Αικατερίνη Σακελλαροπούλου : «Τιμητικό βάρος, θα ανταποκριθώ με όλες τις δυνάμεις μου»

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου : «Τιμητικό βάρος, θα ανταποκριθώ με όλες τις δυνάμεις μου»

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας».

Με αυτά τα λόγια ξεκινά την 4 ετή θητεία της στην Πρεοδρία του Συμβουλίου Επικρατείας η νέα προεδρός του, πρώτη στην ιστορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Δικαστική οικογένεια

Η νεα πρόεδρος που θα παραμείνει στη θέση της μέχρι το 2023 πρέρχεται από δικαστική οικογένεια της Θεσσαλονίκης αφού ο αείμνηστος πατέρας της νέας προέδρου του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά και για κάποιο διάστημα μάλιστα προήδρευσε.

Η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρτ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα δύο συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες του).

Έως σήμερα η νέα πρόεδρος υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.
Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκα ως διατηρητέα, κ.λπ.
Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του περιβάλλοντος.
Δημήτρης Σκαλτσούνης και Μιχάλης Πικραμένος
Οι δύο νέοι αντιπρόεδροι του ΣτΕ, ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος θεωρούνται από τους συναδέλφους τους ως πολύ καλή δικαστές.
Ο κ. Σκαλτούνης ήταν 4ος στην επετηρίδα, ενώ ο κ. Πικραμένος 27ος, δηλαδή για τον τελευταίο έγινε μεγάλη βουτιά στην επετηρίδα.
Ο κ. Σκαλτούνης γεννήθηκε το 1955 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Μάρτιο του 1983 και στην θέση του συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Μάρτιο του 2003. Ήταν ο εισηγητής στην υπόθεση της αίτησης αναστολής για στην συμφωνία των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία», με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια, Ουαλία, Νότια Αφρική, κ.λπ.).
Ο κ. Πικραμένος γεννήθηκε το 1960 και εισήλθε στο σώμα τον Ιούλιο του 1989 και προήχθη στη θέση του Συμβούλου Επικρατείας τον Ιούλιο του 2011, ενώ παράλληλα είναι επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι από το 2011 εκπρόσωπος της Ελλάδος στο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αποτελεσματικότητα της και την τριετία 2013-2016 διετέλεσε γενικός διευθυντής στη Εθνική Σχολή Δικαστών.
Έχει όμως και συγγραφικό έργο, καθώς πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Χωροταξική οργάνωση και διαχείριση χρόνου των δικών στα Διοικητικά Δικαστήρια».
Άρειος Πάγος
Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης που είχε παραληφθεί και ήταν πρώτος στην προτίμηση της διάσκεψη των προέδρων της Βουλής γεννήθηκε το 1953, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Αύγουστό του 2012.
Η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα το Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Ιανουάριο του 2014. Η κυρία Καλού είχε πριν ένα χρόνο το όνομά της περιληφθεί στις επιλογές αλλά τελικά δεν προήχθη και έγινε τώρα.
Τέλος, η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Δεκέμβριο του προήχθη 2014.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOINONIA/344851-Aikaterine-Sakellaropoyloy-Timetiko-baros-tha-antapokritho-me-oles-tis-dynameis-moy ΚΟΙΝΩΝΙΑ

The post Αικατερίνη Σακελλαροπούλου : «Τιμητικό βάρος, θα ανταποκριθώ με όλες τις δυνάμεις μου» appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή