Ναυπάκτου Ιερόθεος: H Εκκλησία είναι το «περιέχον το Έθνος»

– Απάντηση με νόημα σε όσους επιθυμούν τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους

Την δική του άποψη στο θέμα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας εξέφρασε μέσα από το μήνυμά του,στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος.

Ο κ.Ιερόθεος δήλωσε με νόημα ότι:Η Εκκλησία δεν είναι περιεχόμενο του Έθνους αλλά το περιέχον το Έθνος.

Υποστήριξε για ακόμη μια φορά τις άρρηκτες μέσα στους αιώνες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο θεσμούς,διαφωνώντας μ’αυτόν τον τρόπο, με όσους επιθυμούν διακαώς μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης,τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και την κατάργηση του Άρθρου 3 του συντάγματος.Στην αντίπερα βεβαίως όχθη ο Πρωθυπουργός ο οποίος φαίνεται ότι επιθυμεί έναν διακριτό ρόλο ανάμεσα σε Εκκλησία και Κράτος.

Ιερόθεος: Ναι στην οριοθέτηση των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας

Άλλωστε,πάγια θέση του κ. Ιεροθέου είναι ο ότι ο όρος «Διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους» είναι λάθος από νομικής πλευράς,αφού μέσα στο κράτος κανείς δεν μπορεί να είναι διαχωρισμένος από την πολιτεία.Μέσα στο κράτος κανένας θεσμός δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος.Ο σωστός όρος είναι η οριοθέτηση των σχέσεων ανάμεσα στην Εκκλησιαστική και πολιτική διοίκηση

The post Ναυπάκτου Ιερόθεος: H Εκκλησία είναι το «περιέχον το Έθνος» appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή