Η ταφόπλακα της Νέας Δημοκρατίας στο Ε.Σ.Υ.

Το Υπουργείο Υγείας καταθέτει στην Βουλή Νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταργώντας την βασική αρχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.): Τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Ουσιαστικά καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ και μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς.

Το πολυτιμότερο αγαθό του πολίτη η Υγεία παραδίδεται στα χέρια των ιδιωτών.

Για μια ακόμη φορά με το νομοσχέδιο αυτό, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι απέναντι στα συμφέροντα των πολλών και αδύναμων. Οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και ευνοεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν στοχεύει στην ενίσχυση του ΕΣΥ, απεναντίας βάζει ταφόπλακα σε ότι έχει απομείνει.

Οι ασθενείς θα αντιμετωπίζονται ως πελάτες, η υγεία ως εμπόρευμα, το ΕΣΥ μετατρέπεται προθάλαμος των ιδιωτικών ιατρείων.

Η συνειδητή υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και της απαξίωσης του από την κυβέρνηση της ΝΔ πηγάζει από την φιλοσοφία της για ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, η πολύμηνη αναμονή για ένα ραντεβού και χειρουργείο είναι ο δούρειος ίππος για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Π΄ρωτη ενέργεια η απαξίωση του Ε.Σ.Υ και τέλος η διάλυσή του.

Η πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαίες υπηρεσίες υγείας θα εξαρτάται από τη δυνατότητα τους να τις πληρώσουν. Ειδικά σήμερα που το εισόδημα εξανεμίζεται εξαιτίας των αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, στα καύσιμα.

Επιπλέον, με την παροχή δυνατότητας σε γιατρούς του ΕΣΥ για παράλληλο ιδιωτικό έργο, εγείρονται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στους ιδιώτες γιατρούς. Όμως και μέσα στο ίδιο το ΕΣΥ δημιουργούνται γιατροί πολλών ταχυτήτων, αφού με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται, δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα σε όλους.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την Υγεία, με στόχο την αναγέννηση του Ε.Σ.Υ. Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με προϋπόθεση την ενίσχυση των δομών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα είναι επιβεβλημένη και απαραίτητη. Το ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσει να παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες και να αποκλείονται φαινόμενα συναλλαγής ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

The post Η ταφόπλακα της Νέας Δημοκρατίας στο Ε.Σ.Υ. first appeared on Lefkas News.


Πηγή