Επίτημος δημότης Βόζντοβατς ανακυρήχθηκε στην Σερβία ο Βίκτωρας Ρουχωτάς (εικόνες)

Στο Βελιγράδι βρέθηκε πολυμελής αποστολή από την Κεφαλονιά

Στο Βελιγράδι βρέθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και φορείς του Ληξουριού την εβδομάδα που πέρασε, 10/12-15/12. Η πρόσκληση ήρθε από τον Δήμο Βόζντοβατς (κεντρικός Δήμος του Βελιγραδίου) μετά από πρόταση του Βίκτωρα Ρουχωτά (Επίτιμος Πρόξενος Σερβίας στην Ελλάδα και πλέον Επίτιμος Δημότης του Δήμου Βόζντοβατς) και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόζντοβατς κ Αλεξάντερ Μίρκοβιτς.

Πέρυσι και συγκεκριμμένα 27/9/2017 με αφορμή τα 150 χρόνια των κοινών εορτασμών συμμαχίας Ελλάδας –Σερβίας ο Δήμος Κεφαλονιάς, σε συνεργασία με τον Επίτιμο Πρόξενο Σερβίας στην Κεφαλονιά κ. Βίκτωρα Ρουχωτά έδωσαν την ονομασία «οδός Βοσδοβατς» σε δρόμο του Ληξουριού.

Αντίστοιχα και στον Δήμο Βόζντοβατς μιά οδός ονομάσθηκε σε "Ληξούρι". Στα πλαίσια της φιλίας Ληξουρίου και Βόζντοβατς ήρθε η πρόσκληση της επίσκεψης μας στο Βελιγράδι.

Μιά αποστολή 30 συν ατόμων φιλοξενήθηκε στον Δήμο Βόζντοβατς. Η φιλοξενία των Σέρβων ήταν τόσο θερμή. Μιά ανοιχτή αγκαλιά, φαρδιά και ζεστή βρήκαμε. Ξένους γνωρίσαμε, μα φίλους αποχωριστήκαμε. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου δημιουργησαν πολύ στενές σχέσεις με συνομήλικους τους από το Λύκειο του Δήμου Βόζντοβατς. Επειδή όμως το ρεπορτάζ της επίσκεψης μας θα είναι μακρύ σήμερα θα αναφερθούμε στην τιμή που έγινε σε έγινε σε έναν δικό μας άνθρωπο από την τοπική αυτοδίοικηση του Δήμου Βόζντοβατς.

Πέμπτη 13/12: Η ημέρα μας ξεκίνησε με την συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις εορτασμού του Απόστολου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στις 13 Δεκεμβρίου στο Βόζντοβατς. Η εκκλησιαστική τους μικτή Χορωδία ήταν από τις ωραιότερες που έχω ακούσει. Θα δείτε και στο βίντεο.

Την Λειτουργία παρακολούθησαν και πήραν την Θεία Κοινωνία οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου, ο Διευθυντής του Λυκείου κ ΣπΚατσιβέλης, οι καθηγητές Δ.Μαντζουράτος, Ευαγ. Τζουλιαδάκη, Ζωή Συριάτου, ο Βίκτωρας Ρουχωτάς, ο Γιώργος Κατσιβέλης, ο Δημήτρης Μαρκάτος, οι Γεράσιμος και Δημήτρης Τιμοθεάτος με τις συζύγους τους, η κα Αλ.Κοτσιλίνη, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βόζντοβατς, στρατιωτικοί της Χώρας και κλήρος

Με το πέρας της Λειτουργίας επισκεφτήκαμε τον Δήμο. Ένα κτήριο εντυπωσιακό που φιλοξενεί στην είσοδο του (δεξιά και αριστερά) δυό εξαιρετικά αγάλματα.

Φτάνοντας η Κεφαλονίτικη παρέα χωρίστηκε σε δυό μέρη. Οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους ξεναγήθηκαν στους χώρους του Δημαρχείου ενώ δοκίμασαν μεζεδάκια από τον νοστιμότατο μπουφέ και λικέρ τοπικά.

Από την άλλη η πολιτική συντροφιά συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Βόζντοβατς κ. Aleksander Savic στο γραφείο του, παρουσία και άλλων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και φυσικά και με τον Πρόεδρο του ΔΣ κ Αλεξάντερ Μίρκοβιτς.

Στην συνάντηση αυτή παρευρέθηκε και ο Μητροπολίτης ενώ τηρήθηκαν όλες οι εθιμοτυπικές διαδικασίες με ανταλλαγή αναμνηστικών πλακετών και δώρων μεταξύ των: Δημάρχου Βόζντοβατς κ Savic, Επίτιμου Πρόξενου Σερβίας στην Ελλάδα κ Ρουχωτά, Αντιδημάρχου Παλλικής κ Κατσιβέλη.

Παρόντες στην συνάντηση αυτή ήταν επίσης, από το νησί μας, ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος της Ένωσης Ξενοδόχων, ο Δημήτρης Τιμοθετάτος Πρόεδρος της μπασκετικής ομάδας "Κεφαλληνιακός", ο διευθυντής Β΄βάθμιας εκπαίδευσης κ Δημήτρης Μαρκάτος, η γραμματέας του συλλόγου Ελληνο – Σερβικής Φιλίας Κεφαλονιάς κα Κοτσιλίνη-Λογαρά και ο Διευθυντής του ΓΕΛ Ληξουρίου κ Σπ.Κατσιβέλης.

Όλοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά εδέσματα και λικέρ. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό. Τελικά οι δεσμοί που συνδέουν τους δυό λαούς έχουν ρίζες βαθιές και έχει αναγνωριστεί η συμβολή των Κεφαλλήνων στις δύσκολες εποχές που έζησε η Σερβία. Πολλά από τα παιδιά τότε, της εποχής των βομβαρδισμών, βρήκαν καταφύγιο σε σπίτια της Κεφαλονιάς. Έζησαν κοντά μας, μεγάλωσαν και έκτοτε η επαφή έχει διατηρηθεί. Αδερφικοί δεσμοί δημιουργηθηκαν τότε μεταξύ των δυό λαών. Δεσμοί που ενισχύθηκαν με το πέρασμα των ετών.

Όταν η συνάντηση έφτασε στο τέλος της ο Μητροπολίτης Stefan, με τον πρωτοιερέα Dragisa Jovic πραγματοποιησαν μιά μικρή τελετή.

Μοιράστηκε ο άρτος και στην συνέχεια στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Σέρβικου λαού, της μαθητικής κοινότητας του Λυκείου Δήμου Βόζντοβατς και του ΓΕΛ Ληξουρίου, των εκπαιδευτών του Λυκείου Δήμου Βόζντοβατς και του ΓΕΛ Ληξουρίου, του Πρέσβη της Σερβιας το 1999, κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών κ Dragomir Vucicevic, του Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της Σερβικης Κυβέρνησης κ Vlada Ilic, της Δασκάλας των παιδιών που φιλοξενήθηκαν για έξι μήνες στην Κεφαλονιά κα Lenka Ciric, του εκπροσώπου του Πρέσβη της ΕΛλάδας στην Σερβία, παρόντες ήταν και επικεφαλείς κρατικών οργανισμών του Βελιγραδίου, επικεφαλής του Στρατού καθώς και ο Αστυνομικος Διευθυντής Βελιγραδίουμε τον οποίο ο κ Ρουχωτάς είχε ιδιαίτερη συνομιλία για συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς-Ιθάκης, ο Βίκτωρας Ρουχωτάς έγινε Επίτιμος Δημότης Δήμου Βόζντοβατς μετά από πρόταση του Προέδρου του ΔΣ του Δήμου Βόζντοβατς κ Αλεξάντερ Μίσκοβιτς.

Μιά πρόταση που βρήκε σύμφωνο ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, μιά πρόταση που τιμά την Κεφαλονιά και όχι μόνο τον κ. Ρουχωτά. Είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς να αναγνωρίζεται η συμβολή ενός Κεφαλονίτη παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της Κυβέρνησης της Σερβίας.

Μιά τιμή που επιβεβαιώνει την εγκάρδια σχέση των δυό λαών, της βαθιάς φιλίας και προσφοράς.

Η τιμητική αυτή εκδήλωση ξεκίνησε με τον Δήμαρχο του Βόζντοβατς κ. Aleksander Savic και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ Αλεξάντερ Μίρκοβιτς να κάνουν αναφορά στο έργο του κ Ρουχωτά και στην σημαντική συμβολή του στην αδελφοποίηση των δυό Δήμων Βόζντοβατς και Κεφαλονιάς. Από την άλλη ο κ. Ρουχωτάς ήταν βαθιά συγκινημένος την στιγμή που παρέλαβε τις τιμητικές πλακέτες του Επίτιμου Δημότη Δήμου Βόζντοβατς . Ευχαρίστησε και στις δυό γλώσσες, Σερβίας και Ελλάδας, όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική τιμή για αυτόν ενώ δεν παρέλειψε μεταξύ άλλων να ευχαριστήσει και την σύζυγό του Χαρά η οποία τον συνόδεψε στο ταξίδι αυτό μαζί με την μικρή του κόρη Βάνα.

Όσο για τις σχέσεις του κ Ρουχωτά με την Σερβία και το Βόζντοβατς κρατούν μισή ζωή, μετρούν περίπου 25 χρόνια, από τα χρόνια των σπουδών του.

Είχαμε με την τιμητική αυτή εκδήλωση να ακούσουμε παραδοσιακά τραγούδια από την νεανική Χορωδία του Δήμου Βόζντοβατς .

Κλείνουμε εδώ το πρώτο μέρος του ταξιδιού μας στο Βελιγράδι, το οποίο αφορούσε το πολιτικό κομμάτι της επίσκεψης. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ακολουθήσει ένα δεύτερο ρεπορτάζ σχετικά με την εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτών του ΓΕΛ Ληξουρίου, τις ξεναγήσεις, τα όσα είδαμε και τους υπέροχους ανθρώπους που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε.

Αριστέα Χαριτάτου

Πηγή: Lixouri.gr

servia rouxortas16servia rouxortas37servia rouxortas40servia rouxortas53servia rouxortas87servia rouxortas95servia rouxortas96servia rouxortas123servia rouxortas140servia rouxortas160servia rouxortas168servia rouxortas180servia rouxortas200servia rouxortas251servia rouxortas275servia rouxortas307servia rouxortas332servia rouxortas343servia rouxortas404servia rouxortas497servia rouxortas503servia rouxortas510servia rouxortas568servia rouxortas577servia rouxortas580servia rouxortas592servia rouxortas617servia rouxortas636servia ruxortas41servia ruxortas54servia ruxortas66servia ruxortas93servia ruxortas110servia ruxortas144


Πηγή