Γ. Κρεμλής: «Η λύση της δεματοποίησης είναι αλλοπρόσαλλη – Δεν εξυπηρετεί σε τίποτε». (Βίντεο)

Κοινωνία Γ. Κρεμλής: «Η λύση της δεματοποίησης είναι αλλοπρόσαλλη – Δεν εξυπηρετεί σε τίποτε». (Βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την «Κυκλική οικονομία και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Κέρκυρα», με κεντρικό ομιλητή τον Διευθυντή επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας στα Ευρωπαϊκά νησιά και Πρόεδρο της Σύμβασης Espoo, κ. Γεώργιο – Σταύρο Κρεμλή.

Ο κ. Κρεμλής αμέσως μετά την εκδήλωση παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Corfutv στο πλαίσιο της εκπομπής ΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ.

Είχε την δυνατότητα να αναφερθεί στα θέματα της κυκλικής οικονομίας και στην μελέτη των διαδικασιών μετάβασης που αφορούν επιχειρήσεις και καταναλωτές. Όπως είπε ο ίδιος: «Ως κυκλική οικονομία ορίζεται η επιμήκυνση του κύκλου ζωής των προϊόντων ταυτόχρονα με την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, περισσότερη επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ανάκτηση ενέργειας και υλικών. Είναι μια αξιόπιστη, σύγχρονη πρόταση για βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Η µετάβαση σε µια κυκλική οικονομία προϋποθέτει την επαναχρησιµοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάµενων υλικών και προϊόντων. Ό,τι προηγουμένως θεωρούνταν «απόβλητο», µμπορεί να µμετατραπεί σε πρώτες ύλες».

”Αλλοπρόσαλλο το σύστημα της δεματοποίησης”.

Αναφερόμενος στην δική μας κατάσταση χαρακτήρισε την λύση της δεματοποίησης ως ”αλλοπρόσαλλη”, ενώ πρόσθεσε τα εξής: «η λύση αυτή είναι καθαρά προσωρινή και το πολύ για έναν χρόνο και με στόχο να έχει δημιουργηθεί μία μονάδα η οποία να μπορεί να τα αξιοποιήσει. Γιατί δεματοποιημένα πάνω από έναν χρόνο εξομοιώνονται με ΧΑΔΑ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα δεματοποιήσετε και να τα ξανά ρίξετε στον ΧΥΤΑ. Προφανώς τα αυτό γίνεται λόγω των αντιδράσεων και για το γεγονός ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές δεν μπορείς να διαθέσεις σε ΧΥΤΑ απόβλητα που δεν έχουν υποστεί προ εξεργασία και μάλιστα πρέπει να γίνει εκτροπή οργανικών τουλάχιστον 65%».


Πηγή