Αιγείρα:Διαψεύδει ο δήμαρχος, με στοιχεία, μόλυνση του νερού στο ΧΥΤΑ

Σκληραίνει τη στάση του απέναντι σε κατοίκους και φορείς της ανατολικής πλευράς του δήμου, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση επίσημου εγγράφου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, στο οποίο δινόταν η ερμηνεία της επικίνδυνης μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από το ΧΥΤΑ Αιγείρας, βάσει μετρήσεων που έγιναν, μετά από τρεις διαφορετικές γεωτρήσεις.
ΕΞΗΓΗΣΗ Ο κ. Παναγόπουλος, μαζί με τον γγ Αποκεντρωμένης Ν. Παπαθεοδώρου και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ν. Μπαλαμπάνη, σε συνάντηση που είχαν (στην Αθήνα) με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στ. Καπετάνο, επικαλείται πόρισμα επιστημονικών συνεργατών του κράτους, οι οποίοι ομόφωνα αποφάνθηκαν ότι «δεν έχει πειραχθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, αλλά πρόκειται για σημείο στο οποίο τα νερά της βροχής οδήγησαν εκεί μαζεμένα στραγγίδια». Ο δήμαρχος, αφοπλιστικά λέει, ότι απαιτούνται 200 χρόνια για να φτάσουν τα στραγγίδια στα 130 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, όπως επικαλείται πως έχει συμβεί, η Επιτροπή Αγώνα των Κατοίκων.
ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ Σύμφωνα με τον δήμο, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που έδωσαν προς τα έξω οι αντιδρώντες, αφού οι γεωτρήσεις στα 70 μέτρα, διατείνεται, ότι είναι καθαρές και στα 130μ. απλά παρατηρούνται αυξημένες τιμές, αλλά στα 40μ.και όχι σε ανώτερο βάθος. Για τα παραπάνω, μάλιστα χρησιμοποιεί στοιχεία από το Γενικό Χημείο του Κράτους και το ιδιωτικό Χημείο «Ανδρέου», το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.
ΒΗΜΑΤΑ Στη σύσκεψη, προκειμένου να μην υπάρχει καμία υποψία για το αντίθετο, αποφασίστηκε να παρθούν και νέα δείγματα από τον ΧΥΤΑ, να εκτελεστούν επιπρόσθετα έργα για το βιοαέριο και νέες γεωτρήσεις σε επίμαχα σημεία. Εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο, όπως το κύτταρο του ΧΥΤΑ, σκεπαστεί με γιαπωνέζικη μεμβράνη (με αυλακώσεις) ώστε αυτή να μαζεύει τα βρόχινα ύδατα και να τα οδηγεί σε συγκεκριμένο σημείο.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ Με αυτά, ο δήμος επιμένει στην αδειοδότηση του ΧΥΤΑ και δεν σκέπτεται καν να ικανοποιήσει το αίτημα κατοίκων για αποκατάσταση και κλείσιμο, εστιάζοντας προσεκτικά στη νόμιμη χρήση 59 στρεμμάτων γης και όχι όπως μέχρι το 2014 περίπου 40 στρ. (και 27 στρ. το κύτταρο), αφού έτσι έχουν δείξει οι συμβολαιογραφικές πράξεις του χώρου της Κοινότητας Αμπελοκήπων. Τα μέχρι τώρα έργα του δήμου, ξεπερνούν τις 900.000 ευρώ και έπονται και άλλα. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    16 Δεκεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα