Πέντε αναπλάσεις αλλάζουν τον δήμο Πηνειού – Τεχνική σύσκεψη με Κατσιφάρα και Καστρινό

Αστικές αναπλάσεις σε πέντε πόλεις και κωμοπόλεις, δύο αγροτικές οδοποιίες και ο βιολογικός καθαρισμός Γαστούνης που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Δήμο Πηνειού Ηλείας.

«Η συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης αποδεικνύεται καθοριστική. Μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα και αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος, χθες επισκέφθηκε το Δήμο Πηνειού, στη Γαστούνη και προήδρευσε σε τεχνική σύσκεψη για σειρά σημαντικών έργων που εκτελούνται στην περιοχή.

Παραλιακός δρόμος

«Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη Περιφερειακή Στρατηγική, με τοπική κοινωνική και οικονομική στόχευση. Μια στρατηγική με όραμα, για τη συμβολή μας στην τοπική ανάπτυξη που αγκαλιάστηκε από τις τοπικές κοινωνίες. Συνεχίζουμε αυτό το σχέδιο. Ακούμε τις τοπικές κοινωνίες για βελτιώσεις. Και θα προσπαθούμε συνεχώς να διασφαλίζουμε πόρους για τις τοπικές ανάγκες» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στις αστικές αναπλάσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, που αφορά δημοτικό παραλιακό δρόμο, φορέας υλοποίησης του οποίου θα είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θα συνδέει τους παραλιακούς οικισμούς, αναδεικνύοντας την τουριστική ταυτότητα της περιοχής.

«Διεκδικούμε 6 εκατ. ευρώ»

Στη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου που θα ξεκινάει από τη διασταύρωση Βαρθολομιού – Θίνες και θα καταλήγει στη Μπούκα Παλαοχωρίου, αναφέρθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διεκδικεί χρηματοδότηση 6.000.000 ευρώ, για τη β΄ φάση του έργου, που θα ολοκληρώνει τον παραλιακό δρόμο από τη διασταύρωση Βαρθολομιού – Θίνες έως τη Γλύφα.

Βιολογικός Γαστούνης

«Τελειώνουμε όμως και με έναν βραχνά» είπε ο κ. Κατσιφάρας, παραπέμποντας στον Βιολογικό Καθαρισμό της Γαστούνης που πλέον εισέρχεται σε φάση υλοποίησης. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού περίοπυ 2.000.000 ευρώ, που αποτελείται από δύο υποέργα (προμήθεια και ολοκλήρωση εγκαταστάσεων), τα οποία αναμένεται σύντομα να συμβασιοποιηθούν, καθώς ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες, με στόχο την άμεση εγκατάσταση εργολάβου.

Τουριστική ανάπτυξη

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι τόσο από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, όσο και από την τρέχουσα χρηματοδοτούνται έργα που αλλάζουν τη φυσιογνωμία της περιοχής, βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών και διαμορφώνουν ένα ελκυστικό περιβάλλον που είναι βέβαιο ότι θα αναπτυχθεί τουριστικά.

Συμμετείχαν στη σύσκεψη

Η τεχνική σύσκεψη για τα έργα στο Δήμο Πηνειού, φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαστούνης, η ανέγερση της οποίας χρηματοδοτήθηκε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013). Συμμετείχαν ακόμη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Πλατανιάς και Γεωργία Μαρτζάκλη, ο Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών ΠΔΕ Δημήτρης Καραβίδας, ο Προϊστάμενος Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γεωργίου Ευάγγελος, ο Διευθυντής του Γραφείου Περιφερειάρχη Γεώργιος Παπαδιαμαντόπουλος, από την πλευρά του Δήμου Πηνειού οι Σπύρος Βασιλείου, Δημήτρης Βασιλόπουλος, Σάκκης Γεωργόπουλος, Βασίλης Κασσιανός, Αθανάσιος Τσάτσος, Βάντα Κοντούλη, Γεώργιος Αναστασόπουλος, Νικόλαος Μαφρέδας και Νίκη Κοκκαλιάρη.

Οι 5 αστικές αναπλάσεις και τα 2 έργα αγροτικής οδοποιίας

• ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΓΙΝΑΡΑΣ Δ.Κ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ/ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΔ ΕΡΓΟΥ 2.387.966,51

Ανάπλαση της περιοχής Αγγινάρας που βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου εντός του σχεδίου πόλης Γαστούνης. Οι εργασίες ανάπλασης των οδών έχουν ως στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αστικού χώρου της περιοχής, πετυχαίνοντας παράλληλα την ενοποίησή της με το ιστορικό – εμπορικί κέντρο της Γαστούνης. Το συνολικό μήκος των οδών είναι 2460 μ.

• ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ & ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ/ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΔ ΕΡΓΟΥ 611.000,00

Το έργο αφορά δύο υποέργα. Το πρώτο υποέργο σχετίζεται με την ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων του οικισμού Παλαιοχωρίου. Οι εργασίες έχουν ως στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του οικισμού στο σύνολό του. Ενώ το δεύτερο υποέργο αφορά την ανάπλαση της πλατείας στην συμβολή των οδών Θινών Αρχαίας Ήλιδας του Βαρθολομιού. Οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας έχουν ως στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αστικού χώρου της περιοχής. Για την ανάπλαση της πλατείας προβλέπονται χώροι πρασίνου – παρτέρια με διαδρομές πλάτους 2,00μ από κυβόλιθους και μπαγκάκια για την ξεκούραση των κατοίκων.

• ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΔΩΝ ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΟΥΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΠΑΡΟΔΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ ΤΗΣ Δ.Κ ΤΡΑΓΑΝΟΥ/ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΔ ΕΡΓΟΥ 651.200,00

Οι εργασίες ανάπλασης έχουν ως στόχο την λειτουργική και την αισθητική αναβάθμιση του οικισμού.

• ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΡΑΝΑ/ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΔ ΕΡΓΟΥ 1.130.000,00

Οι εργασίες έχουν στόχο την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού χώρου της περιοχής, την ομαλή κυκλοφορία των πεζών, την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των παραθεριστών-τουριστών, καθώς επίσης και την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης.

• ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Δ.Κ. ΤΡΑΓΑΝΟΥ/ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΔ ΕΡΓΟΥ 1.477.900,00

Ανάπλαση της Κεντρικής Οδού Αγίου Νικολάου Δ.Κ. Τραγανού. Οι εργασίες ανάπλασης θα έχουν ως στόχο την λειτουργική και την αισθητική αναβάθμιση του οικισμού.

Έργα αγροτικής οδοποιίας

• ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Τ.Κ. ΚΑΒΑΣΙΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΚΑΥΤΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ/ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΔ ΕΡΓΟΥ 428.900,00

Βελτίωση και ασφαλτόστρωση αγροτικής οδού που εξυπηρετεί την πρόσβαση σε αγροτικές, κτηνοτροφικές και μεικτές εκμεταλλεύσεις (ζωικής και φυτικής παραγωγής) της γύρω περιοχής.

• ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ/ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΔ ΕΡΓΟΥ 600.000,00

Βελτίωση και ασφαλτόστρωση αγροτικής οδού που εξυπηρετεί την πρόσβαση σε αγροτικές, κτηνοτροφικές και μεικτές εκμεταλλεύσεις. Το προτεινόμενο έργο συνδέεται με συνεχές υφιστάμενο ασφαλτοστρωμένο δίκτυο.


Πηγή