Μέρκελ, Ερντογάν, Πούτιν, Μακρόν ζητούν διαρκή εκεχειρία στη Συρία

Μέρκελ, Ερντογάν, Πούτιν, Μακρόν ζητούν διαρκή εκεχειρία στη Συρία

Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας τόνισαν τη σημασία για διαρκή εκεχειρία στη Συρία και δήλωσαν ότι μια επιτροπή για τη δημιουργία νέου συντάγματος θα πρέπει να συνεδριάσει μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν σε σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν για την Συρία, όπου η βία την τελευταία εβδομάδα στο εναπομείναν μεγάλο στρατόπεδο ανταρτών έχει υπογραμμίσει την ευθραυστότητα μιας συμφωνίας για την αποτροπή μιας τεράστιας κυβερνητικής επίθεσης.

Η Άγκυρα, που έχει υποστηρίξει τους αντάρτες που επιδιώκουν την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, και η Μόσχα, ο κύριος ξένος σύμμαχος του Άσαντ, σύναψαν συμφωνία τον περασμένο μήνα για την δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένος ζώνης στη βορειοδυτική περιοχή του Ιντλίμπ.
Διαρκή εκεχειρία ζήτησαν οι 4 ηγέτες

Το Ιντλίμπ και οι παρακείμενες περιοχές αποτελούν το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών, οι οποίοι πολεμούν κατά του Άσαντ από το 2011. Η περιοχή φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια; κατοίκους, με πάνω από τους μισούς να έχουν ήδη φύγει από άλλες περιοχές καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν.

«Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν διαπραγματευτεί μια συμφωνία που πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά. Εγγυήσεις δόθηκαν σε αυτό το σημείο… Όλοι θα είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα εκπληρωθούν και ότι η εκεχειρία θα είναι σταθερή και βιώσιμη» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Βασιζόμαστε στη Ρωσία για να ασκήσει μια πιο σαφή πίεση στο συριακό καθεστώς που του χρωστάει σαφώς την επιβίωσή του».

Σύμφωνα με την συμφωνία τους τον περασμένο μήνα, η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας μήκους 15-20 χιλιομέτρων σε εδάφη επαναστατών που θα έπρεπε να εκκενωθεί από όλα τα βαριά όπλα και όλους τους τζιχαντιστές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Τουρκία εκπληρώνει την υποχρέωσή της όσον αφορά τη συμφωνία για την Ιντλίμπ. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη και η Ρωσία σχεδιάζει να συνεχίσει την συνεργασία της, ανέφερε.

Ο Μακρόν, ο Πούτιν, ο Ερντογάν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησαν επίσης την σύγκληση συνταγματικής επιτροπής μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν τους.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/345775-Merkel-Erntogan-Poytin-Makron-zetoyn-diarke-ekecheiria-ste-Syria ΚΟΣΜΟΣ

The post Μέρκελ, Ερντογάν, Πούτιν, Μακρόν ζητούν διαρκή εκεχειρία στη Συρία appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή