Μαζεύουν τα τασάκια καταστηματάρχες της Πάτρας, ενόψει ελέγχων για το κάπνισμα – Πόσο είναι τα πρόστιμα

Δυσκολεύουν από εδώ και πέρα τα πράγματα για τους καπνιστές αφού φαίνεται ότι πλέον θα εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, ακόμα και μέσα στα καταστήματα εστίασης.

Οι καταστηματάρχες έλαβαν τα μέτρα τους και μάζεψαν τα τασάκια

Στιγμές με καφέ, ποτό φαγητό και… τσιγάρο μάλλον ανήκουν στο παρελθόν, καθώς οι έλεγχοι από το Υγειονομικό θα είναι -από σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί- συχνοί και τα πρόστιμα αυστηρά! Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας ενημέρωσε χθες καταστηματάρχες για τους επικείμενους ελέγχους και για το τι προβλέπει η μονοθεσία σε περίπτωση παράβασης.

Η νομοθεσία επιβάλλει πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ στον καπνιστή, ενώ σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των καταστημάτων που ανέχεται την παραβίαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Εαν διαπιστωθεί παράβαση ο καταστηματάρχης μπαίνει σε «μαύρη λίστα» που σημαίνει επανέλεγχο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες ελπίζουν οι έλεγχοι να είναι οι ίδιοι σε όλους τους χώρους και να εφαρμοστεί το μέτρο από όλους τους καταστηματάρχες έτσι ώστε να μην υπάρχει αθέμητος ανταγωνισμός.

Έτσι λοιπόν οι καταστηματάρχες έλαβαν τα μέτρα τους και μάζεψαν τα τασάκια. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι το μέτρο θα έχει αποτέλεσμα. Πριν λίγο καιρό σε ανακοίνωση που είχαν εκδώσει φορείς της Πάτρας έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην υγεία, το οποίο όπως επισημαίνουν, κρύβεται μέσα σ’ ένα σύννεφο καπνού!

Την ανακοίνωση συνυπέγραφαν οι: Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Χαλανδρίτσας, Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, Κοινο_Τοπία, Αντικαπνιστικός Σύλλογος και «Πρόταση», ζητώντας να εφαρμοστεί στην πράξη η νομοθεσία άμεσα και καθολικά, για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και να συσταθούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κλιμάκια ελέγχου.


Πηγή