Δήμος Πύργου: Μονιμοποιούνται οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» – Συγκίνηση για τον δήμαρχο και […]

Πολυετής ήταν ο αγώνας των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να αποτελέσουν μόνιμο προσωπικό των δήμων στους οποίους εργάζονταν επί σειρά ετών. Ο αγώνας τους δικαιώθηκε μετά την πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στην Βουλή και της προκήρυξης 3.200 θέσεων εργασίας και ένταξη του προγράμματος σε οργανικές μονάδες των Δήμων. Ο δήμος Πύργου, πρώτος σε όλη τη χώρα, ενεργοποίησε την δυνατότητα του νέου νόμου ανακοινώνοντας –μέσω του δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή- χθες την ένταξη και των 20 εργαζομένων του προγράμματος στο δυναμικό του…

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που καταγράφηκαν χθες στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου κατά την διάρκεια της απαιτούμενης διαδικασίας και των υπογραφών από την πλευρά του κ. Λιατσή και της Διευθύντριας Προσωπικού του δήμου Πύργου Αντωνία Παπανικολάου, με τους εργαζόμενους να αγκαλιάζουν τον δήμαρχο αφού μετά από 15ετή παρουσία –και εργασία- στο πρόγραμμα είδαν τους αγώνες τους να δικαιώνονται…

Μια δικαίωση-ηθική ανταμοιβή και εργασιακή σιγουριά, πλέον, για τα όλα όσα έχουν προσφέρει ως σήμερα σε εκατοντάδες ηλικιωμένους συμπολίτες της περιοχής μας. Συμπολίτες που ένιωθαν τους εργαζόμενους ως πραγματικά μέλη της οικογένειας που δεν διαθέτουν –σε πολλές περιπτώσεις- ή –σε κάποιες άλλες περιπτώσεις- ζουν σε άλλη περιοχή της χώρας αδυνατώντας να τους φροντίσουν…

Αξίζει να σημειωθεί πως με την προωθούμενη ρύθμιση που είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ προβλέπεται πως οι Δήμοι που συμβλήθηκαν το 2011 με την ΕΕΤΑΑ είτε άμεσα είτε μέσω νομικών τους προσώπων για την παροχή υπηρεσιών του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και κατά την έναρξη ισχύος των παρόντων ρυθμίσεων απασχολούν προσωπικό με ενεργές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν παραταθεί έως τις 31/12/2019, μπορούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2019 να υποβάλλουν προς έγκριση στις οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αίτημα τροποποίησης των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας τους και σύστασης ισάριθμων οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού των ίδιων κλάδων και κατηγοριών. Για το 2019 η απαιτούμενη μισθολογική δαπάνη του προσωπικού καλύπτεται από τις προϋπολογισμένες πιστώσεις του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ από το 2020 και εφεξής εγγράφεται ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και αποδίδεται με απόφαση του Υπουργού στους δικαιούχους Δήμους.

Ως την καλύτερη στιγμή στα χρόνια που έχει θητεύσει ως δήμαρχος χαρακτήρισε, εμφανώς συγκινημένος, την χθεσινή υπογραφή μονιμοποίησης των 20 εργαζόμενων στο πρόγραμμα ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής. «Ποτέ δεν έκανα κάτι καλύτερο, και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω κάτι για ανθρώπους που δεν τους ξέρω και δεν αποτελεί προσωπικό ρουσφέτι αυτό που γίνεται. Χαίρομαι που η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου μου έδωσε τη δυνατότητα να εντάξω όλους τους εργαζόμενους στο δυναμικό μας.

