Εισαγωγικό Σεμινάριο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο ΚΠΕ Κρεστένων

«Βιωματικές παιδαγωγικές μέθοδοι στην Εκπαίδευση για την Αειφορία· το θεατρικό παιχνίδι» ήταν το θέμα του διήμερου Εισαγωγικού Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Περιβαλλοτνικής Εκπαίδευσης, που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων, σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακών Ενοτήτων της εμβέλειάς του.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στους χώρους του ΚΠΕ Κρεστένων και σε πεδία της περιοχής, και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγραμματισμού των δράσεών του για το έτος 2018-2019, της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και δια Βίο Μάθηση 2014 -2020».

Σκοπός του ήταν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί να επιμορφωθούν γύρω από βασικές εννοιολογικές αρχές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, ώστε να υποστηρίξουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Εστίασε σε βιωματικές παιδαγωγικές μεθόδους με έμφαση στο θεατρικό παιχνίδι και περιλάμβανε θεωρητικές προσεγγίσεις, εργασίες πεδίου και βιωματικά εργαστήρια.

Μετα το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων, στην έναρξη του σεμιναρίου, ο Υπεύθυνος του Κέντρου Πέτρος Γαβράς παρουσίασε το σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας του ευρύτερα καθώς και τους στόχους του συγκεκριμένου σεμιναρίου και η Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Αγγελική Τσούρα αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΚΠΕ που υλοποιούνται σε πεδία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Στη συνέχεια η Άννα Κρεμέζη-Μαργαριτούλη, Μέλος Δ.Σ. και Συντονίστρια του Εκπαιδευτικού Έργου του ΑΡΧΕΛΩΝ, παρουσίασε τις δράσεις του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο του και την διαχρονική του προσφορά – ιδιαιτέρως δε επισήμανε την σπουδαιότητα του Κυπαρισσιακού κόλπου για την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας. Ακολούθως ο Βασίλης Χατζηρβασάνης, Δασολόγος, παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μαθητές καθώς και τον οδηγό για τους εκπαιδευτικούς του εκπαιδευτικού πακέτου «Με τις χελώνες στη θάλασσα» που σχεδίασε ο ΑΡΧΕΛΩΝ στα πλαίσια του προγράμματος lIFE 5 – EUROTURTLES.

Δράσεις πεδίου και εργαστήρια

Μετά την ολοκλήρωση των θεωρητικών εισηγήσεων η ομάδα επιμορφωτών και επιμορφούμενων μετέβη στην παραλία του Καϊάφα για επιτόπια μελέτη. Εκεί, μετά από ψυχοκινητικές δραστηριότητες που επέλεξε και υλοποίησε η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Κρεστένων, ακολούθησε μελέτη πεδίου – με έμφαση στις θίνες και την χλωρίδα τους και το παράκτιο δάσος στροφιλιάς – με την καθοδήγηση του κ. Χατζηρβασάνη και των υπολοίπων μελών του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το απόγευμα του Σαββάτου καθώς και την Κυριακή το πρωί οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού με εμψυχωτή τον Ηλία Πίτσικα, παιδαγωγό και εμψυχωτή Θεατρικού παιχνιδιού, με την υποστήριξη του μουσικού Γιάννη Σφυρή, μέλη και οι δύο της Ομάδας Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ.

Την Κυριακή το μεσημέρι μετά τη λήξη του εργαστηρίου συζήτησαν τις εργασίες του διημέρου και αξιολόγησαν την εμπειρία τους, αποτιμώντας την θετικά. Τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ από την πλευρά τους ευχαρίστησαν θερμά τους εισηγητές και εμψυχωτές για τη αποδοχή της πρόσκλησης και την προσφορά τους στην επιτυχία των εργασιών του σεμιναρίου καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς για τη δημιουργική τους συμμετοχή, τη συνέπειά τους και τη θετική τους διάθεση.


Πηγή