Η ζωή στο…βουνό πάνω στις ρόδες του ποδηλάτου – Οι λάτρεις του mountain bike “οργώνουν” […]

Το …μικρόβιο μπήκε στους περισσότερους από την ώρα που έκαναν βόλτες με το πρώτο τους ποδήλατο.

Όταν ήταν μικροί όλοι είχαν ένα ποδήλατο και πήγαιναν βόλτες σε διάφορα μέρη για εξερεύνηση… αυτές οι βόλτες γινόταν ολοένα και μεγαλύτερες και σιγά σιγά με την …ενηλικίωσή τους εξελίχθηκαν στη βασική ενασχόληση εκτός των επαγγελματικών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων.

Οι ερασιτέχνες αθλητές – λάτρεις του ποδηλάτου βουνού (mountain bike) στην Πάτρα ολοένα και αυξάνονται σε αριθμό τα τελευταία χρόνια.

Μηχανικοί αυτοκινήτων, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μαραγκοί, φαρμακοποιοί, επαγγελματίες και έμποροι «μεταλλάσσονται» με την πρώτη ευκαιρία σε αθλητές – ποδηλάτες που δίνουν παρέα με το αγαπημένο τους δίτροχο το δικό τους αγώνα για να ανέβουν στην κορυφή του βουνού μέσα από μονοπάτια που είναι δύσκολο ακόμη και να τα περπατήσεις.

μονοπάτια που είναι δύσκολο ακόμη και να τα περπατήσεις.

Κίνητρο, η …απόδραση από την καθημερινότητα. Συνεπακόλουθο, η…χαρτογράφηση των μονοπατιών στους ορεινούς όγκους που περιβάλλουν την πόλη. Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν τόσο καλά τα «κρυμμένα» μονοπάτια και τις διαδρομές που μπορούν να… «πατήσουν» οι ρόδες του ποδηλάτου στο Παναχαϊκό, τον Ομπλό, τον Ερύμανθο.

Οι περισσότεροι συμμετέχουν τακτικά σε πανελλαδικούς αγώνες εκπροσωπώντας πέρα από τον εαυτό τους και την πόλη τους .

Το mountain bike ξεκίνησε από την Αμερική, πριν από είκοσι περίπου χρόνια, και τελευταία γνωρίζει τεράστια αναγνώριση και κερδίζει πιστούς φίλους. Ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα, μιας και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές. Από το 1996 το mountain bike ανήκει στα Ολυμπιακά αθλήματα.

Βασική προϋπόθεση είναι βέβαια να ξέρει κάποιος ποδήλατο. Όμως στην περίπτωση του mountain bike χρειάζεται επιπλέον εκπαίδευση, γιατί οι εδαφικές συνθήκες είναι απαιτητικές και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Η εκπαίδευση γίνεται στη χρήση των ταχυτήτων και στο πέρασμα απότομων σημείων (κατηφόρες, πετρώδη εδάφη, νερά, πεσμένοι κορμοί κ.α.).

Το mountain bike είναι ένα ποδήλατο ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για κίνηση μακριά από τους δρόμους της πόλης, σε έδαφος δύσβατο και με μεγάλες κλίσεις. Οι συνθήκες αυτές απαιτούν γερή κατασκευή, ειδικά λάστιχα (τρακτερωτά), πολύ δυνατά φρένα και αμορτισέρ και ειδικό σύστημα σασμάν με πολλές (18 έως 27) ταχύτητες, που διευκολύνουν την ποδηλασία στο ανώμαλο έδαφος και στις ανηφοριές.

*πηγή Βιντεο:studioBertsos


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    14 Οκτωβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία