Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο «Θέατρο Τεχνης Κάρολου Κούν»

Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο «Θέατρο Τεχνης Κάρολου Κούν»

Γράφει ο
Σταύρος Ξηντάρας
Το εμβληματικό έργο του Ρομπέρτο Ατάϋντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» – Miss Margarida’s Way, παρουσιάζεται στο «Θέατρο Τεχνης Κάρολου Κούν» στην Φρυνίχου 14 στην Πλάκα.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι μια σύνθετη και ενδιαφέρουσα θεατρικά προσωπικότητα. Διδάσκει και εκπαιδεύει τα παιδιά, με αυταρχικό και βίαιο τρόπο, για να ενταχθούν στο κοινωνικό σύστημα. Συγχρόνως όμως, ειρωνεύεται κι απαξιώνει το σύστημα που η ίδια εκπροσωπεί. Η Δεσποινίς Μαργαρίτα, υποτιμά, λοιδορεί, τιμωρεί και εκφοβίζει τους μαθητές της, τα παιδιά της έκτης δημοτικού, που συγχρόνως τα αγαπά. Γιατί ουσιαστικά αγαπάει τον εαυτό της, όταν ήταν κι εκείνη παιδί “…γιατί και η Δεσποινίς Μαργαρίτα ήταν άνθρωπος…” όπως λέει και η ίδια.

Ένα εμβληματικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας, το οποίο ο συγγραφέας εμπνεύστηκε και έγραψε κάτω από τη βαριά σκιά του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας.

Ο μονόλογός της είναι ένα μάθημα πολιτικό. Ένα σχόλιο πάνω στην εξουσία. Έχει ανέβει σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Στην Ελλάδα το έργο ανέβηκε πρώτη φορά το 1975 σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και την αξέχαστη Έλλη Λαμπέτη στον ομώνυμο ρόλο.

Μετάφραση: Κώστας Ταχτσής
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Θόδωρος Γράμψας
Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δανάη Χριστοδούλου

Στο ρόλο της Δεσποινίδος Μαργαρίτας ο Θόδωρος Γράμψας
Συμμετέχει η Στέλλα Τραγούδα
Μόνο για 16 Παραστάσεις έως Τετάρτη 28 Νοεμβρίου

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITISMOS/345670-E-Despoinis-Margarita-sto-THeatro-Technes-Karoloy-Koyn ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

The post Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο «Θέατρο Τεχνης Κάρολου Κούν» appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή