Πάτρα: Κωδική ονομασία… Triton –Το άγρυπνο «μάτι» που ίσως ανατρέψει τη μελέτη για τη διάβρωση των ακτών!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στις ακτές της Πάτρας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που φέρει την κωδική ονομασία «Triton» και ως σκοπό του έχει να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την διάβρωση της ακτών της περιοχής. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προμήθεια και εγκατάσταση στην Αχαΐα δύο μετεωρολογικών σταθμών, δύο παλιρροιογραφικών σταθμών κι ενός κυματογράφου που θα παρακολουθούν νυχθημερόν την συμπεριφορά των θαλασσών μας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αποτελεί ένα μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών μεταξύ Απουλίας της Ιταλίας και Δυτικής Ελλάδας, για την προστασία των παράκτιων περιοχών, με κύριο στόχο τη μείωση των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών.

Ανάμεσα στους κύριους σκοπούς αυτού του προγράμματος είναι η βελτίωση του κόστους και της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται για την διαχείριση της παράκτιας ζώνης, ο σχεδιασμός κατάλληλων εργαλείων εκτίμησης της διακινδύνευσης, λόγω διάβρωσης, καθώς και η υποστήριξη των παράκτιων δήμων.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24μηνη και θα ολοκληρωθεί στις 16 Απριλίου 2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 858.489,59 ευρώ.

Κύριοι στόχοι του έργου είναι:

-Η βελτίωση του κόστους και της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται για την διαχείριση της παράκτιας ζώνης.

-Η μείωση και βελτιστοποίηση των δαπανών διαχείρισης της παράκτιας ζώνης, με την παραγωγή και επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων των ακτογραμμών μέσω της χρήσης διαδικτυακών εργαλείων (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών).

-Η υποστήριξη μέτρων για την ευρύτερη ενημέρωση και κατανόηση των προβλημάτων που προκαλούνται λόγω της διάβρωσης των ακτών, με στόχο τον σωστό σχεδιασμό υλοποίησης αποφάσεων ορθολογικής διαχείρισης των ακτών και την δημιουργία κατάλληλων εργαλείων περιβαλλοντικής εκτίμησης κάθε παρέμβασης που προτείνεται από τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

-Η μεταφορά της γνώσης από το δημόσιο στους τελικούς χρήστες (ωφελούμενους και επενδυτές) για την εξισορρόπηση των επιπτώσεων και των κινδύνων που προκαλεί η παράκτια διάβρωση.

-Η αξιολόγηση των υφιστάμενων μεθοδολογιών παρακολούθησης των ακτών και ο σχεδιασμός κατάλληλων εργαλείων εκτίμησης της διακινδύνευσης λόγω διάβρωσης. Για την ενσωμάτωσή τους στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές σχεδιασμού και ανάπτυξης.

-Η υποστήριξη των παράκτιων δήμων και των τελικών δικαιούχων στην εύρεση πόρων και την πρόσβασή τους σε διακρατικά προγράμματα

Μάλιστα καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτή την σοβαρή και σε βάθος έρευνα θα είναι τέτοιας σπουδαιότητας και σημασία που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα σχετικά με τη μελέτη για τη διάβρωση των ακτών που παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό από την Περιφέρεια.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πιθανώς κάτω από το πρίσμα των νέων δεδομένων που θα προκύψουν θα επανεκτιμηθεί το προϊόν της μελέτης και των έργων που προτείνει για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών. Προσθέτουν δε ότι η «φυσιολογική» ροή των πραγμάτων θα ήταν πρώτα ο Triton να δώσει τα συμπεράσματά τους και μετά να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις παρεμβάσεων στις παραλίες της περιοχής.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    2 Ιανουαρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία