Κέρκυρα: Πανέμορφα Φλαμίνγο στις Αλυκές Λευκίμμης. (Φωτ.)

Περιβάλλον Κέρκυρα: Πανέμορφα Φλαμίνγο στις Αλυκές Λευκίμμης. (Φωτ.)

Όμορφες φωτογραφίες με πανέμορφα Φλαμίνγκο δημοσίευσε στην σελίδα του στο Facebook το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κέρκυρας.

Σημειώνουμε ότι την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές μαθητών στο κέντρο.

Τα φλαμίνγκο είχαν κάνει την εμφάνιση τους και τον Μάρτιο προκαλώντας μικρούς και μεγάλους να πάνε στην Λευκίμμη για να τα δουν από κοντά.

Λίγα λόγια για τα φλαμίνγκο.

Τα φλαμίνγκο τρέφονται κυρίως με γαρίδες, άλγες, και υδρόβια φυτά. Τα φτερά τους διαθέτουν διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί και του ροζ χρώματος. Αυτό οφείλεται στις χρωστικές των τροφών που καταναλώνουν, οι οποίες περιέχουν καροτενοειδείς χρωστικές.

Τα φλαμίνγκο συχνά στέκονται στο ένα πόδι, ενώ το άλλο είναι μαζεμένο κάτω από το σώμα τους. Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μία θεωρία είναι ότι με το να στέκονται στο ένα πόδι εξοικονομούν περισσότερη σωματική θερμότητα, δεδομένου ότι ξοδεύουν αρκετό χρόνο μέσα στο κρύο νερό. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά συμβαίνει και στο ζεστό νερό, και παρατηρείται στα πουλιά που τυπικά δεν στέκονται στο νερό. Μία εναλλακτική θεωρία είναι ότι με το στήσιμο στο ένα πόδι μειώνεται η ενέργεια που πρέπει να καταναλωθεί για την παραγωγή μυικής προσπάθειας ώστε το πουλί να σταθεί και να ισορροπήσει στο ένα πόδι. Μία έρευνα σε πτώματα φλαμίνγκο έδειξε ότι η στάση στο ένα πόδι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καμία μυική δραστηριότητα, ενώ τα ζώντα φλαμίνγκο επιδεικνύουν σημαντικά μικρότερη κίνηση στην μονόποδη στάση. Εκτός από το ότι στέκονται στο νερό, τα φλαμίνγκο μπορούν να πατήσουν με τα μεμβρανωτά τους πόδια στη λάσπη, για να φέρουν στην επιφάνεια το φαγητό που βρίσκεται στον πάτο.

Δείτε τις φωτογραφίες από το Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαίδευσης Λευκίμμης.


Πηγή