Πάτρα: Και οι φοιτητές έχουν… φιλότιμο – Oι “αιώνιοι”, στην κρίση έγιναν πτυχιούχοι!

H κρίση έβαλε "στοπ" στους αιώνιους φοιτητές, κάνοντάς τους είτε να τελειώσουν τις σπουδές τους ή να τις παρατήσουν, προκειμένου να βγουν στην αγορά εργασίας.

Ρόλο σε αυτό έπαιξε βέβαια ο λεγόμενος νόμος Διαμαντοπούλου που έδειξε το χρονικό περιθώριο στους "αιώνιους" φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσα σε τρία χρόνια, διαφορετικά θα διαγράφονταν από τη σχολή τους οριστικά. Τότε ήταν που αρκετοί από τους "αιώνιους" ενεργοποιήθηκαν στο να πάρουν το πτυχίο τους.

Το γεγονός είναι ότι πλέον οι ενεργοί φοιτητές είναι περισσότεροι από τους ανενεργούς, που έχουν μειωθεί δραστικά κάτι που ισχύει άλλωστε και στην Πάτρα, με τους "αιώνιους" σπουδαστές να έχουν εξαφανιστεί σχεδόν από τις σχολές του Πανεπιστημίου, αλλά και του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

Το θέμα έχει να κάνει με την οικονομική ύφεση και τα έξοδα που χρειάζεται ένας φοιτητής σε μία ξένη πόλη, τα οποία σε περίπτωση που αργήσει να πάρει το πτυχίο του μεγαλώνουν και διαιωνίζονται.

Πλέον με τη στενότητα των οικονομικών που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά υπάρχει δυσκολία στο να στείλουν το παιδί τους να σπουδάσει σε μία ξένη πόλη, ακόμα και για τα συμβατά χρόνια που έχει μία σχολή. Πόσο μάλλον όταν τα χρόνια των σπουδών αυξάνονται.

Έτσι οι περισσότεροι φοιτητές στα χρόνια της κρίσης ενέτειναν τις προσπάθειες τους για να πάρουν το πολυπόθητο πτυχίο, γνωρίζοντας ότι πλέον δεν είμαστε σε εποχές "παχιών αγελάδων" και έγιναν από ανενεργοί, ενεργοί και στη συνέχεια πτυχιούχοι.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Η μείωση των αιώνιων φοιτητών αποτυπώνεται και στις έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σύμφωνα με την έκθεση «Η Ελλάς με Αριθμούς, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018», το 2016 πήραν πτυχίο 34.491 φοιτητές, αύξηση σχεδόν 10% σε σχέση με τους 31.602 πτυχιούχους του 2010.

Η έκθεση Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2017 της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση και Πιστοποίηση της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) καταγράφει εντυπωσιακά ποσοστά αποφοίτων το 2017 που καθυστέρησαν πάνω από δύο χρόνια του προδιαγεγραμμένου χρόνου σπουδών για να λάβουν πτυχίο.

Πέρα όμως, από τους ελάχιστους χρόνους απόκτησης πτυχίου, οι φοιτητές κοιτούν και την «επόμενη ημέρα», καθώς γνωρίζουν ότι οι σπουδές τους θα είναι πλήρεις, εάν διαθέτουν έναν μεταπτυχιακό τίτλο. Γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έκρηξη στον αριθμό των μεταπτυχιακών φοιτητών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 70% από το 2010 (ή31.071) στο 2016 (52.946).


Πηγή