Εργατικό κέντρο Πάτρας: Στήριξη απεργίας κοινωνικών λειτουργών

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, σε συνεδρίαση της στις 17 Μαρτίου 2023, στηρίζοντας την απεργία που έχει αποφασίσει ο Σύνδεσμος των Κοινωνικών λειτουργών Ελλάδος,κηρύσσει 24ωρη απεργία των κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα της Πάτρας, για την 21η Μαρτίου 2023. Θεωρεί πως τα αιτήματα του συγκεκριμένου κλάδου, όπως:

Ο αγώνας εναντίον της δραματικής υποστελέχωσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών σε όλους τους τομείς του Κράτους – Πρόνοιας και Υγείας αλλά και διεκδίκησης μόνιμων προσλήψεων Κοινωνικών Λειτουργών ώστε να είναι δυνατή η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στους πιο ευάλωτους.
Το ότι στις δομές παιδικής προστασίας ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών ξεκινάει από 60 παιδιά και μερικές φορές ξεπερνάει τον αριθμό των 100παιδιών ανά Κοινωνικό Λειτουργό ενώ στις δομές ανοικτής προστασίας ξεπερνάει τον αριθμό των 400 παιδιών ανά Κοινωνικό Λειτουργό.
Ότι στην εκπαίδευση αντί να λειτουργεί Κοινωνική Υπηρεσία διεπιστημονικά στελεχωμένη σε κάθε σχολική μονάδα, 1 Κοινωνικός Λειτουργός προσωρινής απασχόλησης τοποθετείται σε 5 σχολικές μονάδες, αντιστοιχώντας κατά ελάχιστο σε 700 μαθητές.
Στα καταστήματα κράτησης η αναλογία κοινωνικών λειτουργών προς εξυπηρετούμενους κρατούμενους κυμαίνεται από 1:250 έως 1:500.
Στα νοσοκομεία η μέση αναλογία κοινωνικών λειτουργών ανά κλίνες πλησιάζει το 1:100 ενώ υπάρχουν Νοσοκομεία του ΕΣΥ με ένα κοινωνικό λειτουργό για 300 ασθενείς ή κανένα κοινωνικό λειτουργό. Ακόμα χειρότερη, αποτυπώνεται η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, περισσότερα από τα οποία δεν διαθέτουν ούτε έναν.

Σε πολλές δομές προστασίας των αιτούντων άσυλο 1 Κοινωνικός Λειτουργός αντιστοιχεί σε 400 και παραπάνω φιλοξενούμενους.
Είναι αιτήματα δίκαια που πρέπει να υλοποιηθούν.


Πηγή