Λιατσής: «Η καλύτερή μου στιγμή ως δήμαρχος»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λιατσής τόνισε ότι «Είναι ελάχιστες οι στιγμές στην ιστορία της θητείας κάποιου δημάρχου που μπορεί να αισθάνεται όπως εγώ σήμερα, για τους παρακάτω λόγους. Πρώτον, μιλάει για κάτι που το είχε σκεφτεί πριν το σκεφτεί το Κράτος και που το εφάρμοσε πριν το εφαρμόσει το Κράτος. Που τον επαίνεσαν σε μια άλλη εποχή γιατί προσπαθούσε να καλύψει τέτοιες ανάγκες. Με γιατρούς που προσλάμβανε με Κοινωνική Υπηρεσία που δημιουργούσε και που όλα αυτά μετά υιοθετήθηκαν από ένα Κράτος που θέλει να λέει ότι πάει μπροστά. Είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να αντιληφθούν τον ηρωισμό των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με τον ευαίσθητο αυτό τομέα που έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις που δεν αφορούν μόνο ένα άνθρωπο που βοηθάμε αλλά αφορούν μια οικογένεια ολόκληρη. Είναι κάτι που πρέπει να το βιώσουν, να γίνει η καθημερινότητα τους, να δεχθούν τα παράπονα εκείνων που δεν είναι ωφελούμενοι, να κλάψουν για υποθέσεις που δεν τις έχουν βιώσει στο στενό οικογενειακό τους κύκλο. Στην Ελλάδα που ζούμε ο ηρωισμός κάποιων ανθρώπων που συνδέεται ταυτόχρονα με την επιβίωση τους είναι αυτός που τους κρατά στην δουλειά που κάνουν. Αν δεν διαθέτουν αυτόν τον ηρωισμό και τον επαγγελματισμό οι περισσότεροι εγκαταλείπουν αυτό που κάνουν με τις πρώτες δυσκολίες… αυτό ήταν που έδωσε τη δυνατότητα μέσα από το νόμο 4583/2018 να είναι οι δήμαρχοι εκείνοι που αν μπορούν να δώσουν λύση στο θέμα. Η ευθύνη είναι μεγάλη κι όχι μόνο αφού πρέπει να σκεφτούμε αν η ένταξη τόσων ανθρώπων σ` ένα σύστημα Διοίκησης διακυβεύει και την παρουσία των υπόλοιπων εργαζόμενων που έχουν σίγουρη σχέση σε αυτό το σύστημα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να σκέφτομαι όπως τώρα αν δεν είχα λύσει το θέμα των απορριμμάτων κι άλλων οικονομικών θεμάτων του δήμου Πύργου. Μου δίνεται πλέον η δυνατότητα να μπορώ να πάρω την απόφαση ότι πραγματικά θέλω να ενταχθείτε στο δήμο. Είναι στη δικαιοδοσία μου να πω πόσους θέλω… ελάτε όμως στη θέση μου σε αυτή τη διαδικασία επιλογής. Γι` αυτό σας θέλω όλους! Και δεν το κάνω για λόγους Πολιτικούς κι αυτό θα το διαπιστώσετε σύντομα. Είμαι καθαρά εν δυνάμει στο χώρο της Πολιτικής αλλά ο τρόπος ερμηνείας είναι καθαρά συναισθηματικός. Ναι… θέλω να γίνετε μόνιμοι υπάλληλοι, να υπηρετήσετε τον άνθρωπο, τους αναξιοπαθούντες αυτής της πόλης. Και στη συνέχεια θέλω να κάνετε τη δουλειά σας το ίδιο καλά όπως την κάνατε μέχρι σήμερα ακόμα κι αν περνούσατε από σαράντα κύματα!».

Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πύργου Ανδρέας Μούτσος ανέφερε ότι «Μετά από πάρα πολλά χρόνια λειτουργίας του Βοήθεια στο σπίτι ο δήμος Πύργου έφτασε σε σημείο να προσφέρει τεχνογνωσία και σε άλλες δομές αφού διαθέτει την 3η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα. Ο δήμος Πύργου ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσαν το πρόγραμμα το 2004 όπως και το ΚΔΑΠ. Μετά από πάρα πολλούς αγώνες και των εργαζόμενων έχει δημιουργήσει ένα πολυδύναμο Κέντρο Κοινότητας, καταφέρνοντας να εφαρμόζει πρώτος πιλοτικά προγράμματα και, πλέον, το Βοήθεια στο Σπίτι ενσωματώνεται στο Κέντρο Κοινότητας, δυναμώνοντας κι άλλο τις Κοινωνικές δομές του. Είμαστε σε θέση να παρέχουμε όλες τις Υπηρεσίες που προβλέπει η Εθνική νομοθεσία προς τις ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες και όχι μόνο».

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Προσωπικού του δήμου Πύργου Αντωνία Παπανικολάου δήλωσε πως «Η τυπική διαδικασία ήταν η τροποποίηση του ΟΕΥ, η σύσταση οργανικών θέσεων ίση με τον κλάδο και τον οργανισμό και η προκήρυξη των εργαζόμενων μέσω ΑΣΕΠ αλλά με τη μοριοδότηση που δίνει ο νόμος, την προτεραιότητα που σας δίνεται αλλά και τη δέσμευση να υπηρετήσετε το Βοήθεια στο Σπίτι. Η ουσία είναι ότι οι δήμοι δύνανται να το κάνουν αυτό και σήμερα αποφασίζεται να συμβεί για το δήμο Πύργου αφού η προσφορά των εργαζομένων έχει εκτιμηθεί πάρα πολύ».


Πηγή