Έκλεψαν τις εντυπώσεις οι μαθητές της Ηλείας στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας

Δυναμικό παρών έδωσε το Παράρτημα της Μαθηματικής Εταιρείας Νομού Ηλείας ‘Ιππίας ο Ηλείος’ στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας που διοργάνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε και το 1ο Μαθηματικό Μαθητικό Συνέδριο με την συμμετοχή και τριών σχολείων από την Ηλεία.

Ο τίτλος του 35ου Συνεδρίου ήταν: «Μαθηματικά: έρευνα και εκπαίδευση στον 21ο αιώνα’ και πραγματοποιήθηκε μαζί με το Μαθητικό Συνέδριο στο χώρο της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα.

Κατά την διάρκεια του Μαθητικού Συνεδρίου έγινε παρουσίαση εργασιών από ομάδες μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την χώρα, επάνω στα μαθηματικά και τις εφαρμογές τους, και τα σχολεία της Ηλείας έκλεψαν τις εντυπώσεις.

Δυναμική παρουσία

Στο συνέδριο συμμετείχαν ο πρόεδρος του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στην Ηλεία κ. Ιωάννης Τσόπελας, ο οποίος ήταν και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, και ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος κ. Γιώργος Κουσινιώρης, ο οποίος κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρουσίασε την εργασία του με τίτλο: «Εύρεση επιφάνειας και όγκου στερεού εκ περιστροφής’.

Κατά την διάρκεια του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου τα σχολεία της Ηλείας που συμμετείχαν, συγκεκριμένα το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας, το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας και το Γυμνάσιο της Γαστούνης, έκλεψαν τις εντυπώσεις καθώς οι μαθητές παρουσίασαν άρτιες και τεκμηριωμένες εργασίες, απάντησαν σε ερωτήσεις και στάθηκαν επάξια στο ύψος του συνεδρίου.

Έμπνευση από την έκθεση

Το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας παρουσίασε την εργασία με τίτλο: «Ο FIBONACCI συναντά τον Πυθαγόρα», αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια. Την εργασία είχαν επιμεληθεί και παρουσίασαν οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου Γεωργία Γκιώνη και Αγγελική Τσόπελα, οι μαθήτριες της Β’ Λυκείου Χαρά Γκρίλλα, Νικολία- Βασιλική Καρακωνσταντή και Μαρία Κουμουκέλη και η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου Ελπινίκη Λίτσο.

Επιβλέποντες καθηγητές της εργασίας και της παρουσίασης ήταν οι μαθηματικοί του σχολείου Βασιλική Δεδότση και Ιωάννης Τσόπελας.

Αφορμή για την συγκεκριμένη εργασία αποτέλεσε η επίσκεψη των μαθητών του σχολείου στην έκθεση της ΕΜΕ « Πάντα κατ ΄Αριθμόν γίγνονται », που φιλοξένησε η Ελληνογερμανική Αγωγή (πρόκειται για μία από τις κορυφαίες επετειακές δράσεις της ΕΜΕ) .Οι πίνακες του Ελβετού καλλιτέχνη Eugen Jost ενθουσίασαν τους μαθητές και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την εργασία αυτή . Πυθαγόρειο Θεώρημα και ακολουθία Fibbonacci δύο σταθμοί στην ιστορία των Μαθηματικών συναντώνται μέσα από θαυμάσιες διαδρομές τέτοιες που μόνο τα Μαθηματικά μπορούν να δημιουργήσουν. Οι μαθητές μελέτησαν τρόπους αλληλεπίδρασης και αλληλοσύνδεσης μεταξύ Πυθαγόρειου Θεωρήματος και ακολουθία Fibbonacci και παρουσίασαν αυτή την εργασία ως μέρος μιας γενικότερης ιδέας αλληλεπίδρασης μαθηματικών αντικειμένων.

Ξεχώρισαν

Το δικό τους στίγμα όμως άφησαν και τα Γυμνάσια της Ηλείας στο συνέδριο και αν και μικρότεροι οι μαθητές από τα παιδιά των Λυκείων που συμμετείχαν, κατάφεραν με τις εργασίες τους, την σοβαρότητα και τον τρόπο που προσεγγίζουν τα Μαθηματικά να ξεχωρίσουν και όλα δείχνουν ότι υπάρχει μέλλον στον μαγικό, ίσως άγνωστο για πολλούς, κόσμο των Μαθηματικών.

Οι μαθητές έδειξαν ότι δεν τα ‘φοβούνται’, αντιθέτως αποτελούν πρόκληση γι’ αυτούς η μελέτη των αριθμών και των θεωρημάτων και αναμένεται στην πορεία να κάνουν πιο σημαντικά πράγματα.

Το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας παρουσίασε την εργασία με τίτλο: «Ένα γράμμα- κλειδί στην πόρτα των μαθηματικών μυστηρίων».

Την εργασία επιμελήθηκαν οι μαθήτριες Ελένη Κουρκούτα και Φωτεινή Καραγιάννη και την επίβλεψη είχε ο καθηγητής τους Γεώργιος Τσίτσος ΠΕ03.

Το Γυμνάσιο της Γαστούνης παρουσίασε την εργασία: «Εύρεση του εμβαδού τριγώνου μόνο από τις πλευρές του» την οποία και επιμελήθηκαν οι μαθητές και μαθήτριες: Ειρήνη- Ελένη Θεοδωροπούλου, Ανδρέας Κοτροκόης, Χρήστος Κυρίτσης, Γεωργία Παρασκευοπούλου και Σπυριδούλα Χρέππα. Την εργασία επέβλεψε ο καθηγητής τους κ. Γεώργιος Κουσινιώρης.


Πηγή