Πάτρα: Αυτή την Κυριακή εκδήλωση του Παμμικρασιατικού για το Μπλόκο των Προσφυγικών

Ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και περιχώρων θα τιμήσει αυτή την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 στην πλατεία Ελευθερίας την 75η επέτειο από το Μπλόκο των Προσφυγικών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Παμμικρασιατικού, στις 27/10/1943, τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με τους προδότες Έλληνες συνεργάτες τους, προχώρησαν σε Μπλόκο, στην περιοχή των Προσφυγικών. Δεκάδες καμιόνια Γερμανών είχαν περικυκλώσει την συνοικία. Οι κουκουλοφόροι, σαν τα φίδια, σέρνονται μέσα στο πλήθος και διαλέγουν. Ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος.

Ως γνήσιοι προδότες υποδεικνύουν ποιους να συλλάβουν για να εκτελεσθούν και υποδεικνύουν νέα παιδιά. Με βάση τις υποδείξεις τους, οδηγήθηκαν στις φυλακές του Λυμπερόπουλου, πάνω από διακόσιοι αγωνιστές, στην πλειοψηφία τους νέοι, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ. Αρκετοί από τους συλληφθέντες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αργότερα με την βοήθεια των οργανώσεων του ΕΑΜ.

Στις 4/12/1943, εκτέλεσαν στο κτήμα Μουρτζούχου, που συνορεύει με το ΚΕΤΧ, 84 αγωνιστές, μεταξύ των οποίων 63 από το Μπλόκο των Προσφυγικών.

Η εκδήλωση μνήμης θα λάβει χώρα στην πλατεία Ελευθερίας την Κυριακή 2/12/2018 στις 10 το πρωί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-Έναρξη 10:00 π.μ.

Εκδήλωση τιμής από το παιδικό τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου με ανάγνωση ονομάτων των αγωνιστών.

Παρουσίαση χορευτικού δρώμενου από το τμήμα του Παμμικρασιατικού

Χαιρετισμοί από το ΔΣ και άλλους φορείς.

5ος αγώνας δρόμου τιμής στους αγωνιστές, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό το κτήμα Μουρτζούχου.

Κατάθεση στεφάνων.

*Για δηλώσεις συμμετοχών για τον αγώνα δρόμου καθώς και για την κατάθεση στεφάνων και για χαιρετισμούς επικοινωνήστε μέχρι την Παρασκευή 30/11/2018 στο τηλέφωνο του συλλόγου 2610-329787 ή στο 6984318680.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    29 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία