ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Προκαλεί εύλογες απορίες και ποικίλα ερωτηματικά το γεγονός ότι ο νυν Δήμαρχος Πατρέων, προσπαθεί να πείσει τους Πατρινούς πως αναζητά εναγωνίως την λύση στο μείζον θέμα της αξιοποίησης του θαλασσίου μετώπου της πόλης μας.

Το επισημαίνω επειδή η μεγάλη αλήθεια την οποία πρέπει να γνωρίζει κάθε Πατρινός δημότης, είναι ότι παρά τις δήθεν αναζητήσεις του κ. Πελετίδη και τις υποτιθέμενες προσπάθειές του για την έναρξη διαλόγου επ’ αυτού, η λύση υπάρχει και η πόλη την … έχει βρει εδώ και τουλάχιστον 10χρόνια !

Αυτή είναι η πρότασή μας …

Η πρότασή μας είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς που άρχισε επί
Δημοτικής Αρχής του Ανδρέα Καράβολα, το 2005, όταν ξεκίνησε η
αναθεώρηση και επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού της Πάτρας.
Συμμετείχα προσωπικά ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
αλλά και ως πλήρως ενημερωμένος για όλες τις πτυχές του
ζητήματος.
Με δεδομένο πως η πόλη (μέχρι τότε είχε τα «σύνορά» της έως τον
φράχτη του παλιού λιμανιού) διεκδικούσε την πρόσβαση στο
παραλιακό μέτωπο στοχεύοντας στην παραχώρησή του,
αποφασίστηκε η μελέτη για το Γενικό Πολεοδομικό της Πάτρας να
εντάξει στον σχεδιασμό την παραλιακή έκταση, σαν να είχε ήδη
παραχωρηθεί στον Δήμο.
Η μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού ολοκληρώθηκε και
παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2008-2009 (επί Δημαρχίας Α. Φούρα-πήρε ΦΕΚ επι Γ. Δημαρά) και εκτός από τις προβλέψεις για την συνολική ανάπλαση της Πάτρας, ώστε η πόλη να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μέλλοντος, παρουσιάστηκε σειρά τεκμηριωμένων προτάσεων για το θαλάσσιο μέτωπο (αυτές που σήμερα ο κ. Πελετίδης παρουσιάζει ως δικές του), όταν αυτό θα αποδιδόταν στους Πατρινούς.

Προβλέπονται παρεμβάσεις φιλικές προς το περιβάλλον που θα λειτουργούσαν προς όφελος ΟΛΩΝ των Πατρινών, περιλαμβάνοντας δραστηριότητες κοινωφελούς χρήσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ακριβώς αυτή είναι η ΜΟΝΗ … ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη, ρεαλιστική, συμφέρουσα και ωφέλιμη για την πόλη και τους δημότες, λύση ως προς το ζητούμενο του πώς θα πρέπει να αναπλαστεί και να αξιοποιηθεί το θαλάσσιο μέτωπο.

Αποτελείται από 12 συνολικά τεράστια τεύχη και δεκάδες χάρτες, απέναντι στην 1 σελίδα πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Τα παραπάνω, με κυρίαρχο το ΓΠΣ, αποτελούν και την πρότασή μας. Το μόνο που χρειάζονται είναι μια μικρή επικαιροποίηση.

Ήταν προϊόν διαλόγου με ΟΛΗ την πόλη!

Μάλιστα το εν λόγω πλάνο ήταν προϊόν ενός ανοιχτού διαλόγου με ολόκληρη την πόλη, και δεν προέκυψε μόνο μέσα από διαβούλευση με δημοτικές παρατάξεις, αφού πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 συναντήσεις με Φορείς, Συλλόγους και Δημοτικά Διαμερίσματα όπου άπαντες κατέθεσαν απόψεις και ανάγκες.

Ανάλογες εργασίες από Πανεπιστήμιο και Φορείς

Παράλληλες εργασίες (επί δημαρχίας Ανδρέα Φούρα) έκαναν: το Πανεπιστήμιο Πατρών, κατόπιν αιτήματος της τότε Δημοτικής Αρχής και απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων.

Συνεπώς δεν ήταν μόνο οι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις του Γενικού Πολεοδομικού, αλλά και εκείνες των αρμόδιων επιστημόνων. Έτσι, η πόλη είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού όταν αυτό θα παραχωρείτο από την Κυβέρνηση.

Σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται το περιβόητο Νότιο Πάρκο, η
ανάπλαση στο έλος της Αγυιάς και της πλαζ και πολλά ακόμη, ενώ η ανάπτυξη του κέντρου της πόλης ήταν συνδυασμένη με το «πρόσωπό» της προς τη θάλασσα.

Ο κ. Πελετίδης τα καταψήφιζε ΟΛΑ !

Το οξύμωρο στην ιστορία είναι ότι ο κ. Πελετίδης ήταν ο μόνος που στα Δημοτικά Συμβούλια ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ όλες αυτές τις μελέτες και προτάσεις. Αλλά ως Δήμαρχος, πλέον, κάνει… αποσπασματική χρήση. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το Νότιο Πάρκο, που σημειωτέων έχει κάνει «Σημαία» του για την προσφορά του στην πόλη, αλλά και η μελέτη για το έλος της Αγυιάς την οποία παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως δικιά του (!) έχοντας αλλάξει μόνο μερικές λέξεις !

Με άλλα λόγια, εδώ και 10 χρόνια ο Δήμος Πατρέων έχει συμφωνήσει με Πανεπιστήμιο, ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και Σύλλογο Αρχιτεκτόνων σε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες ο κ. Πελετίδης απέρριπτε, ενώ τώρα τις υιοθετεί και τις οικειοποιείται κατά το δοκούν. Γεγονός, πάντως, που μπορεί να ερμηνευτεί ως η… έμπρακτη συγγνώμη του, για την τότε στάση του.

Αδιαφορεί για το νομικό πλαίσιο βάζοντας σε κίνδυνο τις αναπλάσεις

Ακόμα κι αυτή, όμως, η αποσπασματική προσέγγιση του κ. Πελετίδη είναι… ανούσια.

Σήμερα το παραχωρημένο επιτέλους θαλάσσιο μέτωπο έχει μετατραπεί σε παραλία και αιγιαλό και χρειάζεται θέληση και πολύ κόπος, για να αλλάξει το νομικό καθεστώς – πλαίσιο, προκειμένου στη συνέχεια να μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει σε ανάπλαση. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή δεν φαίνεται πως επιθυμεί να διαθέσει κόπο και προτιμά να εξαντλείται σε πορείες διαμαρτυρίες και καταλήψεις.

Επισημαίνουμε πως ο όποιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, θα μείνει ένα ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ – ΑΝΩΦΕΛΟ KEIMENO, αν δεν λυθεί πρώτα το νομικό πλαίσιο και δεν οριοθετηθεί ‘αστική’ παραλία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ


Πηγή