ΑΔΕΔΥ: ΌΧΙ απολύσεις των αναπληρωτών- ΑΠΕΡΓΙΑ στα σχολεία στις 11 Γενάρη!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από το Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

ΤΩΡΑ οργάνωση του αγώνα για να μην περάσουν οι απολύσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών!

Με όλες μας τις δυνάμεις για προετοιμασία – επιτυχία ΑΠΕΡΓΙΑΣ στα σχολεία στις 11 Γενάρη!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ σμίγει τη φωνή της με τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ), την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, που προετοιμάζουν και κλιμακώνουν τη μάχη ενάντια στο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, που οδηγεί σε απολύσεις.

Τα λεγόμενα κριτήρια, βάσει των οποίων θα καταρτίζονται οι πίνακες των αναπληρωτών, που θα είναι κοινά και για τους όποιους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών γίνουν τα επόμενα χρόνια, οδηγούν εκπαιδευτικούς, που σήμερα εργάζονται στην Εκπαίδευση ως συμβασιούχοι, στην ανεργία. Δημιουργούν τεράστιες ανακατατάξεις στους πίνακες των αναπληρωτών (για μια ακόμα φορά) και τελικά λειτουργούν ως μηχανισμός ανακύκλωσης της ανεργίας.

Με το νέο σύστημα διορισμών – προσλήψεων καθιερώνονται τρεις πυλώνες κριτηρίων (προϋπηρεσία, ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια). Στην ουσία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μοιράζει ισοβαρώς προϋπηρεσία και ακαδημαϊκά προσόντα, για να πουλάει ελπίδα σε όλους, παλιούς και νέους αναπληρωτές, αλλά και στους νέους αποφοίτους! Λίγο πριν από τις εκλογές, κοροϊδεύει ξανά τους χιλιάδες συμβασιούχους – αναπληρωτές αλλά και τους νέους απόφοιτους, καλλιεργεί ελπίδες ότι θα διοριστούν. Έφτασε στο σημείο ο κ. Γαβρόγλου να λέει ξεδιάντροπα σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι "…ο κάθε υποψήφιος να μπορεί να δει τον εαυτό του στην προκήρυξη…". Το ζήτημα όμως δεν είναι πόσοι θα δουν τον εαυτό τους στην προκήρυξη αλλά πόσοι θα δουλέψουν στα σχολεία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών! Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει ομήρους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που θα επιδιώξουν να βρουν μια θέση δουλειάς. Η ΝΔ, μέχρι τώρα, «χύνει νερό στον κυβερνητικό μύλο», κάνοντας λόγο για μελέτη του εάν υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις εκπαιδευτικών, μετά από δέκα χρόνια που δεν έγινε ούτε μία ενώ υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις.

Πετάνε στο καλάθι των αχρήστων χρόνια προσπάθειας και δουλειάς. Τα κριτήρια και η μοριοδότηση που επιδιώκουν να καθιερώσουν (ακαδημαϊκά, προϋπηρεσία, κοινωνικά) επί της ουσίας θα οδηγήσουν σε διαρκή ανακύκλωση της ανεργίας, σε απαξίωση των σπουδών στις σχολές και των πτυχίων των αποφοίτων, σε ένα αέναο κυνηγητό "προσόντων".

Η πρόταση της κυβέρνησης βασίζεται στη λογική του ν. 3848 (Διαμαντοπούλου – ΠΑΣΟΚ) και στις προτάσεις ανάδειξης των "αξιότερων", που κατέθεσε και πριν ένα μήνα η ΝΔ στο πρόγραμμά της για την Παιδεία. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ διευκόλυναν την κυβέρνηση, αφού αποδέχονταν τα κυβερνητικά επιχειρήματα για "αδυναμία μαζικών διορισμών" (λόγω δημοσιονομικών περιορισμών) αλλά και τις λεγόμενες "επιταγές του νόμου". Όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν τα πάντα για να υπονομεύσουν το μοναδικό δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημα, δεκάδων Συλλόγων και ΕΛΜΕ, που ενώνει τους συναδέλφους και απαντάει στις μορφωτικές ανάγκες, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Το χαρακτήριζαν ουτοπικό και λαϊκίστικο. Ως βολικοί συνομιλητές της κυβέρνησης μιλούν για κάποια "καλύτερα" κριτήρια διορισμών και κατέθεταν προτάσεις νόμου στο υπουργείο (ΟΛΜΕ) ή προτάσεις που είχαν ως κυρίαρχο κριτήριο, μαζί με άλλα, την προϋπηρεσία (ΔΟΕ).

Μόνο η διεκδίκηση για άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών καλύπτει στην πραγματικότητα και το πτυχίο και την προϋπηρεσία όλων ανεξαιρέτως των αναπληρωτών!.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην επιτρέψουν να περάσει η λογική του "διαίρει και βασίλευε"! Ο εχθρός μας είναι η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, που τόσα χρόνια κρατούν τους αναπληρωτές σε καθεστώς ομηρίας, παίζουν βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη τους. Δε διαπραγματευόμαστε τη δουλειά ούτε ενός αναπληρωτή! Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία του Νομού σωματεία να πάρουν ΑΜΕΣΑ αποφάσεις καταδίκης των κυβερνητικών σχεδίων, να προχωρήσουν σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις με το άνοιγμα των σχολείων, με στόχο την οργάνωση αγωνιστικής – απεργιακής απάντησης στην κυβερνητική πολιτική. Εκπαιδευτικοί – μαθητές – φοιτητές – γονείς, όλοι μαζί στον αγώνα για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών – για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ θα εκπροσωπηθεί στη σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ, την Τετάρτη 9 Γενάρη στις 6.30 μμ., στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα). Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία της δύναμής μας να συντονίσουν τη δράση μεταξύ τους και από κοινού με το ΝΤ. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την προετοιμασία και επιτυχία ΑΠΕΡΓΙΑΣ στα δημόσια σχολεία, την Παρασκευή στις 11 ΓΕΝΑΡΗ, με συγκέντρωση εκείνη τη μέρα. Στηρίζουμε τις δράσεις κλιμάκωσης εκ μέρους των πρωτοβάθμιων σωματείων έως τις 11/01/2019 και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο αντιπροσώπευσής μας στις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα. Προετοιμαζόμαστε για "θερμή" συνέχεια.

Αργοστόλι 05/01/2019

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου


Πηγή