Η Πάτρα και η κοινωνία της είναι με τα… μπούνια στο “τούνελ” της φτώχειας!

Τραγικές καταστάσεις ζουν δεκάδες Πατρινές οικογένειες, ενώ ακόμα περισσότερες δεν μπορούν με τα έσοδα που έχουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του μήνα.

Η φτώχεια ταλανίζει ακόμα για τα καλά την κοινωνία της Πάτρας, έχει μπει στο ριζικό της και παίζει καθημερινά το δικό της έργο πίσω από τις κλειστές πόρτες των νοικοκυριών.

Τα στοιχεία, άλλωστε, που παρατέθηκαν στην εκδήλωση που έκανε ο Κοινωνικός Οργανισμός είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της κρίσης και τις καταστάσεις που ζουν οικογένειες με μικρά παιδιά οι οποίες δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν ούτε και τα στοιχειώδη για την διαβίωση τους.

Σύμφωνα με αυτά 300 οικογένειες στην Πάτρα είναι αυτή τη στιγμή χωρίς ρεύμα, ενώ σε 10.000 νοικοκυριά έχουν φτάσει ειδοποιητήρια από την ΔΕΗ για την διακοπή ρεύματος, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να βρουν χρήματα και να πληρώσουν.

Όμως η φτωχοποίηση της κοινωνίας της Πάτρας δεν σταματά εδώ, αντίθετα προχωρά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, με αυξητικούς ρυθμούς. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, αυτοί δηλαδή που έχουν ένα χαμηλό εισόδημα που ισοδυναμεί με τα όρια της φτώχειας, έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδο νοικοκυριών τις 14.000.

Τον Μάρτιο του 2017 ήταν 9.000, αλλά από τότε μέχρι σήμερα ο αριθμός τους αυξήθηκε ακόμα περισσότερο. Οι μαθητές που παίρνουν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου για το δεκατιανό τους ξεπέρασαν πέρυσι τους 1.500 και με τους ίδιους ρυθμούς κινούνται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα και την φετινή χρονιά.

Στο μεταξύ, μαζί με τα προβλήματα της φτώχειας και της ανέχειας, μεγαλώνει και το φαινόμενο των αστέγων που στα χρόνια της κρίσης έχει γίνει αισθητό και στην τοπική κοινωνία της Πάτρας. Οι βεβαιώσεις αστεγίας που έχουν χορηγηθεί από τον δήμο έχουν φτάσει τις 410, ενώ οι υποβληθείσες αιτήσεις είναι 730.

Την ίδια στιγμή οι άνεργοι της Πάτρας, έχουν φτάσει τις 30.000, χωρίς σε αυτόν τον αριθμό να περιλαμβάνονται οι part time και αυτοί που παίρνουν ένα χαρτζιλίκι αντί για μισθό. Αριθμοί που επιβεβαιώνουν την τραγικότητα της εποχής και που δείχνουν ότι η Πατρινή κοινωνία όχι μόνο δεν έχει βγει ακόμα από το τέλμα της φτώχειας, αλλά αντίθετα βρίσκεται για τα καλά μέσα σε αυτό. Μέσα σε ένα τούνελ που ακόμα δεν φαίνεται κάποιο φως.


Πηγή