Ανοικτή παραμένει η στέγη ασυνόδευτων ανηλίκων στην Πάτρα – Την αναλαμβάνει ο ΔΟΜ

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είναι αυτός που αναλαμβάνει την λειτουργία των Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της MKO Praksis από τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η ΜΚΟ Praksis μετά την απόφαση που είχε ανακοινώσει να προχωρήσει στην αναστολή των 11 κέντρων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλη την χώρα, εξαιτίας της ασυνέπειας του κράτους σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των δομών, βρισκόταν σε συζητήσεις που συντόνιζε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έτσι ώστε να βρεθούν άλλες δομές που θα φιλοξενούσαν τα παιδιά αυτά.

Με ανακοίνωση της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο ΔΟΜ, αναλαμβάνει την συνέχιση της λειτουργίας σε 9 συνολικά από τις 11 δομές που είχε η ΜΚΟ Praksis, μεταξύ αυτών και του Ξενώνα Pluss στην Πάτρα.

Ειδικότερα, ο ΔΟΜ αναλαμβάνει τις δομές σε Γλυφάδα, Κυψέλη Ι, Κυψέλη ΙΙ, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ίλιον, Εξάρχεια, Χαλάνδρι και Πεντέλη στις οποίες – σύμφωνα με την ανακοίνωση – φιλοξενούνται 124 ανήλικοι.

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη από το εθνικό πρόγραμμα AMIF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης).

Το Υπουργείο Εργασίας και ο ΔΟΜ απαντά και στο θέμα των εργαζομένων που με το κλείσιμο των δομών θα βρίσκονταν στον "αέρα", έχοντας ήδη παραμείνει απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, με στόχο την ομαλή μετάβαση ανηλίκων και προσωπικού, δεσμεύονται ότι θα απορροφηθεί η πλειονότητα των εργαζομένων που θα αποδεσμευτούν από την Praksis και διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των δομών υπό τον ΔΟΜ, την 1η Ιανουαρίου 2019, όλες οι διαθέσιμες θέσεις στους εν λόγω ξενώνες θα καλυφθούν πλήρως σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φιλοξενούμενων ανηλίκων στους 240.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν και ο κίνδυνος που ελοχεύει

Υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά όμως που προκύπτουν μέσα από την συμφωνία;

Οι ανήλικοι μετανάστες στις δομές των νησιών όπου λόγω της μεταναστευτικής ροής οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, σε ποιες δομές θα φιλοξενηθούν και τι μορφή θα έχουν αυτές από την στιγμή που δεν θα είναι κέντρα φιλοξενίας;

Από την στιγμή που το κράτος είχε δείξει ασυνέπεια στην χρηματοδότηση και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στις Δομές Φιλοξενίας του Praksis – σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της ΜΚΟ – θα μπορέσει να εξασφαλίσει την λειτουργία τους, τώρα που ουσιαστικά έχει αναλάβει το βάρος αυτό;

Θα ξεπεράσει την αδυναμία της η κυβέρνηση να εκταμιεύσει τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια (που έτσι και αλλιώς υπήρχαν και με την Praksis) εγκαίρως; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος από την στιγμή μάλιστα που η πολιτική της κυβέρνηση στο μεταναστευτικό, κρίνοντας τις καταστάσεις που υπάρχουν στο Αιγαίο, τα Hot Spots και τα Κέντρα Φιλοξενίας, έχει αποτύχει;

Πάντως, η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΜΚΟ Praksis, Xρυσούλα Πάτσου, μιλώντας στο patrasevents.gr. πριν από την ανακοίνωση της κ. Φωτίου, ανέφερε: "Βασικό μας μέλημα είναι τα παιδιά αυτά που διέμεναν στους ξενώνες μας να συνεχίσουν την διαμονή τους σε άλλες δομές και σε καμία περίπτωση η Praksis, δεν πρόκειται να τα αφήσει στον… αέρα".


Πηγή