Μπορείς να…κρατήσεις μια ζωή – Το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει τους πολίτες

«Μια εβδομάδα μπορεί, κυριολεκτικά, να κρατήσει μια ζωή». Μ’ αυτό σύνθημα, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β) διοργάνωσε μια σειρά από ενημερωτικές – εκπαιδευτικές δράσεις για τους πολίτες, καλώντας τους να δώσουν σ’ έναν άνθρωπο που μπορεί να κινδυνεύσει, τη δυνατότητα να επανέλθει στη ζωή.

Η δράση, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της «6ης Πανελλήνιας Εβδομάδας Εκπαίδευσης και Πρόληψης» (σ.σ 12 έως 19 Δεκεμβρίου), η οποία είναι αφιερωμένη σε όλους τους ιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Κι όμως, μπορείς να βοηθήσεις

Ομάδα διασωστών και εκπαιδευτικών του ΕΚΑΒ Πάτρας και από τον Τομέα Πύργου (Άρης Αλεξανδρόπουλος και Αντώνης Κωνσταντής), με επικεφαλής την Προϊσταμένη του Τμήματος Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Πάτρας Κλεονίκη Τσιμά, χθες το πρωί βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου και ενημέρωσαν τους πολίτες, με σύντομα εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ). Τους έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα μπορούσαν, χωρίς πανικό και ακολουθώντας 2-3 βασικά βήματα και οδηγίες, να σώσουν έναν συνάνθρωπο τους, μέχρι να φτάσει στο σημείο το ΕΚΑΒ. Οι πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και κάποιοι από αυτούς δε δίστασαν να εκφράσουν τις απορίες τους.

«Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να μη γίνει μια κίνηση με την απόλυτη ακρίβεια που το εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ θα παρέχει, από το να μην κάνουμε τίποτα, να κοιτάζουμε έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο και να του ελαχιστοποιούμε τη δυνατότητα να επανέρθει στη ζωή», είπε χαρακτηριστικά η κα Τσιμά, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς». Χαρακτήρισε μοναδικό «εχθρό» της ελπίδας να επανέλθει στη ζωή κάποιος που κινδυνεύει, τον πανικό. Και εξήγησε πως «Πολλές φορές υπάρχουν πολίτες που ξέρουν αλλά φοβούνται να παράσχουν πρώτες βοήθειες ή τους πιάνει πανικός. Στα τηλεφωνικά κέντρα του ΕΚΑΒ πανελλαδικά, υπάρχουν συντονιστές οι οποίοι μπορούν να ηρεμήσουν τον άνθρωπο που κάνει την κλήση, και με τη δική τους καθοδήγηση, ακόμα και δεν γνωρίζουν, να μπορέσουν να σώσουν έναν συνάνθρωπο μας, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ. Το βασικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ψυχραιμία».


Πηγή