Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην ξενιτιά, με τίτλο  «ΑΧ . . . Η  ΞΕΝΙΤΙΑ» από τ […]

IMG_2110-1.jpg

Λευκάδα, 14-03-2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 11-03-2023 στο Φουαγιέ του Θεάτρου Λευκάδας, από τον Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Νέα Χορωδία Λευκάδας», η μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην ξενιτιά, με τίτλο «ΑΧ . . . Η ΞΕΝΙΤΙΑ».

Το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα του Φουαγιέ παρακολούθησε μια άρτια δομημένη και εξαιρετικά εκτελεσμένη παράσταση και στο τέλος αντάμειψε τους συντελεστές με το παρατεταμένο ζεστό χειροκρότημά του.

Ένα μουσικό οδοιπορικό με τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα δημοτικά, λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια της ξενιτιάς, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1970 που κορυφώθηκε το μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων, διανθισμένο με κείμενα που άγγιζαν την ψυχή του θεατή και χορούς που σε ταξίδευαν νοερά σε αλλοτινές δύσκολες εποχές.

Όλα αυτά διαδραματίζονταν σε ένα λιτό και συνάμα έντονα φορτισμένο με αναμνήσεις του παρελθόντος σκηνικό σταθμού αναχώρησης στον οποίο με απόλυτα λυρικό τρόπο τα αγόρια και κορίτσια του χορευτικού χάρισαν έντονες συγκινητικές στιγμές.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Νέας Χορωδίας Λευκάδας κ. Αντώνιος Αθανίτης, καλωσορίζοντας το κοινό που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Ομίλου μας. Εστιάζοντας στο περιεχόμενο της εκδήλωσης ανέφερε ότι οι περισσότερες οικογένειες έχουν βιώσει τον ξενιτεμό των μελών τους και των συγγενών τους. Η θλίψη, ο πόνος, ο αποχωρισμός, η αγωνία για την τύχη των ξενιτεμένων και η προσμονή της επιστροφής, έγιναν στίχοι, τραγούδια και χοροί και με τον τρόπο αυτό, τόσο εκείνοι που έφυγαν σε μακρινούς τόπους όσο και εκείνοι που έμειναν πίσω, έβρισκαν τρόπο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λευκάδος & Ιθάκης π. Βασίλειος Κακλαμάνης, σεβαστοί πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος & Ιθάκης, ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Ανδρέας Κτενάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα Ευγενία Κολυβά και κ. Ιωάννης Ροντογιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ευάγγελος Βερροιώτης επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπέιρωσης», κ. Φίλιππος Σκληρός και κ. Νικόλαος Γαζής, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Ιωάννης Λιβιτσάνος, ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων καθώς και εκπρόσωποι λοιπών αρχών και φορέων.

Το Δ.Σ. του Μουσικοχορευτικού Ομίλου «Νέα Χορωδία Λευκάδας» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά:

– Τον κ. Γιώργο Καρανάσο για την επιμέλεια των τραγουδιών και των κειμένων που μας μετέφεραν με μοναδικό τρόπο τα βιώματα, τις ιστορίες και το κλίμα των διαφόρων φάσεων της μετανάστευσης των Ελλήνων.

– Τους εξαιρετικούς μουσικούς και τραγουδιστές για το υπέροχο μουσικό ταξίδι που μας πρόσφεραν με συγκινητικά ακούσματα και ερμηνείες: Χρήστο Ντούλια (κλαρίνο), Σωτήρη Κατσούρα (βιολί), Μάριο Τούμπα (λαούτο-κιθάρα), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), Αυγουστίνο Καραβία (ακορντεόν), Διονύση Σκλαβενίτη (μπουζούκι), Νικήτα Ζαβιτσάνο (κρουστά-τραγούδι), Γιώργο Καρανάσο (τραγούδι), Μαρία Κακλαμάνη (τραγούδι), Μαρία Ναστούλη (τραγούδι).

– Την κα Κατερίνα Μαυρουδή για την υπέροχη αφήγηση των κειμένων με την βελούδινη φωνή της.

– Την υπεύθυνη διδασκαλίας του χορευτικού τμήματος κα Ερμιόνη Γρηγόρη για την επιμέλεια και διδασκαλία των χορών, το άριστο χορευτικό αποτέλεσμα και τη λυρική παρουσία των χορευτών.

– Τις χορεύτριες και τους χορευτές μας για τη συνέπεια, τη διάθεση και την άρτια εμφάνισή τους.

– Το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας για την παραχώρηση του Φουαγιέ του Θεάτρου Λευκάδας.

– Τους χορηγούς της εκδήλωσης: Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας, IONIOS BETON, Σάντας Νίκος (υφάσματα-λευκά είδη), Αργυρός Χρήστος (αρτοποιεία), Αραβανή Χριστιάνα (φαρμακείο), Καββαδά Χριστίνα (πρατήριο ELIN), Κατωπόδης Βασίλης (oikos decor), Αφοί Κοντογεώργη (super market), Μαργαρίτα (εστιατόριο), Καλογιάννος (καφενείο), Γκόγκα Βασιλική (μικροβιολογικό εργαστήριο), Αφοί Κοντογιώργη (εμπόριο ξυλείας), Αραβανής Σπύρος (εστιατόριο mamma mia) .

– Την Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας κα Μαρία Ρούσσου και το ανθοπωλείο Αζαλέα για την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής και διακόσμησης.

– Τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως εκείνα που παραβρέθηκαν και με εκτενή ρεπορτάζ αναφέρθηκαν με κολακευτικά σχόλια στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

– Τα μέλη και τους φίλους της Νέας Χορωδίας Λευκάδας που γέμισαν ασφυκτικά το χώρο του Φουαγιέ και έδειξαν τον ενθουσιασμό τους σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η επιτυχημένη εκδήλωση ήταν απόρροια μιας συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας πολλών ανθρώπων που μέσα από συνεργασίες κατέθεσαν ενέργεια, γνώση, διάθεση, εμπειρία και ομαδικό πνεύμα.

Από το Δ.Σ.

The post Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην ξενιτιά, με τίτλο «ΑΧ . . . Η ΞΕΝΙΤΙΑ» από τη «Νέα Χορωδία Λευκάδας» first appeared on Lefkas News.


Πηγή