Περπατούν και κλείνουν τις μύτες τους οι τουρίστες στην Ολυμπία – Αγανάκτηση για την δυσοσμία που «καλύπτει» τ […]

«Η Ολυμπία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τον πολιτισμό της, και έρχονται εδώ οι τουρίστες, και κρατούν τη μύτη τους». Αυτή η φράση περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην Ολυμπία, λόγω της δυσοσμίας από τους υπονόμους, στον κεντρικό δρόμο. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που κατά καιρούς γίνεται πιο έντονο, απειλώντας τη δημόσια υγεία και δημιουργώντας αλγεινή εικόνα στους χιλιάδες τουρίστες που καταφτάνουν απ’ όλο τον κόσμο, στο «λίκνο του πολιτισμού.

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση είναι αφόρητη. Επαγγελματίες και εργαζόμενοι στα τουριστικά καταστήματα και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – τόσο του κεντρικού δρόμου όσο και στις παρόδους – δεν μπορούν να «σταθούν» από τη δυσοσμία. Οι τουρίστες, φτάνοντας στα μαγαζιά τους, διαπιστώνοντας το πρόβλημα, και φεύγουν πριν ψωνίσουν. Πόσο μάλλον, να καθίσουν να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους.

Προκειμένου να μειώσουν λίγο τη δυσοσμία, οι επαγγελματίες καλύπτουν τους υπονόμους με χαλιά, βρεγμένα πατάκια (εισόδου) και μεγάλα χαρτόνια. Άλλες φορές τα καταφέρνουν και άλλες όχι, αφού κάποιες ημέρες το πρόβλημα είναι πολύ έντονο. Όταν βρέξει και «πλυθούν» οι υπόνομοι η δυσοσμία εξαφανίζεται, αλλά λίγες ημέρες μετά, το πρόβλημα κάνει και πάλι την εμφάνισή του.

Δεν διορθώθηκαν όλες οι…ατασθαλίες

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και δεν είναι λίγες οι φορές, που οι κάτοικοι και επαγγελματίες το έχουν επισημάνει στις αρμόδιες αρχές. Εκφράζουν δε την υποψία, ότι, αυτή η δυσοσμία δημιουργείται γιατί κάποιοι «ρίχνουν» παράνομα τις αποχετεύσεις των σπιτιών τους στον αγωγό όμβριων υδάτων. Σημειώνουν μάλιστα πως, όταν έγινε το έργο ανάπλασης, εντοπίστηκαν κάποιες τέτοιες «ατασθαλίες» και αντιμετωπίστηκαν. Για κάποιο χρονικό διάστημα, είχε βελτιωθεί η κατάσταση. Από τη στιγμή όμως που, το πρόβλημα και η δυσοσμία συνεχίζεται, φοβούνται ότι υπάρχουν κι άλλες τέτοιες…ατασθαλίες, που πρέπει η ΔΕΥΑ να ερευνήσει, να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει.

Δημόσια υγεία και εικόνα της Ολυμπίας

Πέρα από τον κίνδυνο που μπορεί να αποτελέσει για τη δημόσια υγεία αυτή η κατάσταση, οι επαγγελματίες εξηγούν πως έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εικόνα της πόλης, αφού οι χιλιάδες επισκέπτες που καταφτάνουν καθημερινά στην Ολυμπία, αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και δεν κρύβουν τη δυσφορία τους. Περπατούν και πιάνουν τη μύτη τους, το επισημαίνουν στους επαγγελματίες και πολλές φορές φεύγουν χωρίς καν να ψωνίσουν, για να αποχωρήσουν λίγο αργότερα από την πόλη, με τη χειρότερη εντύπωση.

Πρόσκαιρο το πρόβλημα

Ερωτηθείς από την εφημ. «Πατρίς», ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Α.Ο Γιώργος Λινάρδος, εξήγησε πως πρόκειται για πρόσκαιρο πρόβλημα το οποίο λύθηκε άμεσα. Σημείωσε πως ενδεχομένως να προκλήθηκε λόγω των εργασιών διάνοιξης και καθαρισμού που γίνονται στον Κλαδέο ποταμό, κατά τη διάρκεια των οποίων ενδεχομένως να κλείστηκε κατά λάθος η έξοδος του αγωγού ομβρίων, γι’ αυτό και δημιουργήθηκαν λιμνάζοντα νερά και συνεπώς η δυσοσμία. «Δεν υπάρχει αίτηση πολίτη που να επισημαίνει το πρόβλημα, ως χρόνιο. Ειδοποιηθήκαμε προφορικά, και κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην δημιουργηθεί το πρόβλημα ξανά», καταλήγει ο ίδιος.


Πηγή