Κ, Τζαβάρας: «Η κυβέρνηση οφείλει να ρυθμίσει συνολικά το ιδιωτικό χρέος, δίκαια και αποτελεσματικά»

«Υπάρχει ένας λαϊκισμός, ο οποίος έχει φτάσει μέχρι του σημείου να διαστρέφει την πραγματικότητα του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Γιατί το πραγματικό πρόβλημα είναι η προστασία των δανειοληπτών και όχι η προστασία των σπιτιών», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας την επικείμενη κατάθεση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του νομοσχεδίου για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

«Έχει καθιερωθεί κατά τρόπο ο οποίος δείχνει παχυλή άγνοια του προβλήματος το ότι πρέπει να προστατευθούν τα σπίτια και όχι οι δανειολήπτες. Δεν είμαι αντίθετος στο μέτρο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, το πρόβλημα όμως στα “κόκκινα δάνεια” είναι ο ιδιωτικός δανεισμός, ο οποίος έχει φτάσει σε αυτά τα ανεξέλεγκτα επίπεδα, επειδή ξαφνικά, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν μειωθεί κατά τρόπο απρόβλεπτο και βίαιο τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων. Αυτό που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι να αναπροσαρμόσει τις οφειλές, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων όλων των πολιτών, χωρίς να κάνει διάκριση σε “κόκκινους”, σε στρατηγικούς κακοπληρωτές ή ιδιοκτήτες πρώτων κατοικιών. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας».

Όπως εξήγησε ο Κώστας Τζαβάρας στο νόμο 2251/1994 για τη Προστασία του Καταναλωτή, τον οποίο προφανώς αγνοεί η κυβέρνηση, αναφέρεται ρητά ότι το κράτος προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή και μάλιστα και αυτά του καταναλωτή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. «Επομένως έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί αυτή η νομοθεσία και έτσι δεν θα είχαμε αυτό τον τεμαχισμό που προωθεί η κυβέρνηση σε δανειολήπτες συνεπείς, σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, και σε ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, ο οποίος δεν λύνει το πρόβλημα. Επιπλέον, δεν μπορείς να αναθέτεις στις τράπεζες να χειριστούν και να ρυθμίσουν ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο οφείλει η πολιτεία να το λύσει. Με ποιο δικαίωμα ο πρωθυπουργός της χώρας συνομιλεί και διαπραγματεύεται με τους τραπεζίτες, από πού έχει προκύψει αυτή η αρμοδιότητα;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Θα μπορούσε να πάρει τη γνώμη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, αλλά δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με τις τράπεζες το κράτος, η κυβέρνηση και μάλιστα ο πρόεδρος της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα».

Όπως παρατήρησε ο Κώστας Τζαβάρας όλα τα εισοδήματα των πολιτών, οι μισθοί, οι συντάξεις, τα ενοίκια, όλες οι πρόσοδοι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50%. «Αυτό που δεν έχει μειωθεί καθόλου είναι οι τόκοι. Μια πιστωτική κάρτα τοκίζεται με 25% και ένας πολίτης που είχε δανειστεί 5-10.000 καταναλωτικό δάνειο πριν από 5-7 χρόνια, έχει φτάσει σήμερα το χρέος του να είναι 30 και 40.000€. Και επειδή τυχαίνει να έχει ένα σπίτι αυτός λέγεται στρατηγικός κακοπληρωτής, γιατί δεν δέχεται να πληρώσει τόκο 25%; Το 2004 η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή με το νόμο 3259/2004, ευρύτερα γνωστός ως ο νόμος για τα πανωτόκια, αντιμετώπισε ουσιαστικά αυτό το πρόβλημα. Επενέβη ρυθμιστικά και είπε ότι όταν οι τόκοι υπερβαίνουν το διπλάσιο ή το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, τότε το κεφάλαιο αυτό σταματά να είναι τοκοφόρο. Αυτές είναι οι επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν», σημείωσε.

«Θα πρέπει να μπει ένα όριο στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες εκτοκίζουν τους τόκους, θα πρέπει να μπει ένα όριο στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις κι αυτό είναι ένα μέτρο δικαιοσύνης που αφορά συνολικά τους πολίτες» τόνισε ο Κώστας Τζαβάρας για να καταλήξει: «Το να τεμαχίζεται ο λαός κατά τη προσφιλή μέθοδο και τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικές κατηγορίες και να δίνονται προνόμια κατά το δοκούν είναι μια στρατηγική για να είναι η κοινωνία εύκολα διαχειρίσιμη προεκλογικά».


Πηγή