ΕΑΣ Ηλείας: Στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για το ελαιόλαδο

Συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην παραγωγή ελαιολάδου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στα γραφεία του ΕΛΓΑ ανάμεσα στον πρόεδρό του Θεοφάνη Κουρεμπέ και τον πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας–Ολυμπίας Α.Ε.Σ. Γεράσιμου Καλλιμώρου, ύστερα από αίτημα του δευτέρου.

Θέματα συζήτησης στη συνάντηση αυτή ήταν τα προβλήματα των εκτεταμένων ζημιών και καταστροφών στη φετινή παραγωγή του ελαιολάδου, καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην αγροτική και τοπική κοινωνία γενικότερα. Από πλευράς του, ο ΕΛΓΑ εμμένει στην πάγια θέση ότι οι ζημιές που έχουν γίνει δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον Οργανισμό γιατί δε δικαιολογούνται από τον κανονισμό του. Στη συζήτηση αυτή όμως συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αναπληρωθεί και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και στην κατεύθυνση αυτή ο ΕΛΓΑ θα ενισχύσει με την τεχνογνωσία του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία φακέλου που θα κατατεθεί με αίτημα αποζημιώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, συζητήθηκε και η δυνατότητα άμεσης αποζημίωσης από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας. Ο κ. Καλλιμώρος επισήμανε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν οι ελαιοπαραγωγοί προς τον ΕΛΓΑ είναι πολλαπλάσιες και μη ανταποδοτικές στις ζημιές που αφορούν τα ελαιόδεντρα σε σχέση με τα άλλα αγροτικά προϊόντα και αυτή η αδικία πρέπει να διορθωθεί αναλογικά. Ζήτησε την αλλαγή του κανονισμού για τα αίτια των αποζημιώσεων, την εκπροσώπηση του κλάδου των ελαιοπαραγωγών (στο Δ.Σ. του Οργανισμού) καθώς και τη θέσπιση προθεσμίας αποπληρωμής των ζημιών μετά από κάθε καταστροφή. Κατατέθηκε υπόμνημα που περιγράφει αναλυτικά τα ζημιογόνα αίτια που αφορούν την φετινή ελαιοπαραγωγή καθώς και τις θέσεις και τις προτάσεις για τη στήριξη των αιτημάτων του.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Αθανάσιος Ζαννιάς και ο Διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας–Ολυμπίας Α.Ε.Σ. Δημήτριος Δημητρόπουλος, που τοποθετήθηκαν επί των θεμάτων. Τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη.


Πηγή