Το πιο θερμό χειροκρότημα για την Παλαιά Φιλαρμονική στη Λυρική Σκηνή του Σταύρος Νιάρχος. (Βίντεο)

Πολιτισμός Το πιο θερμό χειροκρότημα για την Παλαιά Φιλαρμονική στη Λυρική Σκηνή του Σταύρος Νιάρχος. (Βίντεο)

Αποθέωση από το κοινό που ασφυκτικά γέμισε την αίθουσα Λυρικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος” γνώρισε το βράδυ της Παρασκευής η μπάντα της “Παλαιάς” Φιλαρμονικής.

Ένα μοναδικό μουσικό θέαμα υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Προσωπάρη και με σολίστ τον Μάριο Μουζακίτη και τον Νίκο Μεταλληνό. (κρουστά).

Το πρόγραμμα περιλάμβανε έργα κορυφαίων μουσουργών της Επτανήσου που συνδέθηκαν με τη Φιλαρμονική, καθώς και έργα του σύγχρονου μπαντιστικού ρεπερτορίου. Η πλειονότητα των έργων παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο σε σημαίνοντες Κερκυραίους μουσουργούς που όρισαν την πορεία του ιδρύματος: στον Νικόλαο Μάντζαρο (απόσπάσματα από την αρχική μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν»), στον Δομένικο Παδοβά (Εισαγωγή από την όπερα «Δίρκη» του 1857), στον Σπυρίδωνα Ξύνδα (εκ των αρχικών ιδρυτών της Φιλαρμονικής και συνθέτη της πρώτης ελληνικής όπερα με τίτλος «Ο υποψήφιος βουλευτής) και στο επίτιμο καλλιτεχνικό διευθυντή της Φιλαρμονικής Σπύρο Σαμάρα («Χορός των Ξωτικών» από την όπερα «Φλόρα Μιράμπιλις»).
Στην τωρινή δυναμική της ορχήστρας πνευστών ήταν αφιερωμένο το δεύτερο μέρος της συναυλίας. Σε ακούστηκαν πρωτότυπα έργα για μπάντα με έντονο και τον αρχαιοελληνικό χρωματισμό (συνθέσεις του Robert Smith και του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη), καθώς και διασκευασμένα αποσπάσματα πασίγνωστων έργων του κλασικού ρεπερτορίου («Φανταστική Συμφωνία» του Μπερλιοζ και «4η Συμφωνία» του Τσαϊκόφσκυ).

Σημειώνουμε ότι αύριο η Φιλαρμονική θα συμμετέχει στην παρέλαση του Δήμου Αθηναίων μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Καμίνη.

Δείτε το βίντεο που ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο κ. Κορωνάκης εδώ.


Πηγή