Θέρμο: Χαιρετισμός Κωνσταντάρα στην εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Παιδιών (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤ […]

Χαιρετισμός Δημάρχου Θέρμου Σπυρίδωνος Κωνσταντάρα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου Θέρμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Παιδιών.

Κυρίες και Κύριοι,

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε πόσο ξεχωριστή περίοδο στη ζωή του καθενός αποτελεί η παιδική του ηλικία. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά σημαντικό να αισθάνονται ότι περιβάλλονται με αγάπη αλλά και να ενθαρρύνονται να μαθαίνουν και να παίζουν, τόσο από την οικογένεια όσο και από τους εκπαιδευτικούς φορείς, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να γίνουν υγιείς ενήλικες, ψυχή τε και σώματι.

thermo konstantaras

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και προσέφερε ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία, αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Έχει επικυρωθεί από 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας, και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Συμμετοχής. Αποτέλεσε τον προάγγελο για σημαντικές προόδους στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά και στην αναγνώριση της επιτακτικής ανάγκης να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό περιβάλλον για τη θωράκιση των παιδιών από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τη βία.

Παρά τα διεθνή κείμενα για την προστασία των παιδιών, όμως, τα οποία σημειωτέον σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια, να υποσιτίζονται, να στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στοιχειώδους εκπαίδευσης, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες πολεμικών συρράξεων, οικονομικού χάους, παιδικής εργασίας και πολλά ακόμη πεθαίνουν από τον ιό του AIDS ή άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στον εφησυχασμό της συνείδησης.

Ο Δήμος Θέρμου αξιολογώντας τη σημασία του εορτασμού της σημερινής ημέρας, προτρέπει όλους τους πολίτες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, με μία συμβολική κίνηση την σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιούμε για πρώτη φορά στο δήμο μας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε γονείς, εκπαιδευτικούς και φορείς.

Όλοι οι πολίτες έχουμε χρέος να υπερασπίσουμε και να προάγουμε, κατά τρόπο ουσιαστικό, τα δικαιώματα του παιδιού, τα οποία πρέπει να είναι απολύτως κατοχυρωμένα όχι μόνο συνταγματικά – νομικά, αλλά και στην καθημερινή πρακτική. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν τηρείται ούτε στις πιο δημοκρατικές πολιτείες. Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις δύσκολα αναγνωρίσιμες, γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για να τις αποτρέπουμε.

Σας ευχαριστώ!


Πηγή