Με τη συνεργασία του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Λευκάδας και των Εκδόσεων ΠΑΠΑΖΗΣΗ

Μια ημερίδα με μηνύματα για μικρούς και μεγάλους γύρω από το μεγαλείο της Παιδείας

Το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, στο Διοικητήριο μικροί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν το μεγαλείο και τη δυναμική της Παιδείας μπροστά στα διαχρονικά ανθρώπινα διλήμματα, και ειδικά μπροστά στις προκλήσεις της εποχής μας, σε μια σπονδυλωτή Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν –με επιτυχία, κατά κοινή ομολογία- η Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, το Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, εν όψει της επικείμενης γιορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας.

Κεντρικός ομιλητής της σημαντικής αυτής διοργάνωσης ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δρ. Απόστολος Καβαλιώτης, Postdoc. on Autism , Ph.d., M.Ed., ο οποίος διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των “Special Olympics” και Διευθυντής του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Βρυξέλλες). Πανεπιστημιακός σήμερα, με κατάρτιση αξιοθαύμαστη και διεθνώς αναγνωρισμένη και με μακρά εμπειρία στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, ο π. Απόστολος καθήλωσε το κοινό με το επικοινωνιακό του χάρισμα, τη μεταδοτικότητά του και την εμβρίθεια της σκέψης του.

Χωρίς να πτοηθούν από την κακοκαιρία, νωρίς το απόγευμα, ομάδα μαθητών Δημοτικού απόλαυσε τα τρία παιδαγωγικά παραμύθια που έχει συγγράψει ο π. Απόστολος με τίτλους: «Θυμήσου πόσο μου λείπεις», «Χαρούμενα γενέθλια» και «Ένα μήνυμα για σένα». Οι κυρίες Ευαγγελία Ορφανού, νηπιαγωγός, Ελένη Κατσούλη, φιλολογος και Κατερίνα Πατσιαούρα, ψυχολόγος ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Λευκάδας με τη ζωντανή τους αφήγηση έδωσαν στα παιδιάτο έναυσμα να συζητήσουν απλά και ουσιαστικά με τον συγγραφέα γύρω από τη φιλία και την έκφραση των συναισθημάτων, την ομαδικότητα και τη συμπερίληψη, την αποξένωση της πανδημίας, την προστασία του κόσμου που μας περιβάλλει.

Απευθυνόμενος, στη συνέχεια, σε μια μεγάλη ομάδα γονέων και εκπαιδευτικών, έθιξε το καίριο ζήτημα της ψυχικής ανθεκτικότητας ολόκληρης της οικογένειας μπροστά στις δυσκολίες των παιδιών. Τόνισε ιδιαίτερα ότι αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική στήριξη της οικογένειας στον αγώνα της να μεγαλώσει και να διαπαιδαγωγήσει ένα ή περισσότερα παιδιά με ζητήματα αναπηρίας ή οποιαδήποτε δυσκολία και ιδιαιτερότητα, χρειάζεται συνολικά η κοινωνία -από την οργανωμένη Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση μέχρι την σχολική κοινότητα, την κάθε τοπική Εκκλησία, τον συγγενικό περίγυρο και τα μεμονωμένα πρόσωπα- να στέκεται έμπρακτα αρωγός στην προσπάθεια αυτή με υλικά μέσα, πρωτίστως όμως με την αποδοχή και την ισότιμη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Στο τέλος της Ημερίδας, μιλώντας στους εκπαιδευτικούς και σε πολλούς ακόμη συμμετέχοντες που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον και το τρίτο μέρος της βραδιάς, κατέθεσε –μέσα από παραδείγματα και προσωπικές εμπειρίες ως παιδαγωγού- πρακτικές προτάσεις για την Ειδική Αγωγή, που βασικό της προσανατολισμό χρειάζεται να έχει την ισότιμη, αυτοδύναμη και απαλλαγμένη από εμπόδια και φραγμούς ένταξη των παιδιών με αναπηρία στο ανάλογο κάθε φορά κοινωνικό πλαίσιο και μελλοντικά στην κοινωνία των ενηλίκων.

Την εκδήλωση προλόγισαν οι διοργανωτές: η Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας κ. Μαρία Ρούσσου, ο Διευθυντής του Κέντρου Νεότητας και Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου που απουσίαζε εκτός του νησιού, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας κ. Κων/νος Μπατσίλας και ο Προϊστάμενος του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Λευκάδας κ. Άγγελος Βονιτσάνος. Το παρών έδωσαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Λευκάδας κ. Ανδρέας Κτενάς. Συμμετείχαν ενεργά ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Πρωτ. Αθανάσιος Κοσμάς, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας κ. Νικόλαος Παπαθανασίου, ο πρώην Βουλευτής και Πανεπιστημιακός κ. Ξενοφώντας Βεργίνης, ο κ. Χρήστος Άγριος ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, η υπεύθυνη Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. κ. Ανθή Καζολή, κληρικοί, Διευθυντές Σχολείων και άλλοι εκπαιδευτικοί, γονείς και αρκετοί ακόμη ενδιαφερόμενοι.

Ευχαριστίες οφείλονται, πέραν όσων αναφέρθηκαν ήδη, στις εκδόσεις Παπαζήση και στο ξενοδοχείο “Boschetto” για την προσφορά και τη συνεργασία τους.

Ήταν μια εύστοχη παιδαγωγική ημερίδα που απέδειξε ότι η συνεργασία των τοπικών φορέων δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαίο όρο για την πρόοδο του τόπου και των κατοίκων του.

The post Με τη συνεργασία του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Λευκάδας και των Εκδόσεων ΠΑΠΑΖΗΣΗ first appeared on Lefkas News.


Πηγή