Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αγανάκτηση για την καθυστέρηση στη δωρεάν διέλευση από τα διόδια της χώρας για τα άτομα με αναπηρί […]

Τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους σχετικά με τον μη καθορισμό, έως σήμερα, των διαδικασιών εφαρμογής της ενιαίας κάρτας για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας, εκφράζει μέσω εγγράφου προς τους αρμόδιους υπουργούς Κ. Πιερρακάκη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κ. Καραμανλή, Υποδομών και Μεταφορών, η ΕΣΑμεΑ.

Με τον ν. 4782/2021 καθιερώθηκε ενιαίο e-pass σε όλους τους οδικούς άξονες, για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας με ενιαίο τρόπο και με το άρθρο 17 του ν.4903/2022, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022, εξειδικεύτηκε η εν λόγω ρύθμιση, ώστε το όχημα να έχει απαλλαγή ακόμη και αν ο δικαιούχος δεν επιβαίνει σε αυτό, σε περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται προς εξυπηρέτηση αυτού.

Από τον Μάρτιο του 2022 που ψηφίστηκε η εν λόγω ρύθμιση, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών και εκπροσώπους της Ε.Σ.Α.μεΑ. σχετικά με την διαδικασία έκδοσης κάρτας ατόμων με αναπηρία για διέλευση από τα διόδια και συμφωνήθηκε το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης.

Από τα τέλη Μαΐου όμως, που ξεκίνησε η διαδικασία επεξεργασίας των τεχνικών θεμάτων για την ψηφιοποίηση και την έκδοση της προαναφερόμενης κάρτας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σήμερα, οκτώ μήνες μετά, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους που αναγκάζονται να πληρώνουν στα διόδια της χώρας είναι αγανακτισμένοι πολίτες κάτω από το δυσβάσταχτο επιπλέον οικονομικό βάρος που σηκώνουν, εν μέσω ενεργειακής και σκληρής πληθωριστικής κρίσης, την ώρα που αντιμετωπίζουν και το επιπλέον κόστος που πηγάζει από την ίδια την αναπηρία/ χρόνια πάθησή τους. Ζητείται η άμεση επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η ενιαία κάρτα για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.


Πηγή