Κέρκυρα: Θετικός ο απολογισμός δράσεων στις Κοινωνικές δομές για το ΚοιΣΠε.

Δήμος Κέρκυρας Κέρκυρα: Θετικός ο απολογισμός δράσεων στις Κοινωνικές δομές για το ΚοιΣΠε.

Τον απολογισμό πεπραγμένων παρουσιάζει το ΚοιΣΠε Κερκυρας οπου μεταξύ άλλων προλαμβάνει μια πλούσια δράση.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου: « Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία και οι περικοπές σε εισοδήματα και κοινωνικές παροχές συμπιέζουν και τα πλατιά μεσαία στρώματα που λίγα χρόνια πριν βίωναν μέρες ευημερίας. Ευρύτατα κομμάτια πληθυσμού ζουν πλέον σε συνθήκες μιας νέας φτώχειας και έλλειψης προοπτικής. Η τοπική κοινωνία διέρχεται και αυτή ανθρωπιστική κρίση όπως και όλοι σχεδόν ελληνικοί δήμοι. Θύματά της είναι πρώτα από όλα ένα μεγάλο εύρος ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (άνεργοι, άστεγοι, μετανάστες, πρόσφυγες, φτωχοί), οι οποίοι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες για τροφή, υγεία και αξιοπρεπή στέγη.

Οι Κοινωνικές Δομές Παροχής βασικών Αγαθών: «Κοινωνικά Παντοπωλεία και Συσσίτια στο Κέντρο και την Περιφέρεια του Δήμου Κέρκυρας» , ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Κέρκυρας και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού (Κοι.Σ.Π.Ε) «Νέοι Ορίζοντες». Σκοπός των Κοινωνικών Δομών είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών, ώστε, σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα που καταρτίζεται για κάθε οικογένεια, να είναι σε θέση σύντομα να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. Οι οικογένειες που «υιοθετούν» τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Συσσίτια της Κέρκυρας επιλέγονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και σε συνεργασία με τα Στελέχη του Κοινωνικού Συνεταιρισμού, βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων και έχουν πρόσβαση στις Κοινωνικές Δομές.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιότητα των προϊόντων στα οποία τίθενται εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Το Κοινωνικό Συσσίτιολειτουργεί καθημερινά και παρέχει γεύματα για την σίτιση των ωφελούμενων, σε οργανωμένο χώρο με τραπεζαρία, κουζίνα, βοηθητικούς χώρους και γραφεία.

Οι Κοινωνικές Δομές λειτουργούν καθημερινά από τις 08:00 έως 16:00, από Δευτέρα έως Σαββάτο. Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Συσσίτια απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό (Κοινωνική Λειτουργό, Κοινωνιολόγο, Μάγειρα, Διοικητικούς Υπαλλήλους,). Υπάρχουν Κέντρα Διανομής Φαγητού και Τροφίμων στο Κέντρο της Πόλης (Μητρ. Μεθοδίου & Κολοκοτρώνη).

Παράλληλα, λειτουργούν Κέντρα διανομής στην Περιφέρεια του Νησιού (Νότο & Βορρά). Η διανομή στην Περιφέρεια γίνεται με τα οχήματα του Συνεταιρισμού ( door to door) και σε συνεργασία με τα Στελέχη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Μέσα από την λειτουργία των Κοινωνικών Δομών: Κοινωνικών Παντοπωλείων και Συσσιτίων στο Δήμο Κέρκυρας, παρέχονταισε όλη την γεωγραφική περιφέρεια του Νησιού (Νότο & Κέντρο & Βορρά) επισιτιστική και υλική βοήθεια καθημερινά σε τουλάχιστον 620 ωφελούμενους και νοικοκυριά, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. H δράση χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 το ΕΚΤ και το Ε.Π « Ιόνια Νησιά» στα πλαίσια της στρατηγικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων ( Θεματικός Άξονας 9).

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός σε συνεργασία με τον Δήμο Κέρκυρας έχει προχωρήσει σε στοχευμένες ενέργειες και συνεργασίες με Επιχειρήσεις, Φορείς, και την Κοινωνία των Πολιτών για εξεύρεση δωρεών, χορηγιών για την κάλυψη των προτεινόμενων(*) Τροφίμων και Ειδών Κοινωνικού Παντοπωλείου και Συσσιτίου.

«ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ»

(Μάιο 2017 έως Σεπτέμβριο 2018)

➢ Οι δικαιούχοι που επωφελούνται από τις Κοινωνικές Δομές ανέρχονται στα 620 άτομα. ➢ Στα Κοινωνικά Συσσιτίου προσφέρθηκαν συνολικά 58.789γεύματα φαγητού. ➢ Στα Κοινωνικά Παντοπωλεία προσφέρθηκαν συνολικά 34.966 τρόφιμα.

(*) Προτεινόμενα Τρόφιμα και Είδη Κοινωνικού Παντοπωλείου και Συσσιτίου :

✓ Συσκευασμένα Τρόφιμα και είδη παντοπωλείου (λάδι, γάλα, χυμοί, ζάχαρη, κονσέρβες, τοματοπολτοί, φρυγανιές, καφές, ρύζι, αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια κ.α), ✓ Είδη ατομικής υγιεινής (χαρτιά υγείας, οικιακά είδη καθαρισμού, σαμπουάν κ.α), ✓ Κατεψυγμένα ( κρέας, κιμά, κοτόπουλο, ψάρι), ✓ Είδη ένδυσης και υπόδησης, ✓ Είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια, ✓ Είδη ψυχαγωγίας για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού ( βιβλία cd , dvd κ.α.)».


Πηγή