ΠΓΔΜ: Η κυβέρνηση υιοθέτησε τις τροπολογίες του Συντάγματος

Το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ υιοθέτησε σήμερα τις τροπολογίες του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, οι τροπολογίες αυτές είναι συνολικά τέσσερις και θα κατατεθούν στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ δεν υπάρχει κάτι το αμφισβητήσιμο σε αυτές τις τροπολογίες, πέραν των συμφωνηθέντων, και αυτές, όπως είπε, είναι διατυπωμένες με απλό και σαφή τρόπο και σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα.

Η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία, όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της "Μακεδονίας", από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2002, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών, και με αυτήν, όπως σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα, αν και ισχύει για όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η ΠΓΔΜ.

Στην τέταρτη τροπολογία, όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, αναφέρεται πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους».

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η τροπολογία αυτή αναφέρεται στη διασπορά της χώρας, όπου η φροντίδα του κράτους γι΄ αυτήν, γίνεται πλέον με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    2 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία