Συμβαίνει και στην Πάτρα: Ανήλικοι μένουν με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία!

Τουλάχιστον τέσσερα με πέντε παιδιά φιλοξενούνται κατά καιρούς με εισαγγελική εντολή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και συγκεκριμένα στην παιδιατρική κλινική.

Μια παρόμοια κατάσταση ισχύει και στο Καραμανδάνειο Παίδων της Πάτρας από το οποίο πριν από μερικές ώρες το έσκασε μία 15χρονη που ήταν εκεί με εισαγγελική εντολή.

Η περίπτωση των δύο αδελφιών που ζουν εδώ και σχεδόν δυο μήνες στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, δείχνει ότι τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας για το νοσοκομείο της Αγίας Σοφίας στην Αττική που ζούνε με εισαγγελική εντολή παιδιά που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται σε μία αντίστοιχη προνοιακή δομή, ισχύουν και για την περιοχή μας.

Άλλωστε, η έλλειψη κοινωνικών δομών και ιδρυμάτων προνοιακής φροντίδας για ανηλίκους είναι κάτι που χαρακτηρίζει όλο το δημόσιο σύστημα, με αποτέλεσμα σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της επικράτειας να υπάρχουν στις παιδιατρικές κλινικές τους, παιδιά που χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με την υγεία τους να μένουν εκεί για ένα χρονικό διάστημα που συνήθως ξεπερνάει το έναν και τους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακάς στο ραδιόφωνο του Max Fm, μιλώντας για την περίπτωση των δύο παιδιών, ο μέσος όρος των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην παιδιατρική κλινική του ΠΓΝΠ, είναι πολλές φορές πάνω από πέντε στον αριθμό.

Αριθμός που έχει μια αυξητική τάση από τη στιγμή που τους τελευταίους μήνες, λόγω των όσων συμβαίνουν γύρω μας υπάρχουν συνεχώς περισσότερες παρεμβάσεις από τους εισαγγελείς και τις αρχές για τα παιδιά που ζουν σε ένα ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, περιβάλλον που φτάνει ακόμα και στα όρια της σωματικής και της σεξουαλικής κακοποίησης.

Η πολιτεία κρίνει ότι τα παιδιά αυτά δεν πρέπει να ζουν με τις οικογένειες τους, όμως την ίδια στιγμή δεν έχει τις δομές για να τα μεγαλώσει σε κατάλληλα δημόσια ιδρύματα που έχουν το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό. Τα… ρίχνει έτσι προσωρινά στις κλινικές των νοσοκομείων και πολλές φορές τα «ξεχνάει» εκεί.


Πηγή