Τιμάται την Κυριακή στον Πύργο ο Τάκης Δόξας

Η Εταιρία Ηλειακών Μελετών και Πολιτισμού θα τιμήσει τον μεγάλο Ηλείο Συγγραφέα και Ποιητή Τάκη Δόξα με μια απέριττη και σεμνοπρεπή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Νομαρχία). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7.00 μ.μ. την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018.

Στην εκδήλωση, που έχει τίτλο «Ο Πύργος του Πολιτισμού- Ο Τάκης Δόξας και η εποχής του» θα μιλήσουν : η Πρόεδρος της Εταιρίας Ευγενία Χριστοπούλου, ο Δημοσιογράφος –Λογοτέχνης Γιάννης Νικολόπουλος και ο πρ. Υφυπουργός Γιάννης Ζαφειρόπουλος. Ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος υπήρξε Αρχισυντάκτης της Εγκυκλοπαίδειας Υδρία-Ήλιος και συγγραφέας του «Χρονικού του 20ου αιώνα». Αναφορές στο έργο του, και στην Πύργο και την Ηλεία της εποχής του Τάκη Δόξα, καθώς και αναγνώσεις-απαγγελίες, θα κάνουν τα μέλη του ΔΣ της Εταιρίας Αχιλλέας Αναστασίου, Πολιτικός Μηχανικός, Χρήστος Κοτούλας, φιλόλογος, Γιάννα Χριστοπούλου, Εκπαιδευτικός, Γεώργιος Κουρκούτας, φιλόλογος, Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου, φιλόλογος-αρχαιολόγος.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν προβολές εικόνων του παλαιού Πύργου και οπτικό υλικό από την ζωή του τιμωμένου συγγραφέα. Για τον σκοπό αυτό υπήρξε συνεργασία με τα Αρχεία Ηλείας των ΓΑΚ, όπου φυλάσσεται το Αρχείο Τάκη Δόξα.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΔΟΞΑ

Ο Τάκης Δόξας (1913-1976) διακόνησε την Τέχνη και τα Γράμματα σχεδόν μισό αιώνα. Καλύπτει τα χρόνια από το 1932 μέχρι την ημέρα του θανάτου του, στις 30 Οκτωβρίου 1976. Στο έργο του- πεζογραφικό, ποιητικό, δοκιμιακό, ιστοριοδιφικό- έχει διοχετευθεί η Παράδοση, ο Πολιτισμός της Ηλείας, το Ελληνικό ήθος και κάλλος, η Ελληνική σκέψη. Απαύγασμα της πνευματικής του αλκής είναι το «Φως της Ολυμπίας», το μεγάλο αυτό οικουμενικό σάλπισμα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης, συναδέλφωσης και συνύπαρξης των λαών.

Ο λόγος του μεστός, λυρικός, πειθαρχημένος, πνευματοφόρος, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Πνευματικό κόσμο της Ελλάδος, άγγιζε και μεταρσίωνε. Ο στοχασμός του υψηλόφρων, πυρίκαυστος, γόνιμος και προσέφερε έμπνευση. Η αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους του τον κράτησαν αμετακίνητο στον Πύργο της Παράδοσης και του Πολιτισμού.


Πηγή