσκάκη Περικλής Μίγδος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ματσίρας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Γούσης, Παύλος Φραγκούλης, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ¨Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ο δημοτικός σύμβουλος Ιωσήφ Στύλος, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Βρυσούλας Χρήστος Κολιοφώτης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητα Νέας Σαμψούντας Βασίλης Φουντούκογλου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και αρκετός κόσμος